Helyükön a Hideghengermű új savtárolói

Folytatódott, egyúttal eredményesen be is fejeződött a Hideghengerműben a savtartályok ütemezett cseréjének erre az évre tervezett szakasza.

A szeptember 15-én megkezdett művelet első részében kiemelték az egyik régi tartályt, majd annak helyét és egy további üres helyet megfelelően kialakítva felkészültek 2 darab új, 150 köbméteres, speciális tároló beépítésére. Az előkészítő munkálatok a csövezéssel egyetemben október elején fejeződtek be.

Mint Zombori Zoltán üzem­viteli és karban­tar­tás­­vezető tájékoztatójából megtudtuk, az új tartályok mű­szaki átadása az előzetes terveknek megfelelően, október 9-én zajlott Lengyelországban, majd a túlméretes szállítmányok a megfelelő engedélyek birtokában, a kijelölt útvonalon, 12-én, csütörtökön, a reggeli órákban, gond nélkül megérkeztek Dunaújvárosba. Még aznap megtörtént a hatalmas tárolók beemelése, a következő napon pedig a bekötés és a lepróbálás is lezajlott. A következő hétvégén feltöltötték a tartályokat, amelynek végeztével az új savtartályok megkezdhették a funkciójuknak megfelelő, üzemszerű működést. Utólagos munkálatként mindössze némi módosítás szükséges az acélszerkezeteken, hogy a tartályok megközelítése, hozzáférése kényelmesebbé, biztonságosabbá váljon.
Az új tartályok lengyelországi gyártója nem ismeretlen a Dunaferr előtt, a Torunban működő cég már korábban is szállított ilyen berendezést a Hideghengermű számára, mondta el Zombori Zoltán, hozzátéve, hogy a gyártmányok minősége is feltétlenül megfelel a kívánalmaknak, ellentétben azokkal a régebben beszerzett olasz tartályokkal, amelyeket az elvárható 10 év élettartam helyett már 7 év után cserélni kényszerültek. A szakemberek véleménye szerint ennek oka feltehetőleg az anyag minőségében rejlik, amely sem a folyadék hőmérsékletének változásából adódó hőrezzenésekkel, sem a kültéri használatból következő UV-sugárzás terhelésével szemben nem volt képes megfelelő ellenállást tanúsítani.

A tartálytelepen jelenleg 10 tartály van beépítve és használatba véve, ellentétben a termelés 2007-es beindulásakor alkalmazott nyolctartályos üzemmóddal. Az újabb tartályok beüzemelésére a pufferkapacitás növelése érdekében volt szükség, amelyet a pácoló szakaszos működése indokol. Mivel az eredeti számítások szerint a savforgalom folyamatos termelésre volt kalkulálva, elegendő volt a nyolc tartály biztosította pufferkapacitás, ám a szakaszos üzemmód következtében gyakrabban kellett váltogatni a stand-by üzemmód és a regenerálás között, fokozottabban igénybe véve ezzel a reaktor tűrőképességét. A pufferkapacitás növelése mind gazdaságosság, mind a reaktor élettartamának növelése szempontjából kedvezőbb megoldás.
A tartálycsere-program jövőre folytatódik, amikor a tervek szerint újabb két savtartály helyére kerül új berendezés, majd a következő években megtörténik a maradék három régi tartály kicserélése is.

G. L.

Keresés

 Dunaferr Magazin

Kapcsolat

  • 2400 Dunaújváros, Vasmű tér 1-3
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • 06 25 584 000

Időjárás