Szoros együttműködés az iskolákkal
Vannak biztató jelek arra nézve, hogy a tanulmányaik alatt a gyárat megismerő, tehetséges fiatal szakemberek – szakmunkások, technikusok, mérnökök – az iskola elvégzése után a Dunaferrt választják munkahelyként.

Háromszáz élő tanulószerződés
Összeállításunkban vállalati szakembereket kérdeztünk arról, hogy milyen területeken van jelen jól működő gyakorlat a szakember-utánpótlás biztosításának kérdéseiben. Popovics László képzési osztályvezető a vállalat működését támogató kiemelt képzési folyamatokról adott tájékoztatást:
– Számos területen van jól működő kapcsolatunk a képző intézményekkel, és a vállalat is igyekszik lehetséges munkáltatóként minden szempontból bemutatkozni, információt adni a különböző szakmai fórumokon. A felsőfokú képzésben megvalósuló együttműködések keretében a Dunaújvárosi Egyetemről jelenleg duális BSc-képzésben műszaki informatikus és gépészmérnök hallgatók tanulnak nálunk. A Miskolci Egyetemmel aláírásra került az anyagmérnöki képzési területen egy együttműködési szerződés, valamint kidolgozás alatt áll egy pályázati projekt is, amely a középfokú képző szervezetekkel való együttműködésben nyújthat segítséget a Dunaferr és az egyetem részére is, különböző oktatási területeken.
A dunaújvárosi középfokú képzési intézményekkel szoros együttműködésben állunk. Fórumokat, tájékoztatókat tartunk a felsőoktatásba készülő diákok számára, orientálva őket a műszaki szakterületek választására. Emellett gyárlátogatásokat szervezünk, különböző rendezvényeken, például a „Szakmák Éjszakáján” is népszerűsítjük a vállalatot. Miután a felsőoktatás után már a középfokú oktatásban is teret nyert a duális képzés, e területen is vannak jól működő kapcsolataink, többek között a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum középiskoláival. A Dunaferr Szakgimnázium és Szakközépiskola diákjaival a szeptemberi tanévkezdést követően megközelítőleg 130 esetben elsőszakmás és mintegy 30 fővel másodszakmás tanulószerződést kötöttünk. Így jelenleg a 300 főt meghaladja a dunaferres tanulószerződések száma, messze a legmagasabb számot produkálva a kistérség munkaadói közül.

Ami a konkrét szakember-utánpótlást illeti, ott is vannak bíztató eredmények. Az IT-igazgatóság területére a Dunaferr középiskolában idén végzett három fő automatizálási technikust tudtunk alkalmazni dunaferres állományban, valamint egy kollégát kölcsönzött formában ugyanerre a területre.
A vállalati képzések terén kiemelten kezeljük a Szállítómű vasutas képzési igényeit. Négy fő kezdte meg tanulmányait vasúti szakmai oktató területen, valamint elindítottuk öt fő tolatásvezető képzését is.

Nagy szükség van jó forgácsolókra
A Gyártó Egység mechanika­üzeme a vállalat egyik legérintettebb technológiai területe, ahol erősen érzékelhető a szakemberhiány. Az üzem gépparkjának üzemeltetése, a vasműs vertikum alkatrész-ellátottságának biztosítása jól képzett, ügyes kezű szakembereket kíván, s nem ritka, hogy a professzionális, egyedi gépeken történő munkavégzés speciális szakmai fogásainak elsajátításához három-öt év begyakorlási időre is szüksége van például egy frissen végzett forgácsoló szakmunkásnak ahhoz, hogy a megfelelő színvonalon dolgozzon. Kovács Zsolt üzemvezető kollégáival együtt mindent megtesz annak érdekében, hogy munkavállalóként is megtartsák a diákként ügyesnek, alkalmasnak bizonyult fiatalokat, ám ez nem könnyű feladat.
– Mintegy tíz éve a vasműs létszámstop miatt gyakorlatilag megszűnt annak az automatikus lehetősége, hogy pótoljuk a nyugdíjba menő kollégákat, ezzel együtt a szakmunkástanulók gyakorlati képzésének fókusza is az üzemből a tanműhelybe helyeződött át. Az utóbbi három-négy évben vett újra pozitív fordulatot a folyamat. Egyrészt a humán vezetés érezhető elkötelezettséget mutat a létszámproblémák megoldásában, másrészt a gyártóművek kezdeményezésére újra elindultak az üzemi nyári gyakorlatok és újra nálunk töltik az évközi szakmai gyakorlati órák egy részét is a fiatalok. A folyamat kézzelfogható pozitív eredménye például, hogy idén nyáron két frissen végzett fiatal forgácsolót fel tudtunk venni az üzem állományába. Ezt a gyakorlatot mindenképpen szeretnénk folytatni. Jelenleg a DSZC Dunaferr középiskola nyolc forgácsoló tanulója tölti nálunk a szakmai gyakorlatát, heti két napot vannak az üzemben. Tizenhárom, mestervizsgát tett forgácsoló kolléga dolgozik az üzemben, akik kiválóan át tudják adni számukra a szakmai alapismereteket, emellett az üzemi mérnökeink is segítik a tanulókat. A cél, hogy a diákok közül kiválogassuk a legrátermettebbeket, és be tudjuk „csábítani” őket az üzem állományába.

