Mindegyikünk életében előfordulhat olyan válsághelyzet, amikor a saját erőnk vagy lehetőségeink kevésnek bizonyulnak az előttünk tornyosuló nehézségek leküzdéséhez. Milyen jó is, ha ilyenkor nem maradunk magunkra, hanem mögöttünk tudhatjuk a bennünket körülvevő közösség támogató figyelmét, az emberség erejét.

A Dunaferr kollektívája jó példa arra, hogy miként kell a szorult helyzetben lévő társak mellé állni, hogyan kell segítő kezet nyújtani a sors kihívásaival küszködőknek.

Virág jó úton halad
Barabás Virág élte a gondtalan kamaszlányok életét, amikor majd két és fél évvel ezelőtt egy baleset következtében gyökeresen felfordult az élete. Daruszentmiklósi családi házukban szén-monoxid-mérgezés érte, amelytől eszméletét veszítve elesett a fürdőszobában, ahol szülei ájultan találtak rá. Az eséstől és az oxigénhiányos állapottól agyának beszéd- és mozgásközpontja súlyosan károsodott. Ettől kezdve folyamatos ellátásra, felügyeletre szorult, a Dunaferr megbecsült munkavállalójaként dolgozó édesanyja kénytelen volt az állását feladni, hogy gyermeke mellett lehessen. Ráadásul Virág kezelése, hatékony rehabilitációjának reményében várt terápiája, a járását segítő és az otthoni kéz- lábmozgató tréninghez szükséges eszközök súlyos összegekbe kerülnek. Az édesapa bármennyit dolgozik, egyedül nincs esélyük megteremteni a gyógyulás esélyének anyagi alapjait.

Amikor a balesetnek és következményeinek híre ment, sokan megmozdultak, és akár magánszemélyként, akár szervezetten, mint például a Dunaferr Ifjúsági Szervezet Karbantartási Igazgatóság tagszervezetének kollektívája, tehetségükhöz mérten segítettek a rászoruló kislánynak.
Virág az év eleje óta Sopronba jár édesanyjával egy neurorehabilitációs központba, ahol nagyon erős mozgásterápiában részesül, amelyet az útmutatások szerint otthon is kiegészítenek. Szemlátomást sokat javult az állapota, de a teljes rehabilitáció még messze van, a szükséges eszközöket még nem sikerült beszerezni és további terápiás alkalmakra is szükség lesz. Hálásak minden eddigi segítségért, és továbbra is várják a segítőkész emberek jelentkezését.
Virág anyukája elérhető a Facebookon, Barabásné Balog Krisztina néven. A felajánlásokat pedig az alábbi számlaszámra várják:
70600157-11125815
(Magyar Mentőszolgálat Alapítvány Barabás Virág javára létrehozott számlája)

Csaba élete egyelőre veszélyben van
A Nagyolvasztómű dolgozója volt Balázs Csaba, akiről különféle, sűrűn jelentkező, egyre súlyosabb és fájdalmasabb testi tünetei alapján kiderült, hogy autoimmun betegség, ún. Devic-szindróma támadta meg. Ez a kór a jelenlegi orvosi ismeretek szerint nem gyógyítható, csupán szinten tartható. Előrehaladott stádiumban teljes bénulást és vakságot okozhat. A betegség tüneteit gyógyszerekkel, szteroidokkal és plazmacserével enyhítik. Bár a hazai orvosok mindent megpróbáltak, a betegség kezelése Magyarországon nem oldható meg.
Csabát 27 évesen leszázalékolták, a betegsége pedig a gyógyszeres kezelés mellett is súlyosbodik. Folyamatosan zsibbad az egész bal oldala, és bár még járóképes, már a járás is rendkívül megterhelő számára. Németországban egy speciális kezelés javíthatna az állapotán, de ennek magas a költsége, ha mindenféle saját és családi erőforrást összesítenek, még akkor is kevés a pénz. Bár a gyűjtéshez eddig is sokan hozzájárultak, így a magánszemélyek mellett a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség is eljuttatta adományát, még mindig kb. 250 000 forint hiányzik a kezelés megindításához. Az idő sürget, a nyaki gerincben kialakult gyulladás feljebb húzódása akár a légzőközpont bénulását is hozhatja. Ennek ellenére Csaba optimista, bízik benne, hogy minden jóra fordul, és továbbra is várja a segítő felajánlásokat.
Számlaszám:
11600006-00000000-77164319
A számla Csaba párja, Balogh Zsófia Anita nevén van) IBAN szám:
HU26116000060000000077164319, SWIFT kód: GIBAHUHB

István sikertörténete
Dunaújváros és környéke támogatottja, Pecsét István, a fiatal bányamérnök májtranszplantált, áttétes, utolsó stádiumos daganatos betegként nagyon rossz kilátásokkal szállt ringbe a halálos kór ellen. Rokonszenves, okos, kitartó és elszánt kampányának köszönhetően azonban a négyéves kálvária után nem csak eredeti célját, a harmincadik születésnapja megünneplését érte el, de sikerült megszereznie azt a széles körű támogatást, ami lehetővé tette, hogy Kínában speciális kezeléssorozaton átjutva, mára kimondhassa, hogy meggyógyult, a daganatos sejtek eltűntek a szervezetéből. Nagyon sok dunaújvárosi összefogott Istvánért, így a Dunaferr és egyénileg számos vasműs dolgozó is részt vett az adományozásban, ami István emberfeletti győzelmét elhozta.
István a közösségi oldalán mondott nyilvános köszönetet mindenkinek, aki bármilyen módon is részt vett az összefogásban, amely számára a halálos fenyegetést eloszlatta. Ma már új célokat tűzhet ki maga elé, családot, gyerkőcöket szeretne…
István sikertörténete jól mutatja az emberi szolidaritás, az együttérzés, a segítő szándék és a jóakaratból táplálkozó tettek teremtő és megtartó erejét.

G. L.

Keresés

 Dunaferr Magazin

Kapcsolat

  • 2400 Dunaújváros, Vasmű tér 1-3
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • 06 25 584 000

Időjárás