EGYÜTT ÉLNI A KOKSZOLÓVAL

1956. január 6-án került a Dunai Vasmű Kokszvegyészeti Gyárrészlegének kemenceüzeméhez.
Harminchét esztendő munkaviszony után, 1993-ban mint műszakos üzemvezető vonult nyugdíjba.

Többek között Kiváló Munkáért miniszteri kitüntetéssel, valamint a Dunaferr Kiváló Dolgozója címmel ismerték el pályáját. Szente Györggyel napjainkig éppen hat évtizedet öleltünk át beszélgetésünkben.
– A Dunai Vasműbe kerülésemet követen az Óbudai Gázgyárban ismerkedtem a kokszgyártás gyakorlatával, majd részt vehettem a vasmű I. számú kemenceblokkjának szárításában és felfűtésében – idézi fel a kezdeteket. – A kokszolóblokk 1956. július 8-ai üzembe helyezése után a kokszoltó toronynál szivattyúház- és darukezelő munkakörbe kerültem. Munkatársaimmal együtt lépésről lépésre tanultuk meg a kokszgyártás műveleteit Dobai Sándor üzemvezetőtől és Laufer Lajos főművezetőtől.
– Hol érték az 56-os októberi események?
– A forradalom napjai alatt többen bentmaradtunk a gyárban, felügyeletet láttunk el. A kemenceblokk pincéjében szállásoltak el minket, ellátmányt kaptunk. A városban kijárási tilalom volt érvényben. Utólag rendesen kifizették a bent töltött időnket és munkánkat. Félelmetes időszak volt, és a blokknak sem tett jót az állás.
– Miként alakult a továbbiakban a pályája?
– Két esztendő múlva a kokszosztályozó csoport vezetését bízták rám, de mellette feladatul kaptam a kemencéből kitolt izzó koksz vízpermettel való leoltásának, osztályozásának, elszállításának ellenőrzését is. A kemenceblokknak 1972-től lettem a művezetője. A munkánk ellátásához nélkülözhetetlen csapatmunkában azoknak a nevét is megemlíteném, akikkel együtt kezdtünk: Sulák Péter, Bors János, Nagy József. Ma is tisztelettel emlékezem Vadnai Ferenc művezetőre is. Nagyon jó kapcsolat alakult ki az első üzemvezetőkkel – Horváth Lászlóval, Czirbus Istvánnal, Szloboda Györggyel, és a művezető kollégákkal – Szallár Lászlóval, Komenda Ferenccel, valamint Palóczi István fűtőtechnológus kollégámmal is.
– A III-as kokszoblokk és kiegészítő berendezéseinek megépítésére hogyan készültek fel?
– Éppen az első unokám megszületését vártuk, amikor szakmai továbbképzésre kellett elutaznom a Donyeck-Avgyejevka Kokszkémiai Kombináthoz huszonöt kollégával együtt. Nagyméretű gépek, új rendszerű fűtőberendezések, száraz kokszoltó berendezések, hőhasznosító kazánok, porleválasztók megismerése várt ránk. A csoportot Gubán Balázs vezette. Az ottani kilenc blokk közül a legújabbik mérete, berendezései egyeztek meg a nálunk épülővel, így mi azon dolgoztunk az elméleti felkészítőnk után, szovjet oktatók felügyeletével. Kint ünnepeltük meg Dominik unokám világrajöttét, ami november 7-ére esett. Idehaza a következő esztendő november 7-én adták át az új blokkot, ekkor már üzemvezető voltam. A termelés valójában november 12-étől indulhatott el.
– Voltak-e emlékezetes üzemzavarok?
– Előfordult egyszer-egyszer, hogy mellétolták a kokszot, vagy elégették a szállítószalagot, ugyanis még nem épült ki teljesen a vizes hűtés rendszere. Az üzemelés során már magunknak kellett megoldanunk, kiküszöbölnünk a felmerülő műszaki problémákat.
– A hosszú kokszolós évek után hogyan telt a nyugdíjazás előtti utolsó hónapok
– Egy hosszas szabadsággal, ugyanis jó időn át összegyűjtöttem a szabadnapjaimat. A vezetőim kérdezték, hogy nem akarok-e maradni, én azonban a befejezés mellett döntöttem: hadd jöjjenek a fiatalok, vegyék át a stafétabotot.
– Mit hoztak a nyugdíjas évek?
– Időközben megszületett Krisztián unokám is, így a családi élet szervezésének rám háruló teendőiből alaposan kivettem a részem, annál is inkább, mert a lányom kiegészítő felsőfokú tanulmányait folytatta. Szülőfalumban, Alapon pedig egy száz évnél is idősebb paraszti porta, egy családi hagyaték megóvására, sőt, kicsinosítására vállalkoztunk. Nagyon kedves a szívemnek Alap, s az unokáink, némi túlzással, ott nőttek fel…
Sz. T.

Keresés

 Dunaferr Magazin

Kapcsolat

  • 2400 Dunaújváros, Vasmű tér 1-3
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • 06 25 584 000

Időjárás