RÉGI ÉS ÚJ ARCOK A VEZETÉSÉBEN

 

Az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület (OMBKE) Vaskohászati Szakosztálya március 22-én a Duna­újvárosi Kereskedelmi és Iparkamara tanács­termében tartotta tisztújító küldöttgyűlését.

Újabb négy évre kapott bizalmat Bocz András elnök és Boross Péter titkár. Alelnöknek dr. Móger Róbertet és Hevesi Imrét választották meg.

Bocz András elnök (balról), Tóth László levezető elnök és Boross Péter szakosztályi titkár

A küldöttgyűlés levezető elnöki tisztét Tóth László, a dunaújvárosi helyi szervezet volt elnöke látta el. A szakosztály munkája a helyi szervezetekben és a területi osztályokban zajlik. Ezen a szinten már megtörténtek a beszámoló taggyűlések és lezajlott a tisztújítás. Alapszabályuknak megfelelően az elmúlt ciklusban végzett tevékenységükről adtak számot a március 22-i rendezvényen. – Négy éve, az elnöki poszt átvételekor kiemeltem céljaim közül a következőket: a hagyományaink éltetése, a szakmánk művelése, külső és belső kapcsolatrendszerünk építése. Szervezeteink tevékenységének áttekintése és saját munkám, remélem, kellő súllyal támasztja alá a véleményemet, hogy a folyamatosan változó környezetben, ezen célok elérését jól szolgáltuk – e gondolatokkal zárta elnöki beszámolóját Bocz András. A hozzászólások, kiegészítések után ennek elfogadását követte a Vaskohászati Szakosztály tisztújítása és az OMBKE május 26-ai, budapesti tisztújító küldötteinek megválasztása. A Vaskohászati Szakosztály új vezetőségének tagjai: dr. Réger Mihály, Nagyné Halász Erzsébet, Cseh Ferenc, Kvárik Sándor, dr. Nyitrai Dániel, dr. Harcsik Béla, Liptay Péter, Solt László, Józsa Róbert, Kondás Béla, Kővári Éva és Szente Tünde.

A tisztújító küldöttgyűlés résztvevői között dr. Tolnay Lajost (jobbról), az OMBKE tiszteleti elnökét is köszöntötték

A szakmaszeretet, a hazaszeretet és a barátság hármasában
Második ciklusát kezdte meg Bocz András az Or­szágos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület Vas­kohászati Szakosztálya vezetőjeként. Beiktatása után elsőként készítettünk vele interjút.
– Kitől vette át a stafétabotot négy évvel ezelőtt?
– Hajnal Attilát váltottam a szakosztály elnöki tisztében. Ez a négy év sok mindenre megtanított, látom, hogy hol vannak a gondjaink, látom, hogy mi az, amire képesek leszünk. Helyi szinten el kell fogadnunk, hogy a taglétszám – szerencsés esetben – szinten marad. A tendenciát tudomásul véve, néhány éve már a létszámfogyás jellemző. Nincs akkora utánpótlás, mint ahányan kiesnek az egyesületi munkából. Természetesen, miként korábban, továbbra is keressük a kapcsolatot a felsőoktatási intézményekkel. Arra is figyelnünk kell, hogy a selmeci hagyományok mind szélesebb körű átvételével, terjedésével ne szenvedjenek csorbát az eredeti elképzelések. Bizakodásra ad okot az is, hogy Ózdon újjáéled az egyesületi munka.
– Melyek a szembetűnő változások?
– Néhány éve a helyi szervezeteknek jellemzően a tagjaik összetételéhez, életkorához illeszkedő programokat kell szervezniük, a klubdélutánjainkat is mind több nyugdíjas várja. Az élénk érdeklődésen túl találkozási lehetőség is kínálkozik számukra a még aktív korú munkatársakkal és valamikori kollégáikkal. Tudomásul kell venni azt is, hogy a vállalati létszámfelvételi korlátok nem kedveznek az új tagok beléptetésének. Éppen ezért a nyitás programját hirdetjük meg, mindenkit szívesen látunk sorainkban, akik az ipari szakmákhoz kötődnek.
– Vannak jó hírei?
– Nagyon sikeresek például a selmecbányai utak. Pozitívan éltem meg azt a változást, ami Selmecbányán lezajlott a helybéliekben. Egy elutasító magatartás átfordult egy baráti, együttműködő attitűdbe a város legfelső vezetői szintjén is.
– Mi ad okot az optimizmusára a küldöttek szavazatai alapján egyhangúan megválasztott elnökként?
– Alapvetően optimista ember vagyok. Látom az erőt és a lehetőségeket ahhoz, hogy előrébb tudjunk jutni. Ezért is vállalkoztam még egy cikluson át a szakosztály vezetésére.
– Az adatvédelmi törvény változásai milyen feladatokat rónak az egyesületi adminisztrációra?
– Mint minden egyesület, mi is kezeljük a tagok személyes adatait. Május 25-étől lép életbe az új törvény, de van még lehetőségünk azon túl is felkészülni rá.
– Mitől lehet vonzó az OMBKE 2018-ban?
– Aki bennünket választ, egy közösségbe kerül: rangtól és kortól függetlenül, könnyebben találja meg a közös hangot a többiekkel, aminek hasznát veheti több helyütt. Egy fiatal itt hamarabb szót ért a felettesével, lehet, hogy egyébként el sem jutna hozzá a véleménye. Az egyesület melletti érvelésnél mindig vissza kell nyúlnunk annak összetartó erejéhez. A szakmaszeretet, a hazaszeretet és a barátság hármasának minden eleme meg kell, hogy jelenjen az egyesület életében!
Sz. T.

Keresés

 Dunaferr Magazin

Kapcsolat

  • 2400 Dunaújváros, Vasmű tér 1-3
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • 06 25 584 000

Időjárás