A márciust ideges, rángatózó tőkepiaci kereskedés jellemezte, amely során egyre több eszközosztály és részvénypiac (ország és szektor szinten is) kezdett mind rosszabbul és rosszabbul teljesíteni.

A rossz hírek is megjelentek. Donald Trump kezdi valóra váltani választási ígéreteit, ami felveti egy globális kereskedelmi háború és egy élesedő USA-Kína konfliktus veszélyét – bár ez az időszak végén enyhülni tűnik azzal, hogy Kína engedni látszik. Eközben a globális gazdaság lassul és sok makrogazdasági mutató a vártnál gyengébb lett. A dollárhoz, azaz a „világpénzhez” jutás költségei (bankközi kamatok) trendszerűen emelkednek. Olaszországban pedig a választás a stabilitást kedvelő befektetők számára a lehető legrosszabb eredményt, a szélsőséges pártok megerősödését hozta. Támogatta ugyanakkor némileg a piacokat, hogy a dollár – az egyre emelkedő kamatelőnye ellenére is – a világ egyik legrosszabbul teljesítő devizája idén. Mindezek eredőjeként az idei esztendő első negyedében mind a részvénypiacok, mind a kötvénypiacok rosszul teljesítettek – lényegében egyik eszközzel sem lehetett pénzt keresni. Sőt! A részvények többsége, a fejlett piaci kötvények és a magyar állampapírpiac is mínuszban zárták az első három hónapot, bár ebben a március vége már egy kis megnyugvást is hozott.
Összességében tehát elmondhatjuk, hogy megjelent a bizonytalanság a világban, ha nem is annyira a reálgazdaságban, de a tőkepiacokon határozottan. Azonban, mivel szerintünk ennek a folyamatnak inkább csak az elején járunk, ezért még mindig alacsony részvényaránnyal várjuk az év további részét.

Budapest, 2018. április 10., HOLD Alapkezelő

Keresés

 Dunaferr Magazin

Kapcsolat

  • 2400 Dunaújváros, Vasmű tér 1-3
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • 06 25 584 000

Időjárás