PROFI HOBBI
Solymosi Krisztiánnak, az Acélműben dolgozó karbantartási előadónak, mindig lelkiismeretesen dolgozó, csendes, visszahúzódó kollégánknak érdekes hobbija került napvilágra a Dunaferr Magazin által indított fotópályázat kapcsán. Krisztián tortákat épít és díszít, mesterien precíz módon.

Gyermekkorában mindig ott sündörgött a konyhában, gyúrt, kevert. Így visszatekintve igazán örül annak, hogy édesanyjának volt türelme, és hagyta „játszani”. Így alakulhatott ki 14 éves kora óta gyakorolt hobbija, amellyel leginkább családját és gyerekeit örvendezteti meg: évente 7-8 nagyméretű tortát épít. A legnagyobb torta, amit készített, 8 kg-os volt, egy vonatos rajzfilmfigurát formázott. Tizennégy órát dolgozott rajta…. De készített már többek között terepasztalos, 101 kiskutyás, kalocsai hímzésű és Wartburg-emblémás tortát is.
A nagy tortákkal nem lehet nagyon előre dolgozni, bár a fondantot már napokkal előbb is be lehet keverni, ami a következőkből áll: porcukor, méz, zselatin, víz, zsiradék, mandulaaroma és színezékek. Általában piskótából és cukrászati habból építi az alapot, amely egynapos hűtést igényel, hogy kibírja a bevonatot. De többször készített már egyszerű kekszgolyó alapanyagból is csodákat. A határidő előtti napon nagy a „hajtás”, ekkor történik a burkolás és a díszítés.
– Igyekszem előtte való héten fejben megtervezni, megépíteni a tortát, mert számomra mindig nagy feszültséggel telnek a határidő előtti napok, izgulok, hogy vajon hogyan sikerül a mű – mondja Krisztián.
Talán ezért sem vállal megrendelést, csak a tágabb családi kör eseményeire készül édes meglepetéssel. A tortagyártáshoz kreatív látásmód is szükséges. Krisztián például az autók kerékcsavarjának mintázására tollbetétet használ, vágásra pogácsaszaggatót, ívek formázására PET-palackot, vonatsín rajzolásához műanyag pohár szélét. Díszítéskor a keményítőt mattításra, a vizet fényesítésre használja. A virágboltos celofán is hasznos kellék, mert nem ragad oda a fondanthoz. A kész torta megfelelő hűtését pedig a no-frost rendszerű hűtőben való tárolás biztosítja, mivel abban nem „izzad” a fondant. A torták szállítását hullámkarton dobozokban oldja meg, ez is a páramentesség miatt fontos.


Krisztián egyébként kétgyermekes, boldog apuka. Eredeti szakmáját tekintve köz­pontifűtés- és cső­hálózat-szerelő. 2003 óta dolgozik az Acélműben, jelenleg a FAM és az LD-konverter technológiai alkatrészeinek beszerzése a munkája.
T. Sz.

Keresés

 Dunaferr Magazin

Kapcsolat

  • 2400 Dunaújváros, Vasmű tér 1-3
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • 06 25 584 000

Időjárás