XXI. századi helytörténetírás

A Mi, DUNAÚJVÁROSIAK Facebook-csoport bejegyzései alapján elkészült a második közösségi portrékötet, így már az elsővel együtt összesen kétszázötven arra érdemes személynek állítottak emléket, közöttük szép számmal a vasműhöz kötődőknek.

Miként az első kötetnél, most is a Béke étterem szolgált az ünnepélyes könyvbemutató helyszínéül. A kísérő­programok közül a zene és a tánc ezúttal sem maradt el, a Hangulat Nosztalgia Zenekar – tagjai: Kovács János, Ágyik József, Mukli István, Pók László, Horváth János – gondoskodtak az igényes szórakoztatásról. Erre az alkalomra jelent meg az 1950-es évek fotóit tartalmazó, kísérő szöveggel ellátott, sorszámozott Retro falinaptár is.
– A Facebook-csoport két éve 900 tagból állt, ma már a létszám meghaladja a 4000 főt. A második kötetbe sikerült összegyűjteni száznál több régi dunaújvárosit, olyanokat, akik méltók arra, hogy ne felejtsük el őket soha – mondta el Miskolczi Miklós író a köszöntőjében, a november 30-ai ünnepségen.
Rózsa György, a neves televíziós személyiség ajánlotta az egybegyűltek figyelmébe az új könyvet, aki „generálisan eredeti találmány”-nak nevezte a kezdeményezést: – A helytörténetírás XXI. századi, merőben új módszere ez a kötet, egy csodálatos, új felfedezés és lehetőség, a net és a Facebook unikális felhasználása. Közönség-, és főként közösségteremtés teljesen új módon. Egy FB-csoport és egy könyv, amelynek több százan, ezren íróivá válhatnak, illetve váltak, amely folyamatosan bővülhet, alakulhat, s amely könnyebben hozzáférhető, bármely korábbi terjesztési módot lepipál. Csodás új lehetőség nyílt meg egy város bemutatására – nem az épületek, intézmények, gyárak megismertetésére, hanem teremtőik, működtetőik közelhozására.

A kötetben megtalálható többek között Loy Árpád, Zsámbok Elemér, Kardos János, Makray Tibor, Békési György, Bezdek Károly, Kecs­keméti László, dr. Varga Lajos, Wittrédi Mihály, Jung Istvánné, Horváth László, Nagyéri Károly, Füzes Bar­nabás, Réti Vilmos, Pintér Imre (a Pedro), Zuigéber János, Sütő Zoltán, Pilter Pál portréja is – a teljesség igénye nélkül.

Szente Tünde


A Mi, DUNAÚJVÁROSIAK II. kötet a nyilvános Facebook-csoportban napvilágot látott portrék, posztok, vélemények, megjegyzések szerkesztett változata. Megvásárolható a Dunaújvárosi Szuperinfó Szerkesztőségében (Vasmű út 35.) és a Dunaújvárosi Hírlap Ügyfélszolgálatánál (Vasmű út 33.). A Rozsnyai Zoltán ötlete nyomán, Miskolczi Miklós, Bali Attila és a csoport tagjainak közreműködésével készült, 2018. évi Retro falinaptárt a Rolling Nyomdában (Budai Nagy Antal út 5.), illetve a Bartók Béla út 2. fszt. 1. szám alatt (időpont egyeztetést követően, tel.: 30/3962265) vásárolhatják meg.

Keresés

 Dunaferr Magazin

Kapcsolat

  • 2400 Dunaújváros, Vasmű tér 1-3
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • 06 25 584 000

Időjárás