Az idei szakmai előadás az atomenergiához kapcsolódott

Minden esztendőben koszorúzással egybekötött emlékülést szervez Várpalotán a Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete és az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület (OMBKE) a „Jó szerencsét!” köszöntés elfogadásának évfordulójára.

Az ünnepségen dr. Horn János köszöntőjét követően Süli János miniszter, frissen megválasztott országgyűlési képviselő a Paksi Atomerőmű két új blokkja megépítésének szükségességéről, a nagyberuházás menetéről és jelenlegi állásáról tartott előadást a mintegy háromszáz fős – köztük több dunaferres szakember – hallgatóságnak.
– Megkerülhetetlen a két új atomerőműi blokk megépítése, az I-es blokk 35 éves, a II-es 30 éves! – nyomatékosította mondandóját a tárca nélküli miniszter. – A régió szempontjából meghatározó jelentőségű térségfejlesztési, innovációs programokkal is együtt jár a beruházás, amely infrastrukturális, elektromos mobilitási, informatikai, szociális, egészségügyi, oktatási, lakhatási (1300 lakás) és kulturális fejlesztéseket tesz szükségessé. Az előkészítő munka a több ezer tételből – környezetvédelmi, telephelyi, létesítményi, előzetes hálózatra csatlakozási – álló engedélyezési eljárásokkal vette kezdetét. A környezetvédelmi engedély megadásához szükség volt hazai és külföldi közmeghallgatásokra is.
– A magyar energetikai hálózatba a két blokk beilleszthető. Elsődleges cél az, hogy a lakosság és az ipar részére legyen olcsó a villamos energia. A kormány aláírta a szerződést 2014-ben a létesítésre, ennek során két darab 1200 MW-os blokk épül meg, ezzel az importfüggőségünk megszakad. Az érdemi munka 2015-től vette kezdetét. Az orosz félnek 2018. február 27-én adták át a paksi területet. A műszaki tervek is hamarosan megérkeznek, július 27-ig átadják azokat a magyar hatóságnak. A főépítésre vonatkozó engedély 2019 október végén áll rendelkezésre, a reaktor építés megkezdésének tervezett ideje 2019 vége, 2020 eleje. A Európai Bizottság kimondta: folytatható a beruházás, az EU engedélyezte a blokkok megépítését. Az orosz fél a fővállalkozó, az orosz banknak és az orosz iparnak egyaránt érdeke, hogy megvalósuljon a beruházás, ugyanis referenciaértékkel bír a projekt, további blokkokat szeretnének eladni Európában – hangsúlyozta a miniszter, Paks város korábbi polgármestere.
A szakmai előadást követően Zelei Gábor, a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat elnöke tartotta meg ünnepi beszédét, majd a vendégek elhelyezték az emlékezés koszorúit a Jó szerencsét! emléktáblánál, Bóna-Kovács Károly domborművénél.

Szente Tünde

Keresés

 Dunaferr Magazin

Kapcsolat

  • 2400 Dunaújváros, Vasmű tér 1-3
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • 06 25 584 000

Időjárás