James Tissot: Piknik a medencénél (1876)

Mutass jó példát és légy te is hétköznapi hős: szólj egy kedves szót a szomszédodhoz, a munkatársadhoz, egy idegenhez, elegyedj szóba vele.

Mosolyogj egy ismeretlen emberre, dicsérj meg valakit, aki fogaskerék a gépezetben, kérdezd meg egy közeli ismerősödet, hogy hogy van. Ilyen egyszerű tettekkel szebbé teheted valaki napját és hidd el, magadnak is jót teszel vele. (Hősök Tere Kihívás)
Gondold végig, hogy akiket szeretsz, kedvelsz, azok felé hogyan, milyen módon fejezed ki a szeretetedet. Ezek lehetnek tettek, szavak, közösen töltött idő, szívesség, ajándék vagy testi érintés. Fontos, hogy miután végiggondoltad, esetleg leírtad, hogy megkérdezd a másik felet, hogy ez neki valóban örömöt okozott-e, semleges volt vagy netalán idegesítette. Ez egy nagyon jó, nyílt módszer arra, hogy megtudd, valóban jól szeretsz-e.
A párkapcsolati, baráti, munkahelyi viták elkerülésére van egy jó kérdés, amit fel kell tenni minden megbeszélés, egyeztetés vagy családi kupaktanács után: Most akkor csak beszéltünk róla vagy megállapodtunk ebben? Gondold csak át, ezzel a kérdéssel valóban elkerülhetők a későbbi nagy veszekedések. (Rambala Éva)
Ne vedd át más forró krumpliját! Azaz a másik felszültségét nem kell magadra venned. Ha a másik fél ingerült, ideges, feszült, akkor nagy valószínűséggel azt rád fogja kivetíteni, de te ezt nem vagy köteles átvenni. Egyszerűen mondhatod azt, hogy köszönöd szépen, nem kéred. Nem szabad egy vitában benne maradni sem, ki kell belőle lépni, amikor azt érezzük, hogy a másik fél célja csak a bántás. Ezzel egyben tisztázod is a határt, hogy veled szemben meddig mehet el a másik ember. (dr. Almási Kitti)
Éld meg a pillanatot, lassíts! A tudatos jelenlét eléréshez egyszerű dolgokon át vezet az út. Például először csak élvezd ki egy kávé vagy tea ízét, illatát, melegét. Figyeld meg a bögre alakját, a melegséget a testedben, minden lehetséges részletét érezd meg. De tényleg csak ezekre figyelj, zárj ki minden mást. Következő gyakorlat, hogy figyeld meg a hangokat, zajokat a környezetedben, de sokáig, csukott szemmel csak azokra koncentrálj. Képzeld el, hogy az agyad tanítható, az új idegpályák bevésődnek, a régi gyors élet rutinjai elfelejtődnek, és így lépésről-lépésre valósabb, élvezhetőbb életet tudsz majd megélni. (dr. Szondy Máté)

Összeállította: T. Sz.

Keresés

 Dunaferr Magazin

Kapcsolat

  • 2400 Dunaújváros, Vasmű tér 1-3
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • 06 25 584 000

Időjárás