Vezetőségi ülés Dunaújvárosban

Az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület (OMBKE) Vaskohászati Szakosztálya január 25-én Dunaújvárosban tartotta szokásos évértékelőjét. A helyi szervezetek képviselői egyeztették a tisztújítás feltételeit, körvonalazták idei terveiket. A levezető elnöki teendőket Józsa Róbert látta el.

Az összevont vezetőségi ülés résztvevői a hazai vaskohászat ismert arcai voltak

A szakosztály elnöke, Bocz András köszöntője után a diósgyőri helyi szervezet beszámolóját dr. Nyitray Dániel nevében dr. Harcsik Béla ismertette. Elhangzott, hogy az idei Fazola Fesztiválon a kohászati gyárak alapítására és a diósgyőri gyárban nagy szerepet játszó Péch Antalra emlékeznek. A diósgyőri kohászat 2008. évi leállása és a budapesti Öntöde Múzeum alapítója, Kiszely Gyula munkássága a további programok témája.
Liptay Péter a salgótarjáni szakosztály elmúlt évi aktivitásáról adott számot. Az eseményeik sorából kiemelkedett a 10. Salgótarjáni Ipartörténeti Emléknap. Készül az „Acélgyári emlékcsokor” CD-összeállítás: visszaemlékezésekből, illetve megemlékezések alapján. A nemrégiben megjelent „Acélváros végnapjai” kötet felszínre hozta a privatizált gyár története feldolgozásának időszerűségét.
A szakosztály titkára, Boross Péter a tisztújítás szükséges és elégséges feltételeire tért ki mondandójában, közben felhívta a jelenlévők figyelmét a felelősségükre a tisztviselők kiválasztásánál, megbízásánál.
A budapesti helyi szervezet népes küldöttsége nevében Nagyné Halász Erzsébet titkár tartott vetített képes előadást a mögöttük hagyott esztendő vidám és szomorú eseményeiről. Előbbiek közé sorolta a 26 fő részvételével lezajlott gánti, pákozdi kirándulást, az erdélyi konferenciákon, szakestélyeken, központi programokon, a selmecbányai júniusi jubileumi, az őszi szokásos, Szalamander-rendezvényen való részvételüket. Az utóbbi, vagyis szomorú események közé tartoztak az idős tagtársak elhalálozása miatti megemlékezések.
A dunaújvárosi helyi szervezet változatos programjáról Józsa Róbert szervezeti elnök beszélt fényképes tudósítások mentén. Éves programjaikat az egyesületi rendezvényekhez csatlakozva alakították ki, igazodva a társszervezetekhez. Havi gyakoriságú klubnapjaikon a DUNAFERR társaságcsoport életét meghatározó szakmai történésekről értesülhetnek a jelenlévők, köztük mind több nyugdíjas tagtárs. A kommunikációs eszközök használata segít a programok szervezésében, népszerűsítésében. A dunaújvárosi szervezet képviseltette magát a lillafüredi, a várpalotai, a komlói, a tatabányai, a selmecbányai, az ózdi, a budapesti hagyományőrző rendezvényeken. Élére állt a gyár főbejárata melletti szabadtéri skanzen helyreállításának. Idén folytatják a „Nyitás a város felé”programjaikat, amelynek legutóbbi gyakorlataként megtekintették a Hamburger Hungária Kft. kezelésében lévő Magyar Papírmúzeumot.

Szente Tünde


Az összevont vezetőségi ülésen részt vett prof. dr. Réger Mihály, az Óbudai Egyetem rektora is, aki rövid interjút adott lapunknak:

– Szívemnek nagyon kedves feladat, hogy az OMBKE Vaskohászati Szakosztály budapesti helyi szervezetének az elnökeként dolgozom. Sikeres és jó hangulatú programokat bonyolítunk, a húsz év alatt ismétlődő és új elemekkel. Korábban dr. Csirikusz József elnök mellett láttam el a titkári teendőket. Sajátos, egyedi rendezvényünk a Luca-napi szakestély, amelyet december 13-án tartunk, illetve minden évben rendezünk egy szakmai kirándulást is, kulturális programmal és kulináris élveze­tekkel társítva.
– Mondhatnánk, könnyű a budapestieknek, akik a legutóbbi időkig dr. Sziklavári Jánost, dr. Szőke Lászlót, valamint dr. Remport Zoltánt tudhatták maguk között. Eltávozásuk igazi vesztesége a szakmának.
– Mindhárman a budapesti szervezet tagjai voltak, tisztelettel emlékezünk a munkásságukra. Sajnos, a korfa nagyon eltolódott az egyesületen belül az idősebbek irányába. A létszám folyamatosan csökken, mivel a belépő tagtársak lényegesen kevesebben vannak, mint ahányan távoznak közülünk.
– Az Óbudai Egyetem rektoraként mit tud tenni az egyesület fiatalításáért?
– Az egyetem tevékenysége az anyagtudományhoz is köthető, ezen a területen együttműködünk más intézményekkel. A régi módszer, a személyes példamutatás a leghatékonyabb ebben a vonatkozásban is. Spontán módon alakult meg a Bánki Donát Karon belül a gépészmérnökképzésben a Hagyományőrző Kör, amelynek tagjai szakestélyeket kezdtek rendezni, és természetesen melléjük kapcsolódtunk kohómérnök kollégáimmal együtt. Szép fokozatosan vezettük be őket a hagyományok ápolásába, mostanra pedig már önálló életet élnek, bővítik kapcsolataikat a többi oktatási intézménnyel.

Keresés

 Dunaferr Magazin

Kapcsolat

  • 2400 Dunaújváros, Vasmű tér 1-3
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • 06 25 584 000

Időjárás