A „HÍD” Egyesület Marketing Klubjának tagjai, a fennállásának 50. évfordulóját ünneplő MOMERT Zrt.-hez látogattak október 26-ára meghirdetett programjukon.

A résztvevők Urbán László vezérigazgatótól választ kaptak arra a kérdésre, hogy miként tudták nemzetközileg is sikeressé tenni az egykori Óragyárat?

– A MOM (Magyar Optikai Művek) dunaújvárosi üzemrészlege szinte a semmiből jött létre 1967-ben – ment vissza az időben a társaság vezérigazgatója az üzemlátogatást megelőző tájékoztatón. – A második ütem részeként, 1975-től a galvánüzem egységünk is termelni kezdett. Fő profilunk az ébresztőórák gyártása volt, amelyekből közel egymillió darabot állítottunk elő évente. Voltak olyan esztendők, amikor egyetlen darab sem került hazai értékesítésre. A MOM 1976-ban együttműködési szerződést kötött a német Triumph-Adler céggel, ahol írógépek gyártásával foglalkoztak. A „dolláros értékesítés” növekedésének érdekében a MOM ránk bízta az írógépek gyártását. Később táskaírógépeket is gyártottunk, amit Nürnbergből telepítettünk át. Fokozatosan be kellett vállalnunk olyan termékek előállítását is, amelyek importjáért addig valutával kellett fizetni. Így került a MOM-hoz a háztartási mechanikus mérlegek gyártása, miközben az írógépgyártás fokozatosan megszűnt. A mérleggyártást a floppy-meghajtók készítése követte, egészen a nyolcvanas évek végéig. Harmadik tevékenységünkké a villanymotor-kollektorok előállítása vált, amely jelentős munkavállalói létszámnövekedést tett szükségessé.
A rendszerváltás a vállalatnál is gyökeres változásokkal járt együtt: 
– A dunaújvárosi gyárból megalakult a MOMERT Rt. Az első számú vezetői pozíció betöltésére kiírt pályázatot én nyertem el – folytatta tájékoztatóját Urbán László. – Munkatársaimmal az önálló gazdálkodás kialakítására, a cég pénzügyi egyensúlyának helyreállítására, valamint a termékszerkezet letisztítására koncentráltunk. Ezután a mérleggyártásra összpontosítottunk, közben a MOM vezetősége európai szakmai befektetőket keresett, a dunaújvárosi gyáregységet is felajánlva megvételre. A tanácsadó cég javaslatára többségi részesedést vállaltam. Mérlegeinkből az USA-ban évente kétmillió darabot adtunk el, termékeinket hamarosan több mint negyven országba szállítottuk. A felfutó időszak egészen 2000-ig tartott, amikor a távol-keleti termelés hirtelen megerősödött, és az összes konkurensünk Kínába telepítette a gyártást. Mivel Kínát legyőzni lehetetlennek tűnt, ezért inkább kooperálni kezdtünk az ottaniakkal, és tőlük rendeltük meg a szükséges elektronikát. Ezt követően indítottuk el a kávéfőző gépek gyártását. A mérleggyártás mellett egyéb konyhai eszközöket, valamint babatermékeket állítottunk elő. Megkezdtük a porszívókhoz tartozó szívófejek nagysorozatú gyártását, az utóbbi években pedig autóipari fémalkatrészek beszállítójává váltunk.
(A vállalat történetéről bővebben Méry Péter: Duna­újvárosi életutak című, 2017-ben megjelent könyvében olvashatnak.)

Szente Tünde

Keresés

 Dunaferr Magazin

Kapcsolat

  • 2400 Dunaújváros, Vasmű tér 1-3
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • 06 25 584 000

Időjárás