A javuló termékminőség a fő cél

Az átalakított felületpassziváló berendezés

Az ISD Dunaferr Zrt. Fémbevonóművében június 14-én kezdődött meg, és a tervezettnél hamarabb fejeződött be az idei nagyjavítás. A technológia több pontján is fejlesztéseket hajtottak végre a gyártóműben.

Bucsi Tamás gyárvezetőtől megtudtuk, hogy az egyik legfontosabb beruházás a felületpassziváló berendezés teljes gépészeti és villamos átalakítása volt. A modernizációval a hat vegyértékű króm kiváltása történt meg a gyártási folyamatban. Ezt az anyagot használták mindeddig átmeneti felületvédelemre a gyártóműben, alkalmazása a fehér rozsda képződésének megelőzésére szolgál. Olcsó és bevált anyag, mivel azonban rákkeltőként van megjelölve a veszélyes anyagok listáján, az Európai Unió határozata értelmében 2017 szeptemberétől már nem lesz alkalmazható az iparban. Kiváltására a három vegyértékű króm a legalkalmasabb, ez az anyag terjedt el leginkább más európai acélgyártók gyakorlatában is. A felületpassziváló berendezés átalakításával a három vegyértékű króm használata vált lehetővé a termelési folyamatban, megszűnt tehát a rákkeltő anyag jelenléte a Fémbevonóműben, emellett a berendezés az átalakítással más passziváló anyagok felhordására is alkalmassá vált. A telepítés után a magyar tervezésben, hazai alvállalkozó kivitelezésében elkészült berendezés próbaüzeme folyik, a rétegvastagság optimalizálásában kell még a finomhangolásokat elvégezniük a szakembereknek, hogy a lemezméretek függvényében elérhessék az optimális rétegtömeget.
Megtörtént a nagyjavítás folyamán a horganyzósorhoz kapcsolódó új horganylefúvó berendezés telepítése is, amellyel az üzem indulása óta „szolgálatban lévő”
27 éves berendezést váltották ki, ami mára már elavult, működése megbízhatatlanná vált. A német gyártmányú berendezést a Gyártó Egység és a Fémbevonómű szakemberei telepítették.

Az új horganylefúvó

Teljes körűen átvizsgálták a leállás ideje alatt a hőkezelő kemencét is. A lehűtést követően nagytakarítást végeztek a kemencetérben, hiszen a berendezés tisztasága direkt módon befolyásolja a lemezminőséget. A falazatot szinte tökéletes állapotban találták, csak kisebb javításokra volt szükség. Átvizsgálták a kemence II-VI. zónájában működő 60 sugárzócsöves égőt, és első körben 11 darab cseréjére került sor. A folyamatos intenzív használat miatt az égők tönkremennek, így az égőcseréket az anyagi lehetőségek függvényében folytatni kell a jövőben is. A kemencénél kísérleti jelleggel két görgő cseréjére is sor került. A korábbi, sima felületű görgőkkel szemben az újak úgynevezett „kefés” felületűek, ezáltal megakadályozzák a reve megtapadását a görgők felületén. Ennek célja a felületi minőség további javítása.

A kemence új, kefés felületű görgői

Sz. I.

Keresés

 Dunaferr Magazin

Kapcsolat

  • 2400 Dunaújváros, Vasmű tér 1-3
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • 06 25 584 000

Időjárás