DJ A VAGONBUKTATÓRÓL

Olyan a gyár, mint egy város: mindenféle tehetségű és érdeklődésű ember megtalálható az üzemekben. Találkoztam már költővel, dísz­kováccsal, fafaragóval, tánc­művésszel, és sorolhatnám még a kiválóságokat. Mégis meglepődtem, amikor riport közben a vagonbuktatón munkatársai elárulták Reisz Róbertről, hogy DJ.

Nem a régi világban megszokott lemezlovas, hanem saját elektronikus zenét rak össze, azt osztja meg a sajátos hangzást kedvelőkkel. Nekem abszurd, hogy folyamatos műszakban vagonokat foszt meg rakományuktól, majd szabadnapjain Ar­­gentínában, Bu­da­pesten, Észt­országban vagy éppen Am­sz­terdam­ban nagy termekben emberek százait-ezreit szórakoztatja. Ha vége a bulinak, hazajön és átveszi a műszakot…
Májusban megjelent „Ch­ang­es” című albuma, amelyről elismerő kritikát ol­vashatunk a neten. Ra­jon­gótábora hónapról hónapra nő, több ezren hallgatják a zenéjét. Mindeközben szerényen jegyzi meg:
– Örömet okozni, azt csinálni, amit legjobban szeretek, és még pénzt is adnak érte, ennél nincs jobb a világon! Két éve Budapesten, a Gozsdu-udvar Sky Teraszán volt az első nyilvános fellépésem.
Folytatva a beszélgetést, a kezdetekről kérdezem:
– Középiskolás koromban, a szakmunkásképzőben hallottam és éreztem meg először, hogy milyen az „én zeném”. Komolyan 2012-től kezdtem foglalkozni zenekészítéssel. Igyekeztem egyre jobbá válni. Élvezem, ahogy a semmiből akár pár óra alatt előjön a zene. Először a fejemben írom a számokat, majd a gépnél. Sajátos hangzású a számítógépes zene, jó lenne élő hangszert, dobot, gitárt, zongorát is hozzátenni. Más dallamot, más hangulatot is hozna. Talán egyszer majd ez is megtörténik.
Róbertre büszke a család, büszkék rá a munkatársak is, különösen, mióta a világot járja. Színvonalas, kisebb klubban mutatkozott be Angliában idén márciusban, hamarosan Amszterdamban zenélt, majd jött a nagy utazás Argentínába:
– Az argentinok nagyon szeretik a magyarokat, ők is járnak ide hozzánk zenélni. Nagyon sokat tanulok tőlük. Óriási élmény volt a repülőút Buenos Airesig, majd onnan a további négyórás utazás Rosarióba, ezt követte Cordoba. Barátságos vendéglátóim voltak, és jól sikerült a buli. Tavasszal még Észtországban is voltam, ahol többen léptünk fel. Ők mások, mint ahogy minden ember más, de jó hangulatot teremtettünk. Családom, szüleim biztatnak, hogy csináljam tovább, ne adjam fel.
Kikerülhetetlen a kérdés, hogy miért nem vált? Hiszen a Robert R. Hardy művésznevét beírva a keresőbe, számos cikket, zeneszámot dob elénk a világháló…
– Sikeresebbnek kell lennem, jobb zenéket kell alkotnom ahhoz, hogy egy olyan szintre lépjen az ember, amikor már csak ezt tarthatja a fő munkájának. De azt hiszem, ez pár év múlva ki fog derülni. Azt gondolom, egy DJ lehet aktív ötvenévesen is. Van jó néhány zenei példaképem, akik egyidősek apukámmal, és ezek az emberek még mindig hozzák a „kötelező” formát vagy annál még sokkal többet is. Meglátjuk, mit hoz a jövő. Annyi biztos, hogy amióta egy menedzsment-csapat, a Soul Art PR & Booking Agency segíti a munkámat, sokkal szabadabban zenélhetek. Az ő munkájuk kényelmet és támogatást jelent számomra.

K. É.

Keresés

 Dunaferr Magazin

Kapcsolat

  • 2400 Dunaújváros, Vasmű tér 1-3
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • 06 25 584 000

Időjárás