Szakmai kérdésekről közérthetően

Hosszú szünet után idén először jelent meg a vas- és acélmetallurgiai szakmában példatár. Dr. Hári László nyugalmazott főiskolai tanár ötszáz oldalas, hiánypótló munkája a szélesebb értelemben értett acélgyártás jobb megértését szolgálja, s a szerző szándékai szerint az elméleti és gyakorlati ismereteket integrálja.

A kötet 25 fejezete felöleli a teljes acélmetallurgiai technológiai vertikumot, a fémes fázis jellemzésével indítva, a folyamatos öntéssel bezárólag. A tárgyalás kiegészül a minőségirányítás és a környezetgazdálkodás területével is. A példatár felépítése abszolút gyakorlati jellegű. Azonban, míg jelenleg a kohászati technológiákat üzemeltető műszaki értelmiségi szakemberek számára a gyakorlati jelző általában a közvetlen termelésirányítást jelenti, addig esetünkben e jelzőn a gyakorlat eredményesebb kivitelezéséhez szükséges hőtechnikai, termodinamikai, reakciókinetikai, kerámiaipari és természetesen acélkohászattani komplex ismeretanyagot ért a szerző, mely a széles értelemben vett acélgyártás érdekében egy szerves egésszé áll össze.
A példatár a sok nem-tradicionális eszköz használatának bevonásával együtt is érthetően, felhasználóbarát módon tárgyalja az egyes példák megoldását, mintegy együtt gondolkodik az olvasóval, a példamegoldás végén pedig megjegyzéseket olvashatunk akár a példamegoldás néhány részletével, akár a problémakör ipari felvetődésével kapcsolatosan. A könyvben szereplő feladatok kidolgozásának módja a használónak lehetőséget ad a számítási metódus részletes nyomon követésére. A feladatok értelemszerűen nagyon sok megadott specifikus jellemző értéket, állandókat is tartalmaznak, ami nagy segítség a hasonló számítások elvégzésében, hiszen szükségtelenné teszi a kézikönyvekben való hosszadalmas adatkeresést.
A kohászat és benne természetesen az acélgyártás klasszikus kérdései közül az alapanyagminőség és a technológiai célok megvalósulása, illetve a kivitelezendő technológia és a termékminőség kérdésköre is szerepet kapott a példatárban. Több feladat megoldása során találkozhatunk adatállományok, bennük idősorok feldolgozásával. Ezeket nem statikus állandók meghatározására használja fel a könyv szerzője, hanem a számítógép használatának új lehetőségei közül pl. a paraméterbecslés fontosságára világít rá, vagy ami még fontosabb, folyamatok törvényszerűségeit megadó kinetikai konstansok származtatására vezet rá.
A napjainkban megkerülhetetlen problémakör, a kohászati termékminőség biztosításának feltételeire több megoldott, az életből ellesett példa világít rá. A szerző a példatár keretein belül új megvilágításba helyezi az eddig főleg a kísérleti adatok kiértékelésekre alapozott modellezést, bevezetve a műszaki-gazdasági modellezést.

A példatár használata bátran ajánlható akár a műszaki felsőfokú tanulmányokat végzőknek, akár az üzemi szakembereknek.
A kötet szerzője széles körű szakmai tapasztalatainak birtokában vállalkozott a könyvírásra. Kohómérnöki munkáját és három évtizedes tanári pályafutását a Miskolci Egyetem Dunaújvárosi Főiskolai Karán kezdte, és ugyanitt fejezte be, ahonnan két éve vonult nyugdíjba. Időközben a Duna­ferrnél is eltöltött egy jelentősebb időszakot, a Kutatóintézetben és a Műszaki Fejlesztési Igazgatóságon dolgozott főmérnökként. Dr. Hári László szakírói munkásságát tovább folytatja: már készül az újabb példatár, amelyről remélhetően újra hírt adhatunk.
(Az „Acélgyártás példatár” című könyvet az érdeklődők kedvezményes áron beszerezhetik a Technológiai Igaz­gatóságon.)

Sz. I.

Keresés

 Dunaferr Magazin

Kapcsolat

  • 2400 Dunaújváros, Vasmű tér 1-3
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • 06 25 584 000

Időjárás