Micsoda lehetőséget kínált hatvanöt éve az építészeknek az akkori politikai helyzet, kormányzati törekvés. Tervezhettek, és a valóságban, zöld mezőre meg is építhettek egy nehézipari kombinátot, mellé egy korszerű, élhető, új várost.
Tehetségük javát, szívüket, lelküket adták Weiner Tibor és kortársai. Elképzeléseiken még a szocreált erőltető politikai elit sem tudott nagyot rontani. Szép és kényelmesen lakható lett a panelidőszak előtt épült város. Még a gyár jubiláló üzemépületein is látszik az igényesség.
Megszoktuk már mi, hirtelen dunaújvárosivá lett lakosok, hogy óvoda, iskola, bolt, munkahely, mozi, cukrászda, könyvtár gyalogosan elérhető közelségben van. Természetesnek vettük a parkokat, a fasorokat, a játszótereket, az uszodát, miközben eleget hallgattuk, hogy magunknak építjük.
Az elültetett fák beváltották a reményeket, belakták a város utcáit, tereit. Mégis meglepődünk külföldi vendégeink ámulatán, akik örömmel fedezik fel városunk értékeit. Szinte értetlenül hallgatjuk dicsérő, elismerő szavaikat.
Ennyi év után mi is megszerethetnénk már a várost, és annyi csalódás után kimondhatnánk végre, a mienk. Hogy a most felnövekvő generáció itt válthassa valóra az álmait!
Kaszás Éva

Keresés

 Dunaferr Magazin

Kapcsolat

  • 2400 Dunaújváros, Vasmű tér 1-3
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • 06 25 584 000

Időjárás