Tisztelt Munkavállalók!

 

2018. január 1-jétől megszűnt a munkáltatói adómegállapítás, ami azt jelenti, hogy a munkáltató a 2017-es évre vonatkozóan már nem készítheti el a munkavállalók adóelszámolását. Tehát a munkavállalóknak nem kell nyilatkozniuk arról, hogy adóbevallásukat önadózóként teljesítik vagy a munkáltatói adómegállapítás lehetőségét választják.
A munkáltató, így a DUNAFERR is 2018. január 31-éig a munkavállalók, illetve a magánszemélyek rendelkezésére bocsátja a 2017. évben megszerzett jövedelemről szóló igazolást, ami a NAV által készített adóbevallás-tervezet ellenőrzésére is szolgál.

A 2017-ben szerzett jövedelem bevallása
Rövid tájékoztatást adunk arról, hogy a továbbiakban milyen lehetőségük van a munkavállalóknak, magánszemélyeknek adóbevallásuk megtételéhez:

1. Önadózással az eddig megszokott módon a 17SZJA nyomtatványon
Az önadózás az eddig megszokott módon történhet, ezért erről nem adunk tájékoztatást.

2. NAV által készített bevallási tervezet segítségével
Ügyfélkapuval rendelkezők lehetősége:
A 2017. évben megszerzett jövedelmekről a NAV 2017. március 15-éig bevallási tervezetett készít a magánszemélyek részére, amit az ügyfélkapun keresztül tesz elérhetővé.
Azok a magánszemélyek, akik nem rendelkeznek ügyfélkapu regisztrációval a NAV ügyfélszolgálatán, a kormányhivataloknál és a Magyar Posta Zrt. ügyfélszolgálatán is elvégezhetik a regisztrációt, ami megkönnyíti a bevallási tervezet megismerését és az esetleges javítását.

Ügyfélkapuval nem rendelkezők lehetősége:
Ügyfélkapu regisztráció hiányában 2018. március 15-éig kérheti a magánszemély, hogy a NAV papíralapon küldje meg részére az adóbevallási tervezetét:

• SMS-ben a +36 30 3444304-es telefonszámon 2018. január 8-ától, az adóazonosító jel és születési dátum segítségével: SZJAszóközadóazonosítójelszóközééééhhnn,
(például: SZJA 8435463311 19780711),
• a NAV honlapjáról elérhető űrlapon (www.nav.gov.hu/eszja/eszja),
• a „Kérelem az adóbevallási tervezet papíralapon történő átvételéhez” elnevezésű formanyomtatványon,
• levélben, kötetlen formában,
• az ügyfélszolgálati irodákban személyesen vagy
• az Általános Tájékoztató Rendszeren keresztül telefonon (telefonszám: 1819).

FONTOS!
A NAV az adóbevallási tervezetet mindenki részére (kivéve egyéni vállalkozók) elkészíti, függetlenül attól, hogy a magánszemély kéri-e annak megküldését papíralapon vagy sem.

Ha a magánszemély 2018. május 22-éig nem fogadja el, egészíti ki, javítja az adóbevallási tervezetet, illetőleg nem nyújt be önadózóként elkészített 17SZJA bevallást, akkor az adóbevallási tervezet adóbevallássá válik.

Amire figyelni érdemes a NAV által elkészített adóbevallási tervezetnél:

• Az önkéntes pénztárba/pénztárakba befizetett egyéni tagdíj 20%-áról való rendelkezés.
• Családi adókedvezmény igénybevétele, pl. három, ill. több gyermek esetén az év közben nem érvényesített összeg visszaigénylése.
• Személyi (rokkantkedvezmény) kedvezmény év közben nem érvényesített összegének visszaigénylése.

Dunaújváros, 2018. január 09.
ISD DUNAFERR Zrt.
RMS és HR igazgatóság

Keresés

 Dunaferr Magazin

Kapcsolat

  • 2400 Dunaújváros, Vasmű tér 1-3
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • 06 25 584 000

Időjárás