Karácsony - 2015


Egész nap esett az eső, mint ahogyan tegnap és előtte is. Judit didergő, nedves ujjaival kotorászott a táskájában a lakáskulcsot keresve, miközben papírzsebkendő után nyúlt, hogy elkapja orra csöpögését. Átáztak a zsebkendők is, ahogy az iratai, a pénztárcája, a délre szánt szendvicse.

Péntek tizenhárom! Szerencsétlen párosítás, gondolta Eszter, amikor elkezdődött a napja, de eszébe jutott, hogy pontosan egy évvel ezelőtt milyen csodás hétvégét töltöttek el Párizsban – kettesben a férjével. Házassági évfordulójukat a szerelem és a fények városában ünnepelték.

Karácsony közelgett, ismét egy újabb karácsony. Az asszony régóta egyedül élt. Gyermekei távol laktak, kapcsolata velük telefonhívásokra és e-mailekre korlátozódott mostanában. Az asszonyt férje, Papa, éppen hat éve, hogy magára hagyta, amikor egy hirtelen szívroham leterítette a lábáról, a kamrából kifelé jövet. A kezében lévő üveg darabokra tört, a málnadzsem szétfolyt a padlólapon. Bár gondos kezek később feltakarították a gyümölcsfoltokat, Papa emlékképe örökké odaragadt.

Ez volt az első karácsonyuk kettesben, amióta Dorka édesanyja meghalt.
– A Jóisten kérte, hogy költözzön hozzá, mert nagyon sok a dolga, és segítenie kell – mondta Pista, amikor elkerülhetetlenné vált, hogy választ adjon a kislány kérdéseire. Szerették egymást a feleségével, ha egyszerűen is, de úgy-ahogy megéltek, sőt, amióta Dorka öt évvel ezelőtt megérkezett, a nehézségek ellenére kifejezetten boldog családnak tartották magukat. Aztán jött a betegség, és néhány hónap alatt minden odalett. Lakásra gyűjtögetett kis pénzüket is felemésztette a gyógykezelés, a különféle specialistákra, gyógyszerekre, csodaszerekre kifizetett sok-sok, kisebb-nagyobb összeg. A temetésre már hitelt vett fel Pista.

Hiszek a változásban. Hiszek abban, hogy a változás változást szül. Ha én változom, akkor a körülöttem lévők is változnak. Ha azt szeretném, hogy valaki megváltozzon, akkor nem a másik felet kell leszidni, kioktatni, nyomás alatt tartani, hanem nekem, az én hozzáállásomnak kell változnia. És akkor a másik is elkezd változni. Persze, ez nem egyik napról a másikra történik, nagy türelemre és kitartásra van szükség.

Keresés

 Dunaferr Magazin

Kapcsolat

  • 2400 Dunaújváros, Vasmű tér 1-3
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • 06 25 584 000

Időjárás