INNOVÁCIÓS PÁLYÁZATOT NYERT A TÜKI ZRT.

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) támogatási rendszerében sikerrel pályázott és 900 millió forintos összegű támogatást nyert el a TÜKI Zrt. A programban kedvezményezett stratégiai partner az ISD Dunaferr Zrt. is.

A nyertes pályázati projekt célja a gépjárműiparban alkalmazott, melegen hengerelt, mikroötvözött szélesszalagok, valamint egy hidegalakításra rendkívül alkalmas lágyacél- család kifejlesztése. Ez utóbbi termékcsalád a dunaferres autóipari beszállítói program szempontjából rendkívül fontos. A fejlesztési projekttől a szakemberek javuló terméktulajdonságokat várnak, emellett cél a vevői igények maximális kielégítése, új technológiák fejlesztése, az acélgyártási folyamatok során az anyag- és energiafelhasználás, valamint a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése. 

A két év időtartamúra tervezett projektben a támogatás formája 900 millió forint összegű visszatérítendő, kamatmentes hitel, tíz százalékos önrész mellett. A pályázati projektben a TÜKI Zrt. partnerei az ISD Dunaferr mellett a Du­na­­újvárosi Egyetem, a Szé­c­henyi István Egyetem, valamint a Miskolci Egye­tem. Összesen négy fókuszterületen valósul meg a projekt, ezek a következők:
A meleghengerműi toló­kemencék tüzeléstechnikai fejlesztése, amelynek keretében a hőátadási folyamatok hatékonyságát szeretnék javítani a szakemberek. Ezáltal a késztermék mechanikai tulajdonságainak egyenletessége javul, jelentős mértékű anyag- és energiamegtakarítás érhető el a meleghengerlési fázisban, valamint csökken a CO2-kibocsátás is az új technológia révén.
A komplex hidegalakítása, alkalmas lágyacél termékcsalád kifejlesztésének fő célja, hogy minél kedvezőbb alakítási lehetőségekkel rendelkező termékeket gyárthasson az ISD Dunaferr, ezek révén kielégíthetővé válnak a speciális vevői igények is, leginkább az autóipari felhasználási területen.
A HSLA-acélok alakíthatóságának javítása révén kiemelkedő terméktulajdonságokkal bíró, melegen hengerelt, mikroötvözött szélesszalag- termékek kifejlesztése a cél. A fejlesztés révén nagymértékben javul az acélok lézervághatósága, hegeszthetősége, hidegalakíthatósága, valamint a termék vastagsága is tovább csökkenthető.
Egy modellezési kísérlet keretében a konverteres acélgyártás területén alkalmazott acélöntő üst falazatában tárolt hőmennyiség mérésének megvalósítása a cél. Ennek révén lehetővé válik az acél csapolási hőmérsékletének optimalizálása. Az új technológia kifejlesztésével jelentős anyag- és energiamegtakarítás érhető el a metallurgiai fázisban a mérési modell gyakorlati alkalmazását követően.
A jelen pályázati projektben történő részvétel mellett az ISD Dunaferr Zrt. nemzetközi K+F konzorciumi projektek résztvevője is. Az Európai Unió által finanszírozott Szén és Acél Kutatási Alap (RFCS) pályázati rendszerében jelen pillanatban három pályázat aktuális. Ezek közül egy projekt már lezárult, kettő még jelenleg is tart. Mindhárom pályázat a nyersvasgyártási fázis technológiai fejlesztéséhez kapcsolódik. A jelenlegi projekt és az RFCS-pályázatok révén összesen 1,2 milliárd forint értékű támogatást használ fel K+F célokra az ISD Dunaferr.

Sz. I.

Keresés

 Dunaferr Magazin

Kapcsolat

  • 2400 Dunaújváros, Vasmű tér 1-3
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • 06 25 584 000

Időjárás