Bár a természet igazi barátai télen sem tétlenkednek a kemencezugban, a turisták csoportos kirajzásának azért inkább a kora tavaszi, langyosodó időjárás kedvez.

Nyilván nem véletlen, hogy a Pentele Természetjáró Egyesület egyik kiemelt rendezvénye, a Dunán innen – Dunán túl teljesítménytúra is hagyományosan a tél végén, a tavasz közeledtével szólítja meg a szabadba vágyók népes seregét. Az idei, február 27-én megrendezett túranap a hagyományokhoz méltón, továbbra is töretlen népszerűséggel hódított a jelentősebb eseményeket számon tartó turistatársadalomban. A rendezvény részleteiről és az egyesület idei célkitűzéseiről Csontosné Kóbor Zsuzsanna elnökkel beszélgettünk.

– Legutóbbi találkozásunkkor még mint az ISD Power Kft. munkavédelmi vezetőjét kérdeztem. Mi változott azóta?
– Mindössze annyi, hogy 40 év munka után, 2015. október 1-jén nyugdíjas lettem. Az utolsó 30 évemet a Dunaferr társaságcsoport munkavállalójaként töltöttem. Szerettem a munkámat, és szerencsére mindig olyan helyen dolgoztam, ahol nagyon jó volt a munkahelyi kollektíva. Természetesen néha előfordultak kellemetlenségek, de a sok-sok szép élmény, amelyek a gyárhoz fűznek, utólag mindent jóvá varázsolnak. Vallom, hogy mindig pozitívan kell gondolkodni, csak a jó és kellemes élmények táplálják a lelket és a szellemet. A Dunaferrhez továbbra is kötődöm, hiszen az egyesületünk tagjainak nagy része ma is aktív dolgozó, vagy vállalati nyugdíjas.
– Tízéves hagyományra tekint vissza a Dunán innen – Dunán túl teljesítménytúra. Az idei rendezvényt hogyan értékeli?
– Mindent elmond, hogy idén újra csúcsot döntött a résztvevők létszáma, összesen 540 fő teljesítette a különböző – 8, 15, 20, 30 és 50 kilométeres – távokat. A túra teljesítése része az Észak-Dunántúli Kupa, és a Cartographia Kupa túrasorozatnak is. Az ország nagyon sok településéről, egészen távoli tájakról érkeztek résztvevők, jöttek Miskolcról, Gyöngyösről, Orosházáról, Szegedről, Pécsről, Nagykanizsáról, Kaposvárról, Sopronból és Győrből is túrázók.
Az idei évben a 20 és a 30 kilométeres táv volt a sláger, ezen indultak a legtöbben. A családi 8 kilométeres táv teljesítése főként a távolabbról érkezők körében volt népszerű, erre a távra legtöbben Budapestről, Székesfehérvárról, és Ászár­ról érkeztek. Összes­ségében nagyon sikeresnek gondolom a túranapot, és azt hiszem, ezzel mind a szervezésben közreműködők, mind a résztvevők egyetértenek.
– A tavalyi évadjuk is ilyen sikeres volt?
– Túrázásban nagyon aktív tavalyi évet zárt egyesületünk, 25 alkalommal rendeztünk különböző egy- és többnapos gyalogos, kerékpáros, és vízitúrát, amelyeken összesen 840 fő vett részt. A 2015 márciusában rendezett Dunán innen – Dunán túl túránkon 390 fő teljesítette a különböző távokat.
Egyesületünk tagjai közül 2015. évben öten teljesítették az Országos Kéktúra 1128 km-es szakaszát, ketten a Dél-Dunántúli Kéktúra szakaszt, ők megkapták a teljesítés elismeréseként járó számozott jelvényt, egy társunk pedig bronzjelvényes természetjáró minősítést ért el.
Több emlékezetes túránk is volt. Például június végén Ausztriába utaztunk, ahol a Mura 1898 méter magasságban eredő forrását gyalog, szakadó hóesésben kerestük fel, majd Jedl településen elfoglalt szállásunktól kiindulva, mintegy 400 kilométeres kerékpártúrát tettünk meg a Mura mentén kiépített, gyönyörű kerékpárúton Grazig. Ezután gyalogtúráztunk a Mixnitz településtől kiinduló, csodálatosan szép Medve-szurdokban.
Júliusban a Magas-Tátrá­ban és a Szlovák Para­dicsom Nemzeti Parkban töltöttünk egy hetet, ott is csodálatos tájakon tú­ráz­tunk.
Októberben Bükkösdön az Ökocentrumban szálltunk meg, és a környéken kerékpároztunk.
– Mit tartalmaz az idei túraajánlat?
– Az idei túratervünkben 7 egynapos, a Vértes, a Gerecse és a Bakony különböző pontjaira tervezett gyalogtúra, 5 többnapos gyalogos-, illetve kerékpáros túra, 1 négynapos vízitúra, és
1 egyhetes külföldi túra szerepel. Júniusban a Cseh Svájc és Cseh Paradicsom homokkő szikláinak környékére túrázunk, egy hét alatt szeretnénk a környéket felfedezni. A programban prágai és jičíni városnézés, a Rumcájsz Múzeum megtekintése is szerepel, amely a népszerű mesehősök, Rumcájsz, Manka és Csibészke kalandjainak felidézésével a gyermekkorunk világába kalauzol vissza.
Július elejére vízitúrát szer­vezünk Komáromtól Szentendréig, esztergomi városnézéssel.
Programunk nem csak az egyesületi tagoknak szól, túráinkon nagyon szívesen látunk minden érdeklődőt. Aktuális rendezvényeinkről a www.pentelete.eoldal.hu honlapon tájékozódhatnak a természetjáráshoz kedvet érzők.

G. L.

Keresés

 Dunaferr Magazin

Kapcsolat

  • 2400 Dunaújváros, Vasmű tér 1-3
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • 06 25 584 000

Időjárás