MVAE: MEGÚJULÁS JÖHET A MAGYAR ACÉLIPARBAN

Szeptember 21-én rendezte meg építőipari szimpóziumát Budapesten a Magyar Vas- és Acélipari Egyesülés. A tavaszi, gépjárműiparral foglalkozó rendezvényt követően a cél ismét az volt, hogy elősegítsék a hazai acélgyártók, a legnagyobb acélfelhasználó piaci szereplők, valamint a kormányzati szervek együttműködését.

A szakmai rendezvényen dr. Móger Róbert, az MVAE igazgatója elmondta, hogy az acélipar teljesítményét jelentősen befolyásolja a szimpózium fókuszában álló építőipar, amely a legszélesebb területeken alkalmazza a különböző acélipari termékeket és ahol a jövőben a felhasználás a legszignifikánsabban nőhet hazai viszonylatban is. Uniós szinten a legnagyobb acélfelhasználók az építő-, a jármű- valamint a gépipar és a fémalkatrészgyártó szektor.

Ez Magyarországon is hasonló képet mutat, míg a világ acéltermelésének több mint fele kerül az építőiparhoz. A szakemberek arra számítanak, hogy ez a szektor ez eddigieknél is meghatározóbb megrendelője lehet a hazai acélgyáraknak a következő években.

Acélalapanyag-felhasználás megoszlása iparági szektoronként az Európai Unióban (Forrás: Worldsteel)

A fórumon jelenlévők számára dr. Nagy Ádám, a Nemzetgazdasági Minisz­térium iparszabályozási főosztályvezetője adott tájékoztatást az acélipari stratégia létrejöttének folyamatáról, annak legfontosabb elemeiről. Célként fogalmazódott meg a magyar ipar teljesítményének 30 százalékra történő növelése a hazai GDP részarányában, illetve a K+F tevékenység 1,8 százalékos GDP-aránya is. Ehhez természetesen számos ponton kell változást, fejlődést produkálnia az acéliparnak is, valamint javítani kell az iparág érdekérvényesítő képességét az EU szintjén is.
A szimpózium előadásai között meghallgathatták a résztvevők az Ózdi Acélművek Kft. szakemberének elemzését a betonacél-piacról, de szó esett az ISD Dunaferr Zrt. építőipari szempontból is jelentős, folyamatban lévő és tervezett technológiai fejlesztéseiről is. A modern acélok építőipari alkalmazási területeit bemutató előadásokat követően megismerhették a jelenlévők az építőipar részéről az acélipari termékekkel szemben támasztott követelményrendszert is.
Elhangzott a konferencián, hogy a válság és a Kínából érkező dömping okozta hatalmas visszaesés után idén már újra látszanak a fellendülés jelei az ágazatban és a kormányzati stratégia is sokat segíthet a szektor fejlesztésében, de hurráoptimizmusra még nincs ok. Az elmúlt 60 év globális acélpiaci növekedésével Európa csak mérsékelten tartott lépést. Az EU területén évente 160 millió tonna acél gyártására kerül sor, amely a globális termelés 10%-át teszi ki, és miközben az európai acéltermelés alig nőtt, addig például Ázsiában jelentős kapacitásbővülésre került sor az elmúlt évtizedekben. Az európai acélgyárak számára éppen ez jelentette a legnagyobb kihívást az elmúlt években. A dömpingre azonban az unió sok esetben lassan és nem elég szigorú intézkedésekkel reagál. Éppen ezért az MVAE nemzetközi szinten is erősíteni szeretné a magyar acélpiac védelmét, elsősorban a kormányzattal való szakmai együttműködéseken keresztül még hatékonyabb lobbi-erőt formálni a hazai acélgyártás érdekében az uniós döntések kapcsán is.
Bár az utóbbi évek mélyrepülésének talán vége a hazai acéliparban is, de aggasztó, hogy Magyarország a belföldi acélfelhasználásnak közel 80%-át még mindig importból oldja meg. Pedig a mintegy 2,7 millió tonnás éves hazai szükséglet jelentős részét itthoni gyártásból is lehetne fedezni, hiszen a két legfontosabb iparági szereplő, az ISD Dunaferr és az Ózdi Acélművek összesen 2 millió tonna acélt állít elő évente.

Sz. I.


A kormány az Irinyi Terv keretében stratégiát dolgozott ki a hazai acélipar támogatására. A stratégia legfontosabb célkitűzései többek között a versenyképes termelés megőrzésére, az ország belső termelésének és a hazai szereplők értékesítésének támogatására, valamint a minőségi, magasabb hozzáadott értéket képviselő acéltermékek előállításának elősegítésére irányulnak, de a terv kitér például az acélgyártásban nagy szerepet játszó, újrahasznosítható vas-, acélhulladék exportjának korlátozására is. Mindez azért is fontos, mert Magyarországon közvetlenül 6 ezer, közvetve pedig több 10 ezer család megélhetése múlik azon, hogyan teljesít a következő években a magyar acélipar. A hazai gyárakban a lehetőségekhez képest jelentős fejlesztések valósultak meg az elmúlt években, de a fejlődés lehetőségét visszafogja az acéliparban is tapasztalható munkaerőhiány. Éppen ezért az MVAE és a kormányzati stratégia kiemelt céljai közé tartozik, hogy javítsanak a hazai szakemberképzés feltételein és a jövőben egyre több fiatal tanuljon az iparágban hasznosítható szakmákat.

Keresés

 Dunaferr Magazin

Kapcsolat

  • 2400 Dunaújváros, Vasmű tér 1-3
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • 06 25 584 000

Időjárás