IDŐKÖN ÁTÍVELŐ ALKOTÁSOK
Már találkoztunk egyszer Hevér Rudolffal a gyárban, amikor a FAM folyamatszabályozását szerelték a franciák. Én kérdeztem, ő pedig válaszolt, beszélgettünk akkor is.

Igazán azonban most beszélgettünk csak, mégpedig alkotó személyisége okán. A városunkban működő Barcsay Stúdióban rajzol és fest a műszakok között, képeit a Kamara Galériában fedeztem fel a közelmúltban.
Beszélgetésünk mégsem a képzőművészettől indult, hanem a FAM-tól, ami életének egy darabja. A kezdetekkor, negyven éve
érkezett, ott volt az első öntéseknél, amikor még felhabzott az acél, akár a frissen csapolt sör. Azt hiszem, nemcsak tudja, hanem érzi és lélekben látja is, hogyan kristályosodik szabályos hasábba a folyékony acél. Beszélgettünk szakmai elhívásról, tudományról, ami a gépeket gyárrá alakítja, aztán a világról, benne az ember zsákutcáiról és az időkön átívelő, örök alkotásról.
Közben megkérdeztem, mikor kezdődött kapcsolata a rajzolással, festészettel:
– Fiatalon, a hetvenes években jártam Koffán Károly szakkörébe, ahol Móder Rezső, Várnai Gyula, Egresi Zsuzsa, Farkas Mihály is ott volt. Aztán elvitt a szél Pestre, félretettem a rajzolást, mint egy könyvet, mondván, nincs rá időm. Lemerülnek a készségek, mint a galvánelem – fogta rövidre eltérülése történetét. – Öt éve aztán visszamentem Koffán Károlyhoz, és megkértem, korrigálja a portréimat. Zseniális képzőművész, az egyik legjobb mester. Páratlan képessége, hogy rámutat: három vonalból a második vagy kioltja, vagy megerősíti az elsőt…
– Az összkép belülről jön. Az ember átalakít, olyat csinál, ami nem elvesz, hanem hozzáad. Megmutatja, hogy a portré mögött ott a lélek, és a lelkek találkoznak alkotás közben. A kép olyan, mint egy fiók, kiteszem a falra, kiáramlik belőle a gondolat, az érzés.
A családra terelődik a szó, a nagyvenyimi otthonára, mint műteremre, az alkotás felelősségére.
– Nem az a cél, hogy raktárra dolgozzak. Önzés lenne, ha csak magamnak rajzolnék, festenék, ez egy olyan tevékenység, amit meg lehet osztani a közönséggel, és felelősség is, akármit rakok a falra. Egyszer meg kell mérettetni, nincs apelláta…
Beszélgetésünk végére számomra élesen kirajzolódott Hevér Rudolf életének három vonala. Legközelebbi kiállításán szereplő alkotásai talán elárulják majd, hogy melyek az erősítő, és melyek a kioltó vonalak.
K. É.

Keresés

 Dunaferr Magazin

Kapcsolat

  • 2400 Dunaújváros, Vasmű tér 1-3
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • 06 25 584 000

Időjárás