A csalóka jelenséget nem én fedeztem fel, csupán éveim múlásával egyre gyakrabban szembesülök az érzéssel: az idő bizony nem egyenletesen telik! Pedig egy óra mindig hatvan percig, egy nap 24 óráig tart. És mégis, azaz mégsem… A fogorvosi rendelő várószobájában, még inkább a kezelés alatt ólomlábon vánszorognak a percek. Gondoktól terhelt vagy betegen átvirrasztott éjszakán is úgy tűnik, soha nem jön el a hajnal. Hiába fékeznénk az óra mutatóit akkor is, amikor szorít a határidő egy feladat elvégzésénél. Bezzeg a szabadság, a nyaralás kincset érő napjai szinte elröppennek, és mire „belejönnénk”, már el is múlt az édes semmittevés vagy a tartalmas kikapcsolódás időszaka.
Vizsgálataik során tudósok arra a megállapításra jutottak, ahogy korosodunk, az idő összességében egyre gyorsabbnak tűnik számunkra. Szakemberek már megalkották az „effektív életkor” fogalmát. Mivel elvileg minden évet rövidebbnek érzünk az előzőnél, az elmélet szerint 2 éves korunkra már leéltük életünk negyedét, 10 éves korunkra a felét, 30 éves korunkra pedig több mint háromnegyedét! A 60-80 éves kor közti szakasz viszont összesen csak 6 százalékot tesz ki.
Van egy közérthetőbb „bizonyítékom” is az idő gyorsulásának igazolására: a patinás londoni nagyáruház, a Selfridges az idén minden eddiginél korábban, már augusztusban megnyitotta karácsonyi vásárát. Siessünk, nehogy lemaradjunk!

Szirmai György

Keresés

 Dunaferr Magazin

Kapcsolat

  • 2400 Dunaújváros, Vasmű tér 1-3
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • 06 25 584 000

Időjárás