Folyamatosan fejlődő energiahatékonyság

Az ISD Dunaferr Zrt. egy évvel ezelőtt szerezte meg az ISO 50001 szabvány szerinti Energiairányítási rendszer tanúsítványát, mellyel törvényi (2015. évi LVII. törvény Az energiahatékonyságról) kötelezettségét is teljesítette.

A rendszer megfelelőségét az évente ismétlődő, tanúsítócég által lefolytatott felügyeleti auditon kell bizonyítanunk, amit a Det Norske Veritas GL auditorai végeztek 2017 júniusában. Az akadályokat ismét sikeresen vette cégünk: eredményesen vizsgázott az ISD Dunaferr Zrt. Energiairányítási rendszere, így az ISO 50001 tanúsítványunk érvényességét megőriztük.
Az audit fókuszterületeként a „mérés” tevékenységét jelölték ki. Pozitívumként emelték ki az energetikai mérésadatgyűjtő-rendszer (EMAGY) működését, az ETM-ek (energia-teljesítménymutatók) napi nyomon követését, a sűrített levegős rendszer ellenőrzésének fotódokumentációját és a Nagyolvasztóműben a jól felépített Sankey-diagram alkalmazását. Pozitív elemként értékelték a működéspolitika szemléletes ábrákon, infografikus formában történő kommunikációját is.
A DNV GL képviselői fejlesztési javaslatként többek között megfogalmazták egy ellenőrző lista bevezetését, mely a leállási időben az előírt fogyasztók üzemen kívül helyezettségének ellenőrzését szolgálná. Nagyobb figyelmet kell fordítani az energetikai berendezések és az energiahordozók gazdaságossági mutatószámainak és jellemzőinek figyelembevételére. Célszerű lenne a pirométerek (melegérzékelő kamerák) optikai lefúvatási gyakoriságának felülvizsgálata. Továbbá az intézkedésre jogosult területeknek az auditok során felvett észrevételekre gyorsabb, az előírt határidőre történő reagálása lenne szükséges.

Az auditorok megállapították, hogy a célként kitűzött energiahatékonyság folyamatos fejlődésével kapcsolatban az ISD Dunaferr Zrt. teljesítette a követelményeket: a működéspolitikában megfogalmazta a kötelezettségvállalását; az energiahatékonysági alapadatokat és teljesítménymutatókat, az energiahatékonysági célokat és a cselekvési terveket, illetve az ebben meghatározott akciókat folyamatosan nyomon követi. Az
ISD Dunaferr Zrt. 2016-ra a fajlagos energiafelhasználás szinten tartását tűzte ki célul. Ezt sikerült elérni, sőt - az alapállapothoz viszonyítva az ETM mutató 0,1%-os javulásával - túlteljesíteni.
A termeléshez közvetlenül kapcsolódó energiafelhasználás csökkentése mellett továbbra is fontos követelmény, hogy – a biztonságos, minőség- és környezettudatos munkavégzés mellett – minden munkavállaló felismerje, hogy saját energiatudatos hozzáállása is szükséges az Energiairányítási rendszer eredményes és hatékony működéséhez.

Dér Tünde

Keresés

 Dunaferr Magazin

Kapcsolat

  • 2400 Dunaújváros, Vasmű tér 1-3
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • 06 25 584 000

Időjárás