Számos pozitív észrevételt tettek az auditorok

Novemberben került sor a minőségirányítási (MIR) a környezetközpontú irányítási rendszer (KIR), valamint a munkahelyi egészségvédelem és biztonságirányítási rendszer (MEBIR) felügyeleti auditjára az ISD DUNAFERR Zrt.-nél és az ISD Power Kft.-nél. Az auditálási folyamat az ISO 9001 és az ISO 14001 szabványok esetében az új, 2015-ben kiadott változat szerint történt.

Az ISO 9001 az 1987-es bevezetése óta számos más szakterület, szabvány és irányítási rendszer alapját alkotta, többek között ISO/TS 16949 gépjárműipari szabványét is. Az elmúlt években megerősödött a Nemzetközi Szabványügyi Testületnél (ISO) az a vélemény, hogy a szabvány- és a minőségirányítási rendszer elveinek alapvető átdolgozása szükséges annak érdekében, hogy az ISO-szabványok megfeleljenek a kor elvárásainak. Elsőként az ISO 9001:2015 és az ISO 14001:2015 szabványok épülnek fel az új elvek szerint, melyek az ISD DUNAFERR Zrt.-nél - a MEBIR-rendszerrel és a 2017 nyarán auditált energiairányítási rendszerrel együtt - a vállalatirányítás központi magját képezik.
Az új minőségirányítási rendszer (ISO 9001:2015) legfontosabb szemléletbeli változásai többek között: a kockázatalapú gondolkodásmód, a folyamatszemlélet megerősítése, a vezetőség kollektív szerepvállalása és felelőssége a minőségirányítási rendszer megfelelőségéért, egyértelmű követelmények a változások kezelésére, illetve a kibővült elemzési és értékelési kötelezettség. Mindemellett a szervezetnek meg kell határoznia környezetének azon lényeges külső és belső tényezőit, amelyek befolyásolják abban, hogy irányítási rendszere elérje a tervezett eredményeket, továbbá meg kell értenie az érdekelt felek igényeit és elvárásait is.
Az ISO 14001 KIR-szabvány alkalmazása keretet adhat a folyamatos fejlődéshez és csökkentheti a környezetre gyakorolt hatások lehetőségét. Alapvető jelentőségű, hogy a szervezeten belül mindenki felismerje a környezeti kockázatokat és a veszélyhelyzetek elkerülésének fontosságát. A kockázatok csökkentésével költséghatékonyabbá válhat a cég tevékenysége: csökkenhet az anyag- és energiafelhasználás, a szennyezőanyag-kibocsátás és a hulladékok mennyisége.
Az ISO 14001:2015 szabvány például olyan új proaktív kezdeményezéseket tartalmaz, amelyek elősegítik a környezet védelmét és az éghajlatváltozás mérséklését. Elősegíti az erőforrások fenntartható alkalmazását, még hangsúlyosabb szerepet kap a környezeti teljesítmény javítása, a környezeti szempontokat életciklus-szemlélettel közelíti meg, a vezetőség szerepvállalása hangsúlyosabb, illetve elvárja azok elkötelezettségét és felelősségét a KIR megfelelőségéért.
Az MSZ 28001 MEBIR-rendszer célja, hogy - a munkavédelmi jogszabályok betartásán felül - a munkatársakat fenyegető munkavédelmi és munkaegészségügyi kockázatokat teljes körűen feltárja, értékelje és szisztematikusan csökkentse, hiszen az élet és az egészség biztonsága fontos tényezője a vállalatok közép- és hosszú távú fejlődésének. A szabványnak való megfelelés a társasággal szembeni bizalmat erősíti a vevők, a munkavállalók és a beszállítók körében. Az ISO-szabványok megújítása részeként a MEBIR új kiadása jövő évben várható ISO 45001 jelöléssel, melynek tanúsíttatására már jövőre megkezdődhetnek az előkészületek a cégünk egész területén.
