Erősödő trend az energiahatékonyság növekedése
40 év alatt 40 százalékkal csökkent az acélipar energiafelhasználása: elsősorban az új technológiai megoldások, a környezettudatos üzleti gondolkodás és a szigorodó szabályozás vezetett el ide.

Többek között ez is elhangzott a Magyar Vas- és Acélipari Egyesülés és az Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület által szervezett energetikai szimpóziumon november 9-én Budapesten. 

A nap folyamán az energiaszektor meghatározó képviselőinek előadásait hallgathatta meg a szimpóziumon jelen lévő népes közönség dr. Sevcsik Mónika elnöki köszöntőjét követően.
Dr. Móger Róbert, az MVAE igazgatója elemezte a nemzetközi és a hazai acélipar pozícióját, fejlődési irányát, különös tekintettel az energiafelhasználás kérdéseire. Az előadásban elhangzott, hogy a négy évtized alatt megvalósult 40 százalékos energiafelhasználás-csökkenés pozitív hatása nem csupán a gyártás során keletkező károsanyag-kibocsátás mérséklődésében mutatkozik meg, az acélipar fejlődése szinte minden iparágra kihat a fenntarthatóság vonatkozásában. Tény, hogy az acélgyártás rendkívül energiaigényes. Akár 1 százalékos energia-megtakarítás 100 milliós költségcsökkenést eredményezhet. Ilyen tekintetben a gazdasági és fenntarthatósági érdekek egyáltalán nem ellentétesek, sőt bizonyos szempontból egymást segítő folyamatokat generálnak. Nincs ez másként a hazai acéliparban sem: az ISD Dunaferr és az ÓAM Ózdi Acélművek is hatalmas lépéseket tettek az energiatudatos fejlesztésekkel a fenntarthatóbb, környezettudatosabb működés felé.

Szigorú uniós szabályozás
Bár a hazai acélipar fellendülőben van, az uniós CO2-kibocsátási szabályozás hatalmas nyomást helyez az iparágra. A törvény 2020-ig 20 százalékos CO2-kibocsátás csökkentést irányoz elő miközben 20 százalékos energiahatékonyság-javulást vár el a cégektől. Az unió 2030-ra még szigorúbb feltételeket szab: 40 százalékos CO2-kibocsátás csökkentéssel és további 27 százalékos energiahatékonysági javulással. Az MVAE vezetője szerint jó, hogy erősen fókuszba kerül a zöldebb működés, de véleménye szerint nagyobb hangsúllyal lenne érdemes figyelembe venni a világpiaci trendeket és más területeken is változtatni az iparágat érintő szabályozást. „Az unió célja előremutató, azt szeretnék, hogy ne a CO2-kvótakereskedelem erősödjön, hanem a vállalatok fejlesztésekkel érjék el a szénmonoxid-kibocsátás csökkenést. Ez támogatandó, azonban úgy látjuk, hogy az unió által meghatározott elvárások nem reálisak, jelenleg még nincs olyan technológia, amellyel biztosítható lenne ezek elérése.” – összegezte a szakember. Az MVAE nemzetközi szinten is támogatni szeretné a magyar acélpiac védelmét. A szervezet elsősorban a kormányzattal való szakmai együttműködéseken keresztül szeretne még hatékonyabb lobbi-erőt formálni a hazai acélgyártás érdekében az uniós döntések kapcsán is.Aktualitások az energetikában
Energiatermelési szerkezet Paks II előtt és után címmel tartott előadást a szimpóziumon prof. dr. Aszódi Attila,a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár. Előadásában részletesen bemutatta a Paks II beruházás aktuális státuszát is. Horváth László, az ISD Power Kft. főmérnöke a vállalat energiatermelési rendszerét mutatta be, és felvázolta a vertikum fejlesztési lehetőségeit is. A tüzeléstechnika új fejlesztési eredményeinek acélipari alkalmazási lehetőségeiről dr. Kapros Tibor, a TÜKI Zrt. szakértője számolt be. Hatékony energiafelhasználási lehetőségek az acélipari termelésben címmel tartott előadást Bartha Imre, az Ózdi Acélművek Kft. ügyvezető igazgatója. Bibók Zsuzsanna, a Földművelésügyi Minisztérium szakértője a nagytüzelő berendezések üzemeltetőire vonatkozó BAT-követelményrendszert ismertette a jelenlévőkkel. Trendek az európai és hazai energiaellátásban címmel tartott előadást dr. Stróbl Alajos, az Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület elnökhelyettese. A magyar villamosenergia-rendszer irányítási, működtetési, szabályozási rendszeréről Alföldi Gábor, a MAVIR Zrt. rendszerirányítási igazgatója beszélt a hallgatóságnak. Felsmann Balázs, a Magyar Energiakereskedők Szövetségének elnöke az Európai Unió energiarendszerében megjelenő változásokat elemezte. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal képviseletében Tóth Tamás főosztályvezető a nagyfogyasztók hazai energiapiaci helyzetéről adott tájékoztatást.
A járműipari, majd az építőipari szimpóziumot követő idei harmadik szakmai fórum célja is az volt, hogy a tagvállalatokat tájékoztassa a hazai energiaszektor működéséről, megoldásra váró feladatairól, jelenéről és jövőjéről. Emellett a szimpózium lehetőséget kínált a tagvállalatok és az energiaipar együttműködésének elősegítésére, valamint a kapcsolatok erősítésére a felügyeleti szervekkel.

Sz. I.

Keresés

 Dunaferr Magazin

Kapcsolat

  • 2400 Dunaújváros, Vasmű tér 1-3
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • 06 25 584 000

Időjárás