Salsakóstoló Dunaújvárosban

A Salsa Vagabundo Tánciskola és a Violin Művészeti Iskola október 7-én flashmobbal. vagyis „villámcsődülettel” lepte meg a dunaújvárosiakat: a Városháza téren és két másik forgalmas helyen hangzottak fel a vérpezsdítő dallamok, s villantak fel a kubai salsa mozdulatai.

A rendezvény ötletgazdája Nagy Noémi táncoktató és zumbainstruktor volt. Természetesen dunaferres résztvevői is voltak a salsa flashmobnak. Kemeléné Halasi Monikát, a Meleghengermű, technológus mérnökét, Ráczné Bogdán Erikát, a Nagyolvasztómű munkatársát és Gyerák Gergelyt, az Anyagvizsgáló és Kalibráló Laboratóriumok Igazgatóságának spektrometriai fejlesztőmérnökét már évekkel ezelőtt elvarázsolta a tánc, így nem volt kérdéses, hogy ők is részt vesznek a felszabadult, vidám hangulatú eseményen.
A salsára hatalmas táncos élet épül mind hazai, mind nemzetközi szinten a próbatermeken, a táborokon keresztül egészen a szórakozóhelyekig. Hobbi, harmonikus mozgás, ellazulás, erő és szép testtartás, szórakozás, közösség, program, nyaralás, ismerkedési lehetőség – ez is mind a salsa. A dunaújvárosi salsaélet is elindult már, kezdőktől a haladókig várják a csatlakozni vágyókat. Az órákkal kapcsolatos információk többek között a legnagyobb közösségi portálon is megtalálhatók.
Dunaferres táncos lábú kollégáinkat természetesen megkérdeztük arról, hogy mit jelent számukra a mozgás, a tánc.
– Gyerekkorom óta kapcsolatban vagyok a tánccal. Formációs tánccsoportba, tánciskolába, egyetemi rock’n’roll bulikba jártam – meséli Monika. – Sőt, pár évvel ezelőtt Rácalmáson több mint száz fős nosztalgiabulikat szerveztünk egy barátnőmmel, hogy a mi korosztályunknak is legyen helye, alkalma valahová elmenni, ha táncolni szeretne. A salsa rögtön megfogott, tavaly októberben kezdtem el a kezdő csoportba járni, jó társaság volt, sokféle, sokrétű ember. A tánc mindig is teljesen ki tudta és ki tudja kapcsolni az agyamat, egyszerűen rögtön örömöt és a tipikus „flow” élményt adja. Szeretem a salsát, mert dinamikus, érzelemmel teli és látványos. A zenékben pergő ritmusok vannak, igazából egy életérzést ad át, amikor hallgatom. Aki azon gondolkodik, hogy eljárna táncolni, annak nyugodt szívvel merem ajánlani a salsát, mert nem annyira bonyolult, mint amilyennek tűnik és emellett a férfi és női energiák áramlása és a mozgás öröme is megvan benne. A táncos közösségek mindig nagyon összetartóak és befogadóak. Noémin, a tánctanárunkon kifejezetten látszik, hogy szereti, amit csinál, jól tud motiválni és mindig biztató, segítő stílusban oktat. Az órákra bátran lehet egyedül is jönni, aki el tud számolni négyig, tudja, hogy melyik a jobb és bal lába, annak biztos sikerélménye és jó kedve lesz a salsaórákon.
– Nálunk az egész család imád táncolni! – mondja Erika. – Egyszerűen, ha megszólal a zene, mi elkezdünk mozgni rá. Én korábban jártam aerobikra, társastáncra, körülbelül 4-5 évvel ezelőtt találkoztam először a salsával, ami rögtön a szívem csücske lett. Szeretem, mert szabad, kötetlen, hangulatjavító, érzéki és forró. Olyan energiákat szabadít fel bennem, amitől eltűnik a stressz, a feszültség. Nem is a fülemmel hallom, hanem az egész testemmel. Ilyen fajta boldogságérzésre szerintem minden embernek szüksége van, nekem a tánc adja meg ezt. Szerintem a kubai salsa életérzését legjobban egy gyakorló órán vagy egy kötetlen salsa bulin lehet átélni. Noémi, a mi salsatanárunk a szívét-lelkét beleadja, ő igazán egy olyan táncos, aki képes átadni a tudását és a tánc szeretetét.
Gergely életében is több éve jelen van a tánc:
– Először édes­anyámmal beszélgettem a táncról, ő mondta, hogy munka­helyi évzárók alkalmával az uraktól általában elvárják a hölgyek, hogy felkérjék őket táncolni. Én hallgattam rá, és körülbelül öt évvel ezelőtt beiratkoztam egy társastánc-tanfolyamra, ahová fél évig jártam. Közben megismerkedtem a kubai salsával és rögtön nagy kedvencem lett. Láttam benne egy újszerű kommunikációs formát is, és zeneileg is nagyon mást ad nekem, mint az európai popzene. Azt mondják, hogy egyetlen salsaszám alatt több minden történik, mint egy európai popalbum alatt. Azt gondolom, hogy ez nagyon találó mondat. A salsa nekem a felszabadultság érzését adja, a zenéjében pedig nagyon szeretem a lüktetést, a szenvedélyt. A tánccsoportokat ajánlom mindenkinek, aki egy jó közösségben, barátságos, családias közegben szeretne lenni. A salsa elsajátítása során pedig korán sikerélményeket lehet szerezni, akár már pár hét alatt is, nem utolsó sorban egy kisebb nyelvleckét is kap az ember a figurák nevének megtanulásával.

Tóth Szilvia

Keresés

 Dunaferr Magazin

Kapcsolat

  • 2400 Dunaújváros, Vasmű tér 1-3
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • 06 25 584 000

Időjárás