Januártól a DSZC Bánki középiskolájából is jönnek hozzánk gépgyártás-technológiai technikusnak tanuló diákok gyakorlatra, valamint a Dunaújvárosi Egyetem karbantartási szakirányán tanuló gépészmérnök hallgatóinak is biztosítunk gyakorlati képzőhelyet. Miután a Gyártó Egység abban a speciális helyzetben van, hogy a vállalat teljes területén részt vesz projektekben, beruházásokban, így a mérnökhallgatók a teljes vasműs vertikumot megismerhetik, és a legkülönbözőbb technológiai területekről szerezhetnek jól hasznosítható szakmai ismereteket.
Nagyon fontos, hogy tudatosan készüljünk a szakmai utánpótlás biztosítására, mert az üzemi állomány nálunk is elöregszik, a pótlás pedig elengedhetetlen ahhoz, hogy fennakadás nélkül működhessünk.

Új kollégák az iskolapadból

A Dunaferr Labor Nonprofit Kft.-nél az anyagvizsgálati területen történt jelentős előrelépés az elmúlt években a szakember-utánpótlás biztosításának területén. 2014 óta vált szorosabbá az együttműködés a DSZC Lorántffy középiskolájával, ahonnan vegyésztechnikusokat tudott felvenni az ISD Dunaferr, majd a Dunaferr Labor Nonprofit Kft., miután a diákok képzésében több területen is együttműködik a cég az iskolával.
– Bár a korábbi években is érkeztek hozzánk időnként volt lorántffys kollégák, 2014-ben kezdődött meg a szorosabb, tudatosabb együttműködés a vállalat és az iskola között – mondja Solymosi Szilvia anyagvizsgáló mérnök, aki a vegyésztechnikus-képzésben tanuló diákok szakmai gyakorlati oktatásának koordinátora a cégnél. – A 2014/15-ös tanév során volt egy speciális pályázati projektünk is az iskolával és a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarával közösen, amikor egy TÁMOP-pályázat keretében speciális, a német és a magyar vegyipari szakképzés tartalmi különbségeire épülő többlet gyakorlati oktatásban vettek részt a vegyésztechnikusok, itt, a vállalat laboratóriumaiban. A kollégáimmal karöltve a tananyagfejlesztéstől kezdve a vizsgáztatásig számos területen együttműködtünk az iskolával. A program sikeres volt, a diákok a magyar oktatási rendszerben előírt ismeretek mellett a németországi tantervek ismeretanyagából is sok mindent elsajátíthattak, ezáltal szakmailag többlettudáshoz jutottak. 
Jelenleg 15 lorántffys diák képzésében vesz részt a Dunaferr. A vegyésztechnikus hallgatók egyrészt itt töltik négyhetes nyári szakmai gyakorlatukat, másrészt itt, nálunk folyik a műszeres analitika tantárgyuk teljes gyakorlati oktatása, heti egy napot vannak a laboratóriumokban a diákok. Amellett, hogy szerteágazó és hasznosítható gyakorlati ismeretekre tehetnek szert a tantárgyon belül, tapasztalt anyagvizsgáló kollégáink mellett belekóstolnak a napi rutinfeladatokba is többféle szakterületen. A velük való foglalkozásban Kondorosi Gabriella és Szabó Mária kolléganőim segítenek a legtöbbet, igyekszünk minél több hasznos szakmai ismeretet átadni a diákoknak. A megnövekedett oktatási feladatok új, érdekes kihívást jelentettek számomra is, így nemcsak környezetmérnökként, hanem már okleveles mérnöktanár-vegyészmérnökként, mint pedagógus is tudom segíteni őket a tanulásban.
Ami kifejezetten a szakmai utánpótlást illeti, egyértelműen eredményes az iskolával történő együttműködés, hiszen idén például hat új kollégát tudtunk felvenni a vállalathoz a frissen és egy-két éven belül végzett vegyésztechnikusok közül, így a mi területünkön most megoldottnak látszik a szakemberhiány.

Szilágyi Irén

Keresés

 Dunaferr Magazin

Kapcsolat

  • 2400 Dunaújváros, Vasmű tér 1-3
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • 06 25 584 000

Időjárás