Élettel teli iroda a mechanikaüzem emeletén Tihanyi Tamás munkahelye. Újításait jól ismerik a Dunaferr több üzemében.

Nagyon világosan és érthetően fogalmazza meg gondolkodása lényegét:

– Meg­mun­káló üzem a miénk, a Du­naferr részére gyártunk tartalék alkatrészeket. A gyártási technológia tervezése közben mindig ott lebeg a szemem előtt a kérdés: hogyan lehetne valamit egyszerűbben, olcsóbban, gyorsabban legyártani?
Legtöbbször nem a gépek működtetésére dolgoz ki új megoldást, hanem az alkatrészeken változtat. Rendre egyszerűbb gyártást, tonnákban mérhető anyagmegtakarítást, jobb alkalmazást hoznak az ötletei. Élvezettel beszél a munkájáról. Úgy gondolom, minden agysejtje külön-külön is mérnök, folyton ötletel, számol, rajzol.
Ha vannak véletlenek, akkor Tamást egy véletlen hozta a gyárba.
– Hivatásos katonaként Kecskeméten dolgoztam, miközben végeztem a főiskolát. Mindenképp haza akartam jönni, megmondom az okát is: Kecskemét lapos és ott nincs Duna… 2000-től a MOM-ban dolgoztam, amikor egy barátom utcai beszélgetés közben megkérdezte, nem ismerek-e véletlenül egy gépgyártás-technológust? Éppen ismertem egyet, így 2002 augusztusától itt dolgozom.
Első újítása 2006-ban egy munkavédelmi pályázathoz kötődött, amelyen szakmunkás barátjával csapatban második díjat kaptak.
– Ezzel beindult a dolog. Lehetőséget kaptam valami jobbat kitalálni. Támogat ebben László Ferenc, a Gyártó Egység vezetője is. Az újítás többnyire csapatmunka. Szeretünk Merl Gábor barátommal közösen dolgozni. Egymást inspiráljuk és kontrolláljuk. Arra is volt példa, hogy a kórház urológiai osztályáról kerestek meg bennünket, tervezzünk egy készülékhez alkatrészt, azóta is használják. Izgalmas a munkánk, problémamegoldással foglalkozunk nap mint nap. Rendre visszatérő kérdés, hogyan lehet egy nagy értékű alkatrészt úgy módosítani, hogy tovább lehessen használni, ne kelljen eldobni? Egyik ilyen sikeres munkánk, megvalósult újításunk a Hideghengerműben az 1700-as hengerállvány csévélő tüskéjének megmunkáló készüléke volt.
Gondolhatnám, hogy mérnöki gondolkodását Tamás a családjából hozta, de tévednék.
– Először pilótának, majd harckocsizónak képzeltem el magam. A magasságom miatt „csak” gépjárműtechnikusnak tanulhattam egy katonai középiskolában. Bevállaltam a laktanyában lévő kollégiumot, az öt év fegyelmet. Maradt a gépek működése iránti érdeklődés.
A családról és a szabadidőről is beszélgettünk.
– Ha van szabadidőm, akkor a három gyermekem, két fiam és a kislányom lefoglal. Ott vár még legalább kétszáz könyv, hogy elolvassam. Szeretünk kirándulni a barátokkal, olykor-olykor horgászni. Soproni bázisról gyermekhordóval a hátunkon még az Alpokban is gyalogoltunk. Mostanában, három gyerekkel inkább a Duna-partra járunk, de szeretnénk rövidesen újra messzebbre is eljutni.
K. É.

Keresés

 Dunaferr Magazin

Kapcsolat

  • 2400 Dunaújváros, Vasmű tér 1-3
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • 06 25 584 000

Időjárás