Száguldva, szabadon

Többször jártam már a Meleghengermű kikészítő üzemének irodájában, mégis újra és újra meglepetésként hat rám a zöldellő növényözön. Szereti a természetet Mihaldinecz László üzemvezető, és nemcsak úgy közhelyesen…. Biciklivel járja az országot és Európát, mondván, közelről, szabadon nézve minden más.

Közvetlen kapcsolatot teremt a természettel, közben közel kerül az emberekhez is. Túráin naponta száz-százhúsz kilométert teker, élményként megélve a látványt és a találkozásokat:
– Gyerekkori szenvedélyem a biciklizés, csak a nősülési időpontok, az asszonyok tartottak otthon. Most, hogy nem kell alkalmazkodnom senkihez, megyek, amikor jó az idő. Kedvem mindig van hozzá – helyezi a biciklizést a mindennapokba László. – Tavaly ezerháromszáz kilométert tekertem részben a Duna mellett, egyedül. Dunaújvárosból indultam, Székesfehérvár, Győr, Mosonmagyaróvár érintésével Rajkán léptem át a határt Szlovákiába, majd onnan Ausztriába. A Duna völgyében mindenütt tökéletes, biztonságos kerékpárutak vannak. Passaut hét nap alatt értem el, a Dunának hol a jobb, hol a bal oldalán haladva. Visszafelé hat nap alatt tettem meg az utat. Nekem a kapcsolatok, a közvetlenség megélését adják a kerékpáros útjaim. Közvetlenül a természetben biciklizek, és közben nagyon közel kerülhetek emberekhez. Még Magyarországon találkoztam egy holland lánnyal, aki Romániába tartott biciklin. Ausztriában, az egyik kempingben észak-kanadai őslakosokkal ismerkedtem meg, akik körbebiciklizték Európát. Egy másik kempingben német szoftverfejlesztő mérnökkel beszélgettem, aki kajakkal a Fekete-tengerre tartott.
Beszélgetünk látnivalókról, osztrák kerékpárutakról, kempingekről, esőről, forró fürdőkről, kisvendéglőkről, felszerelésről:
– Biztonságos, jó érzés osztrák kerékpárutakon biciklizni. A kempingekben eszméletlen a nyugalom. Eleinte zártam a holmimat, aztán megtapasztaltam, felesleges az aggódás. Bécs előtt szlovákokkal, olaszokkal, németekkel találkoztam négyévestől hetvennégy évesig. Udvarias, nyugodt népség a biciklis turista.
A felszerelésről szólva László hangsúlyozza, hogy a jó bicikli könnyű és kényelmes. A hosszú túrákra fekvőbiciklivel megy, amely kényelmes, nem nyomorít. Világító ruhát hord, sárga zászlót tűz a csomagtartóra, hogy messziről is jól lássa minden autós. Sok csomagot elbír a kerékpár, sátort, matracot. Kevés ruhát visz magával és ennivalót csak végszükség esetére, hiszen az út mellett, a kerékpáros pihenőkben gazdag a büfék kínálata.
Most, hogy melegszik az idő, már készíti kerékpárját az idei túrákra. Áprilisban a Balatont kerüli meg egy nap alatt. Szlovákiába fekvőbiciklis találkozóra megy, itthon Erdőtarcsán lesz hasonló rendezvény. Készül Németországba, a Duna forrásához is. Az eső sem tartja vissza:
– Esett az eső négy napig a hegyekben tavaly, a Duna mellett. Tudod, milyen öröm, amikor kisüt a nap és végre meleg van? – fordul felém, majd részletezi a belülről vizes ruha érzését, a kemping forró zuhanyának élményét és a száraz ruha érintését. Mert a bicikli a szabadban száguld reggeli harmatban, déli napsütésben, hűvös éjszakában.

K. É.

Keresés

 Dunaferr Magazin

Kapcsolat

  • 2400 Dunaújváros, Vasmű tér 1-3
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • 06 25 584 000

Időjárás