2017-ben tovább folytatódott az elmúlt évek emelkedő trendje a tőkepiacokon. A világ vezető gazdaságai várakozások felett bővültek, miközben az infláció jellemzően a várakozások alatt alakult az USA-ban és Európában is.

A pénzromlás ütemének várt alatti alakulását egyelőre még a vezető jegybankárok sem értik teljesen, de biztosan jelentős szerep tulajdonítható a részmunkaidős foglalkoztatásnak, az elmúlt években bekövetkezett hatékonyságnövekedésnek és az energiaárak visszafogottabb emelkedésének is. Kína is rendületlen GDP-növekedést mutatott a tavalyi év során, melyben már érződnek az Új Selyemút projekt hatásai is. Az egész kelet-közép európai és azon belül a magyar gazdaság is kiválóan teljesített, melyen belül az export mellett már egyre jelentősebb szerepe van a dinamikus bérnövekedés által támogatott lakossági fogyasztásnak is. Az EU-támogatások által is megsegített növekvő GDP és a növekvő bérek mellett a hazai infláció szintén visszafogott maradt.
Ebben a rendkívül idilli globális hangulatban a tőkepiacok rezzenéstelen menetelést produkáltak. A legnagyobb amerikai részvényeket tömörítő S&P 500 index 19,4%-ot, a német DAX 12,5%-ot emelkedett, de a hazai tőzsde is 23%-kal zárt magasabban 2016-os utolsó áránál. Jól teljesítettek a sokkal alacsonyabb kockázatot megtestesítő állampapírok is. A magyar 10 éves lejáratú államkötvény hozama 3,2%-ról 2%-ra csökkent az év során, de hasonló mértékű csökkenés következett be a rövidebb lejáratokon is. Ennek köszönhetően a magyar állampapírokat tömörítő MAX Composite-index 5,8%-ot tudott emelkedni az év során. Az MNB folyamatosan alacsonyan tartja a kamatokat, és lassan de biztosan 0%-ig szorította le a diszkontkincstárjegyek hozamát.
Ez az alacsony hozamkörnyezet a beruházások élénkítésén, a hitelfelvételi kedv javulásán és a fogyasztás ösztönzésén keresztül jótékonyan hat a gazdaság teljesítményére. Ugyanakkor mindez azt is jelenti, hogy a megtakarításokon egyre kisebb a jövőben elérhető várható hozam. A hazai kötvények éves várható hozama átlagosan már csupán 1% körüli, míg az egy évnél rövidebb diszkontkincstárjegyek nem termelnek semmilyen hozamot, így minden hazai megtakarítónak lassan el kell fogadnia, hogy a kockázatmentes hozam nulla. Ennek fényében, az idei évre az elmúlt években megszokottnál alacsonyabb nyugdíjpénztári hozamra érdemes berendezkedni. Habár az előttünk álló 1-2 évben még mind a nemzetközi, mind a magyar gazdaság jól teljesíthet, ami támogatja a részvényárfolyamok esetleges további emelkedését, a kockázatmentes vagy alacsony kockázatú termékeken sajnos érdemi, az elmúlt időszakban megszokott hozam már nem érhető el. Ráadásul a nagy jegybankok fokozatosan vonják vissza likviditásfokozó intézkedéseiket, ami a megszokottnál nagyobb árfolyam-ingadozásokat hozhat.

Gyöngyház Önkéntes Nyugdíjpénztár

Keresés

 Dunaferr Magazin

Kapcsolat

  • 2400 Dunaújváros, Vasmű tér 1-3
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • 06 25 584 000

Időjárás