Biztosan sokan tudják, hogy Kalmár Zoltán kollégánk, a vagyongazdálkodási főosztály főmunkatársa a fotózás szerelmese.

Az idei Vasas- és Kohásznapon „vásári fotográfusként” találkozhattak vele. Végigdolgozta a délutánt, alaposan elfáradt, de sok-sok élménnyel és szívmelegető találkozásokkal is gazdagabb lett.

Zoltán több mint tíz éve fotózik a legmodernebb eszközökkel is, mégis, igazi „védjegye” az a különleges, saját építésű darkbox kamera, amelyhez hasonlóval csak nagyon kevesen büszkélkedhetnek. A mai digitális világban szerette volna visszahozni a köztudatba a papírképeket, mégpedig a régen elfeledett, de valamikor igen kedvelt vásári gyorsfénykép műfajában, ami anno a kevésbé gazdag közönség igen kedvelt fotózási technikája volt, hiszen a kép hamar elkészült és a műtermi fényképhez képest sokkal olcsóbb volt. Zoltán épített hát egy saját boxkamerát, ami önmagában fotólabor, illetve sötétkamra is. Az elkészült, nosztalgikus hangulatú képeket a helyszínen azonnal elő is hívja a fotográfus.

Bartók Antal

A vasasnap egyik legnépszerűbb kísérőprogramja volt a nosztalgiafotózás, Zoltán sok-sok érdeklődőt örökített meg. Sátrában egy mini-kiállítást is láthattak a nézelődők, amely a Gyártörténeti Gyűjteményből kiválasztott, általa digitalizált régi fotók nagyításaiból állt. Itt történt, hogy az egyik kiállított munkásportré láttán nagyon megörült egy látogató, Ihos Krisztina, hiszen nagypapáját pillantotta meg a régi fényképen.
– Édesanyámmal a gyárlátogatási program után a téren sétálgattunk, amikor a fotós sátrába bekukkantva megpillantottam a papa, Bartók Antal képét – mesélte utólag az egyetemista ifjú hölgy. – Meghatódtam, hiszen nagyon szerettem őt, kislányként sok időt töltöttem vele. Egyúttal szíven is ütött a régi fotó, hiszen négy éve már, hogy a papa meghalt. A fotó 1957-ben készült, nagyapa a „szocialista ácsbrigád” tagjaként dolgozott éppen a gyárban, amikor lencsevégre kapta a fotós. Nagy öröm volt számomra, hogy a vasasnapon a kép révén újra „találkoztunk”.

Sz. I.

Keresés

 Dunaferr Magazin

Kapcsolat

  • 2400 Dunaújváros, Vasmű tér 1-3
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • 06 25 584 000

Időjárás