Az idei audit során - a MIR-, KIR- és MEBIR-szakterületek mellett - a kiválasztott és felülvizsgált termelő területek az Acélmű és a Meleghengermű voltak, emellett az ellenőrzés kiterjedt az ISD DUNAFERR Zrt. teljes irányítási, többek között a beszerzési és az értékesítési területeire, valamint a technológiai vezetőmérnök szervezetére is. Az ISD Power Kft.-nél a víztermelő és a gázüzem mellett a karbantartási szolgáltató egység is górcső alá került.
Az audit során meghatározták a fókuszterületeket, ezek voltak az ISO 9001:2015-ös szabványra történő áttérés hatékonysága, a hulladékgazdálkodás hatékonysága (ISO 14001), míg az OHSAS 18001 (MSZ 28001) esetében a veszélyes anyagok nyilvántartása, kezelése, használata.
A DNV GL célja egy felülvizsgálattal a szabványi megfelelés ellenőrzésén felül, hogy segítsen javítani az irányítási rendszert a kívánt eredmények és a hosszútávon fenntartható üzleti teljesítmény növekedése érdekében. Az auditorok az ötnapos felülvizsgálaton mindhárom szabvány szerint megvizsgálták a rendszer elemeit és bizonyítékokkal támasztották alá az azoknak megfelelő működést.
Az észrevételek és fejlesztési javaslatok mellett számos pozitív megállapítás is történt az ISD DUNAFERR Zrt. és az ISD Power Kft. irányítási rendszereinek működtetésére vonatkozóan. Ilyenek például:
• az ISO 9001:2015 szabvány követelmények módszeres bevezetése és alkalmazása;
• a minőségirányítási rendszer és a folyamatok kockázatokkal kapcsolatos tevékenységének végrehajtása;
• minőségjavító programok megtervezése, dokumentálása, kiértékelése az Acélműben;
• MÜT-jegyzőkönyvek, célok értékelése, feladatok meghatározása a Meleghengerműben;
• kísérleti programok megtervezése, dokumentálása és kiértékelése a technológiai vezetőmérnök szervezeténél;
• karbantartási folyamatok dokumentálása, visszakereshetőség biztosítása az ISD Power Kft.-nél;
• a jól áttekinthető és visszakövethető SEVESO III alapú veszélyesanyag-nyilvántartás;
• a munkavédelmi ellenőrzések valamennyi műszakra kiterjedtek 2017-ben;
• korszerű elszívó került üzembe helyezésre a hegesztő munkahelyen az ISD Power Kft.-nél a kazánjavító műhelyben;
• a hulladékok nyilvántartása a HélionAMAKIR-rendszerben a Meleghengerműben;
• a környezetvédelmi eltérések kezelésére Információs űrlap alkalmazása az ISD Power Kft.-nél;
• vészhelyzeti szabályozások részletessége, gyakorlati szimulációs oktatások megtartása az ISD Power Kft.-nél;
• új, felszín alatti kialakítású hulladékgyűjtő szigetek elhelyezése a gyár területén.
Nemmegfelelőség az audit során nem került azonosításra, így mind az ISD DUNAFERR Zrt.-nél, mind pedig az ISD Power Kft.-nél a MIR-, KIR- és MEBIR-tanusítványok érvényessége folyamatos marad.
A társaságok sikeresen bizonyították az új szabványokra való áttérést, így a DNV GL az ISO 9001:2015 és az ISO 14001:2015 szabványokra fogja kiállítani a tanúsítványokat.
Természetesen a tanúsítással a folyamat nem zárult le, hiszen a folyamatos fejlődés megköveteli az új szabványok hatékony működtetését és a további fejlesztéseket, ami érinti az irányítási folyamatokat és a technológiai eljárásokat is.

Dér Tünde

Keresés

 Dunaferr Magazin

Kapcsolat

  • 2400 Dunaújváros, Vasmű tér 1-3
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • 06 25 584 000

Időjárás