Azon kaptam magam befőzés közben, hogy sajnálom kidobni a szemétbe a piros paradicsomhéjakat. Meg is mentettem egy tálcára valót, és kitettem a napra száradni. Elvégezte a természet a dolgát, és mikor már csörgött-zörgött, kávédarálóban finom porrá őröltem. Csodaszép, ízletes fűszerhez jutottam. Már-már hóbortosnak gondoltam magam, míg egy weboldalon új anyaggá préselt virágszirmokból készült táskákat nem láttam.
Láttam az egyik ruházati áruházlánc felhívását, miszerint megunt, kihízottt ruhákat vár vissza vásárlási utalványokért cserébe. Pár kattintással odébb már látom új divatmárkájuk darabjait, amelyeket újrahasznosított textíliából varrtak. Kinézetre, mi több, árban sem maradnak le a hagyományosan új pamut alapanyagból készült társaiktól. Íme, a használt, mégis új ruha. A hulladékfeldolgozás elérte a divatipart is.
Legtöbbször csak egy mozdulat választja el, hogy hulladék, vagy értékes alapanyag lesz egy korábban hasznát vesztette tárgy. Új formában új életre kelhet környezetünkből bármi, legyen az fém, műanyag, papír, textília, üveg. Egy Földünk van, forrásai – bármennyi országhatár is húzódik közöttük – adottak és kimerülhetnek. Ideje alaposabban körülnéznünk, mielőtt egy újabb érc- vagy széndarabot leválasztunk a hegy oldalából, hogy mi mindent rakhatnánk vissza az örök körforgásba.

Kaszás Éva

Keresés

 Dunaferr Magazin

Kapcsolat

  • 2400 Dunaújváros, Vasmű tér 1-3
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • 06 25 584 000

Időjárás