Összehangolt feladatok, jó szervezéssel

A tavalyi év végén, december 1-je és 14-e között zajlott le a Nagyolvasztóműben az ércelőkészítő és a vagonbuktató üzemrészek éves nagyjavítása.
A karbantartási feladatok mellett három beruházási témában is elvégezték a soron következő munkálatokat
a szakemberek.

A részletekről Vitális Imre üzemviteli és karbantartás-vezető adott tájékoztatást.
– A nagyjavítást eredetileg augusztusra terveztük. Az időpont többszöri módosítására azért volt szükség, mert nem rendelkezett a gyártómű azzal az érc- és pelletkészlettel, amely elegendő lett volna a kohók biztonságos alapanyag-ellátáshoz a leállás kéthetes időszakában. Végül december első fele lett a kitűzött időpont, amiben volt némi kockázat, de szerencsésen alakult az időjárás, nem voltak mínuszok abban az időszakban.
A nagyjavítás programjában az évről évre visszatérő rutinszerű karbantartási feladatok mellett három beruházási téma is szerepelt. Ezek egyike volt a vagonbuktató Kokszoló felőli oldaltartójának komplett cseréje, ami gyakorlatilag a villamos, hidraulikus és acélszerkezeti elemek bontását és teljes újjáépítését jelentette. A munkát a Dunasín Kft. nyerte és végezte el jó minőségben, határidőre. A másik beruházási projekt a vagonbuktató körzet PLC-vezérlésének komplett cseréje volt. Itt a teljes munkafolyamatot a Nagyolvasztómű villamos üzemének saját kollektívája végezte, a kábelezéstől kezdve egészen a programozásig. Mindenképpen az volt a kézenfekvő, hogy ebbe a munkába ne vonjunk be külső vállalkozást, hiszen üzemzavaros helyzetekben a hibaelhárítást is a saját létszámnak kell elvégeznie, tehát ismerniük kell a teljes rendszert, minden részletében. Ez egy ütemezett korszerűsítés-sorozat egyik állomása volt, két körzetben megtörtént már a teljes vezérlési rendszer felújítása, de további két terület még hátra van. A harmadik beruházási téma a 32-es számú szállítószalag vázának acélszerkezeti felújítása volt, ezt a Gyárépszer Kft. szakemberei végezték el.

A karbantartási feladatokat három külső vállalkozó bevonásával sikerült meg­oldanunk. A BIS Hungary Kft. a vagonbuktató gépészeti felújításán dolgozott, a Kék Acél Kft. szakemberei a transzfertöltő körzet karbantartását végezték, a KGYV-Kapton Kft. feladata pedig a tömörítői körzet szállítószalagjainak karbantartása volt. A karbantartási munkálatok nagy részét a nappali időszakban, reggel 6-tól 18 óráig végeztük, de a kritikus területeken éjszakai műszak elrendelésére is szükség volt. A csúcsidőszakban egyszerre 80-100 ember dolgozott a munkaterületen. Ilyen nagy létszám mellett is sikerült balesetmentesen megvalósítani a nagyjavítást. Határidőre végeztünk a feladatokkal és az ilyenkor szokásos kisebb zökkenőkkel december 14-én elindulhatott az anyagfogadás. Köszönet illet a munkálatokban résztvevő minden kollégát, a saját dolgozóinkat, a Gyártó Egység szakembereit és a külső vállalkozásokat egyaránt.
Ami az idei évet illeti, már készülünk az I-es nagyolvasztó augusztus végére tervezett torokzárszerkezet-cseréjére, az ősz folyamán pedig ismét sor kerül majd az ércelőkészítő és darabosító üzem éves nagyjavítására is.
Sz. I.

Keresés

 Dunaferr Magazin

Kapcsolat

  • 2400 Dunaújváros, Vasmű tér 1-3
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • 06 25 584 000

Időjárás