Örökifjú világjáró két keréken

Van, aki a Meleghengerműből, akad, aki az oktatási osztályról, netalán a Metab Kft.-től, más a Beszerzési Igazgatóságról emlékezhet Makrai Sándorra. A hetvenkét esztendős, örökifjú világjáró a szó szoros értelmében aktívan éli nyugdíjas éveit.

Az elmúlt öt év alatt egy 125 köbcentis Honda motorkerékpárral Európa kilenc országán átívelve keresett fel régi és új helyszíneket, történelmi és földrajzi nevezetességeket családi indíttatásból, a múlt iránti elköteleződésből.
A nyírbátori születésű Makrai Sándor a gimnázium után, latin műveltséggel felvértezve, a rádió- és televízió-műszerész szakmával alapozta meg pályáját, egyúttal a mai napig tartó egyik szenvedélyét, a rádió-, magnó-, lemezjátszó- és lemezgyűjtést, amihez idővel társult a városi és vasműs plakettek, jelvények, egyéb emléktárgyak gyűjtése is.
Nagyapja történetei – aki megjárta az első világháború valamennyi frontját, négy évet az USA-ban élt, több nyelven beszélt – olyan mély nyomokat hagytak Sándorban, hogy élete folyását meghatározzák az utazások is: kerékpárral, motorral és autóval. Másodállásban idegenvezetőként Európa több mint húsz országában fordult meg két évtizeden keresztül. A családdal minden évben eljutottak külföldre. 

Franciaország, Mont St. Michel

Öt éve újra „nyeregbe szállt”, visszatért ifjúkora emlékezetes helyeire. Több rövidebb és két nagyobb úttal a háta mögött, miként egykoron nagyapjának, már neki is van mit mesélnie a négy unokának, de ezek már békésebb történetek.
Az első nagyobb, 2650 km-es túrán a Duna mentén haladt Bajorországig, a Boden-tó és a franciaországi Colmár felé tett kerülővel jutott el a Duna eredeti, fekete-erdei forrásáig. A második nagy utazás – 4340 kilométeres távval – tavaly augusztusra esett, franciaországi nevezetességekkel, Belfort, Orleans, Mont St. Michel, Normandia, Párizs, Verdun útvonalon. A nyelvi nehézségeken Sándort kiváló német- és szerény angol­tudása, de leginkább barátkozó természete segítette át. Meghatottan mesél a belfort-i „szép erődítményben” folyó hősies harc Oroszlán emlékművéről, az orleans-i Jeanne d’Arc szimbólummá vált szobráról, a normandiai partraszállás, a D-nap helyszíneiről, az Atlanti-óceán piciny, 900 méter kerületű szigetéről, benne az évszázadokon keresztül épült Mont St. Michel apátsági templomáról. Párizsban jubilált: tizedik alkalommal adatott meg számára, hogy rácsodálkozzon a világváros nevezetességeire. Egy háborús helyszín következett, nagyapja tiszteletére, aki Verdun-ben – a „vérszivattyúként” emlegetett vidéken – fejezte be több hónapig tartó harcok után az I. világháborút, ahonnan fél év gyaloglással érkezett haza nyírségi falujába. 

Normandia, a partraszállási hadművelet emlékműve
Sándor már tervezi a következő útját: nem kizárt, hogy Ukrajnába, Kárpátalja felé veszi az irányt, és természetesen akkor sem hagyja itthon a fényképezőgépét sem.


Szente Tünde

Keresés

 Dunaferr Magazin

Kapcsolat

  • 2400 Dunaújváros, Vasmű tér 1-3
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • 06 25 584 000

Időjárás