ÓVJUK MEG EGÉSZSÉGÜNKET!

A mai, rohanó világban az emberek arra törekednek, hogy megőrizzék mozgásképességüket, egészségüket, munkaképességüket.

A mozgásszervi megbetegedések időben történő kiszűrése kulcsfontosságú, hiszen a későn felismert problémák és szövődményes betegségek a munkaképesség romlásán túl az egyén életminőségét, társadalmi és szociális helyzetét is befolyásolják. Mindig célravezetőbb egy adott betegség kialakulásának megelőzése, mint a kezelése.

Statikus talpnyomás mérése

A talpnyomás-térkép készítése egy gyors, diszkrét és hatékony módszer a lábproblémák felismerésére és mérésére. A szűrés célja a láb statikai megbetegedéseinek időben történő felismerése, ezzel a következményes panaszok, deformitások megelőzése. A vizsgálat alapján eldönthető, hogy a láb átlagostól való eltérése egyéni alaki variáció, vagy kezelést kívánó elváltozás.
Az időben kiszűrt lábelváltozások jelentős része egyszerűen kezelhető megfelelő betét és cipő választásával.

Vénás megbetegedések szűrése

Speciális műszerrel, infravörös fény segítségével megmérjük vénás keringését. Ez egy egyszerű, gyors és fájdalommentes módszer a vénák állapotának megismeréséhez. Számos szakmát, foglalkozást ismerünk, ahol különösen nagy a vénás betegségek kockázata, ezekre jellemző a hosszú távú, azonos testhelyzetben történő munkavégzés. A fájdalom, a csökkent teljesítőképesség és az életveszélyes trombózis kialakulása tudományosan igazolt következmények. Ezek jó része a megfelelően kiválasztott kompressziós harisnyák viselésével megakadályozható.

Állómunkát végzők

A mozgásszervi szűrések prevenciós hatása kiemelten fontos az állómunkát végzők körében. A kiszűrt munkavállalók minél korábbi kezelésbe vétele, a statikai eltérések korrekciója megelőzi a későbbi, másodlagos degeneratív lábelváltozások kialakulását. Ma már nem kell hangsúlyozni a mozgásszervi megbetegedések elterjedését és annak a munkavállalókra gyakorolt hatását. Alapvető fontosságú ezért a láb, mint mozgásszervünk épségének, tökéletes funkciójának megőrzése, illetve rehabilitációja, hiszen az emberi láb viseli testünk teljes tömegét állás és járás közben. Rendkívül bonyolult szerkezete miatt a legkisebb rendellenesség vagy trauma is súlyos állapotváltozást eredményezhet, és azt a láb, a cipő és a talaj kölcsönhatása csak tovább erősíti. A városlakók lábának boltozatos szerkezete már a harmincas éveikben járóknál károsul. Különösen veszélyeztetettek a hölgyek, hiszen a terhesség alatt testsúlyuk jelentősen megnövekszik, illetve a divat ritkán kíméli a lábukat.

A lúdtalp és következményei

A lúdtalp megváltoztatja a láb, a boka, a lábszár, sőt, a medence és a gerinc csontjainak helyzetét. Hosszabb távon a lúdtalp szövődményeként létre jöhet ízületi kopás, gyulladás, bütyök, kalapácsujj, bőrkeményedés, és még számtalan más deformitás. Az izmok fokozott igénybevétele miatt fájdalom jelentkezhet a síp- és szárkapocscsontokban. A lúdtalp következményeként szembe kell néznünk hát- és derékfájással, izomfájdalmakkal és fáradtsággal. A megsüllyedt boltozatú láb stabilitása csökken, a láb ízületeire ható terhelés fokozódik. A megnőtt igénybevétel feszültséget és fáradékonyságot okoz, felgyorsul az ízületek korral járó kopása. A lúdtalp kifejlődésében, következményeinek megelőzésében központi szerepet játszanak a különböző talpbetétek. Annak érdekében, hogy a talpbetét megfelelő hatékonysággal töltse be funkcióját, egyaránt illeszkednie kell a lábhoz, a cipőhöz és a különféle aktivitásokhoz. Ez sokszor csak adaptálás, illetve egyedi gyártás esetén valósítható meg.
A lúdtalp az egyik leggyakrabban előforduló mozgásszervi betegség, Magyar­országon százezreket érint. Elsődleges jele, a talp hosszanti és harántboltozatának megsüllyedése könnyen felismerhető.
A statikai okokra visszavezethető táppénzes napok száma hosszabb távon a szűrés bevezetésével jelentősen csökkenthető, ezáltal nemzetgazdasági szinten csökkenhet a társadalombiztosítás kiadása.

A talpbetétellátás jelentősége


A már kialakult láb­deformitások további súlyosbodása megakadályozható, vagy legalábbis csökkenthető a megfelelően elkészített egyedi betétekkel. Ezekből korábban évi 30-35 ezer pár került forgalomba, a TB-támogatás 2009. évi radikális csökkenése óta legalább 15-20 ezer felnőtt nincs a szükséges betéttel ellátva. Támogatás híján a betegek a filléres méretsorozatos, mindenütt reklámozott és árusított betéteket választják. A méretsorozatos betétek nem korrigálnak megfelelően, éppen ezért a másodlagos deformitásokra gyakorolt hatásuk elenyésző. Ezt azonban a betegek nem tudják és betegtájékoztatásra, betegfelvilágosításra ma a reklámtörvény miatt nincs is lehetőség. A bütyökműtét, kalapácsujjműtét, meta­tarsalgia (lábközépi fájdalom), ízületi kopások miatti műtétek mindegyike kb. 140 000 forintba kerül. Ha csak minden tizedik műtét maradna el egyedi lúdtalpbetét viselésének köszönhetően, akkor is háromszoros költségmegtakarítást eredményezne a betét támogatásának 2009 augusztusát megelőző szintre történő visszaállítása.

Az ISD Dunaferr Zrt. dolgozói számára mozgásszervi szűrővizsgálatot szervez a cég üzemegészségügyi szolgáltatója, a Pentelemed Kft. A vizsgálatokra 2015. május 8-án kerül sor. Jelentkezni lehet az üzemorvosi rendelőkben és a 14-28-as telefonszámon. A talpvizsgálat díja 1 500 Ft, illetve együtt a vénás vizsgálattal 2 000 Ft. A szolgáltató a vizsgálatokról az egészségpénztáraknál elszámolható számlát ad, amelyhez szükség van a pénztári azonosítóra.
A talpbetét megrendelése esetén 20% kedvezményre jogosult a szűrésen résztvevő munkavállaló.

Keresés

 Dunaferr Magazin

Kapcsolat

  • 2400 Dunaújváros, Vasmű tér 1-3
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • 06 25 584 000

Időjárás