SIKERES PÁLYÁZATOKAT DÍJAZTAK

A munkavédelmi tudatosság fejlesztése, valamint a munkabalesetek, sérülések számának csökkentése érdekében a Biztonsági és Védelmi Igazgatóság pályázati felhívást tett közzé a vállalat munkavállalói részére olyan eszköz elkészítésére, mely hatékonyan és jól láthatóan jelzi a művek, nagyobb közösségek részére azt, hogy az adott területen hány napja nem történt munkabaleset.

A pályázat egyik feltétele volt, hogy az eszközt saját erőből kell elkészíteni oly módon, hogy azt később több példányban is elő lehessen állítani. Az eszköz tervezésénél a pályázónak emellett külön gondot kellett fordítania arra, hogy annak működtetése minél egyszerűbb, karbantartási igénye és költsége alacsony legyen, valamint az esetleges javítása „házon belül” megoldható legyen. A számláló tervezése során azt is figyelembe kellett venni, hogy a változó információk könnyen módosíthatóak legyenek.
A pályázati munka elkészítéséhez szükséges anyagokat az adott terület gyárvezetője, igazgatója biztosította előzetes egyeztetés és pályázati anyag leírása alapján, legfeljebb 30 000 forint összeghatárig. A tervek szerint a nyertes pályázó az elkészített pályamunka és működtetési megoldás díjázásaként bruttó 80 000 forint jutalom kifizetésére volt jogosult. A pályázat zárása 2017. június 30-án került sor. Eredményesnek az a pályamunka minősült, amelyben a tábla elhelyezése megtörtént, az adatok frissülnek és van személyes felelőse a táblának.
Három tábla készült el a pályázati kiírásnak megfelelően, így a korábban 80 000 forintban megjelölt összeg megosztásra került a szállítóműs Gulyás Zoltán, a Hideghengermű pácoló­üzemének, és a Me­leghengermű henger­elő­készítő üzemének kollektívája között. A díjak átadására a féléves munka- és tűzvédelmi tanácskozás keretében kerül sor. A munkavédelmi szakterület vezetése ezúton is köszöni a pályázók munkáját és ötletük megvalósítását!

A hengerelőkészítő üzem csapata egyéni pályázó megjelölése nélkül készítette el a pályamunkát, melynek bekerülési költsége gyakorlatilag nem volt, teljes mértékben hulladékból készült. Elhasználódott, már nem beépíthető alkatrészek elemeit felhasználva készítették el a kijelzőt. Ez a 3D-s számláló digitális számmegjelenésű, de manuális módosítású kijelző. A számok értékét az egyes görgők áthelyezésével lehet módosítani. A számlálót a meleghengerműi csarnok VIII-as kapujának közelében helyezték el. Kiemelkedő eleme, hogy annak a munkavállalónak kell a számlálón minden esetben állítania, akit utoljára ért munkabaleset. Távolléte esetén az veszi át a feladatot, aki előtte szenvedett balesetet. Így biztosítják az idő léptetését a táblán. A hiteles adatért az üzem munkavédelmi képviselője a felelős.

Gulyás Zoltán, a Szállítómű vasúti járműjavító üzemének csoportvezetője egyénileg készítette el a kiírásnak megfelelő módon a táblát és fel is szerelte a járműjavító műhely faliújságjára. A táblán elhelyezésre került az adatok módosításáért felelős személy neve, aki a megvalósítás óta folyamatosan gondoskodik az információ frissítéséről.
A Hideghengermű pácoló­üzemének csapata (Tönköly László, Simon Csaba, Csekő Tamás, Ruff István) közösen készítette el az információs táblát, amelyet már a pályázat benyújtásakor elhelyeztek az üzemben. A munkabiztonsági szakemberek időközben ellenőrizték a táblán szereplő adatok frissességét, azok a kiírásnak megfelelően folyamatosan módosulnak.

T. Sz.

Keresés

 Dunaferr Magazin

Kapcsolat

  • 2400 Dunaújváros, Vasmű tér 1-3
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • 06 25 584 000

Időjárás