Jól szervezett, sikeres munka volt az átépítés

Kétévente ismétlődő, jelentős felújító beruházás az ISD Dunaferr Zrt. Acélművének életében a nyersvaskeverő berendezés átépítése. Idén a berendezés leállításával szeptember 15-én kezdődött meg a munka, majd az átépítési időszak végeztével a felfűtést követően október 26-án került sor az első nyersvasbeöntésre.

Október 14-én fejezték be a szakemberek a beöntőnyílás falazását

A munkálatokkal határidő előtt, a tervezett költségszintnél kedvezőbb pénzügyi mutatók mellett végeztek a szakemberek. Elmondható tehát, hogy sikeres volt a beruházás. Az átépítésben meghatározó szerepet játszó közreműködőket kértük rövid összegzésre.

Szikra Tamás konverter üzemvezető:
–Az átépítés ideje alatt a konverter termelése majdnem ugyanakkora volt, mint normál keverős üzemmódban. A nehézséget inkább az okozta, hogy a nyersvas paraméterei adagról-adagra folyamatosan változtak, tehát a betét összeállítása kívánt fokozott figyelmet a kollégáktól. Úgy gondolom, hogy ezt kiválóan megoldották, nem volt fennakadás az acéltermelésben a beruházás ideje alatt. Az üzemi technológiai személyzet a nyersvaskeverő leállításakor a tűzálló bélés kitörésében, majd az átépítés végeztével a beüzemelési próbák lebonyolításában vett részt. Az indítás óta normál üzemben működik a berendezés, jó minőségben készült el a kivitelezés, tehát reményeink szerint újabb két évig problémamentesen szolgálhatja a technológiát.

Major Ervin üzemviteli és karbantartás-vezető:
– A tervezett negyvenkét nap helyett a jól szervezett, összehangolt munkáknak köszönhetően 39 napig tartott idén a nyersvaskeverő átépítése. Ez idő alatt minden eltervezett munkát sikerült elvégeznünk. Megtörtént az elhasználódott tűzálló falazat kitörése, az új falazat elkészítése. A gépészeti munkálatok sorában megtörtént az acélszerkezet teljes átvizsgálása, a szükséges javítások elvégzése, a teljes hajtásrendszer átvizsgálása, a grafitleválasztó rendszer felújítása. A nyersvaskocsi teljes gépészeti és villamos felújítása is lezajlott, ezen belül a teljes úszókábel-rendszer cseréje is megtörtént. A villamos területen is teljes átvizsgálást végeztünk, valamennyi motor ellenőrzése megtörtént, ahol szükséges volt, a cseréjük is lezajlott. Jó volt az együttműködés a munkálatokban résztvevő társterületekkel, az Acélmű üzemei mellett a Gyártó Egység szakemberei, a műszerészek, a Duszer Kft., a Csúcs-Ép Kft., és a Fabó Kft. szakemberei is kiváló munkát végeztek.

Horváth Zoltán gépészeti üzemvezető:
– A berendezés két év folyamatos üzemidő után gépészeti szempontból jó állapotban volt, nagy meglepetések nem értek bennünket az átvizsgálások során. Az átépítés gépészeti munkálatai nagyrészt karbantartási, javítási feladatokat jelentettek. Miután ez a berendezés folyamatosan üzemben van, gyakorlatilag csak ilyenkor, kétévente van mód a teljes átvizsgálásra, és az állásidő alatt hozzáférhető részek megelőző jellegű karbantartására. Egy részterületen történt műszaki fejlesztés is: a V1-es ventilátor tengelyének és teljes csapágyazásának cseréje megtörtént. Már a két év múlva sorra kerülő, következő átépítésre is készülünk bizonyos szempontból, hiszen megkezdődött az égéslevegő-rendszer módosításának a tervezése, illetve a V1-es porleválasztó rendszer átalakítása, a leválasztott por gyűjtésének megoldása is tervezés alatt van. Ez utóbbi környezetvédelmi szempontból is jelentős lépés lesz majd a következő átépítésnél.

Kiss Viktor villamos üzem­vezető-helyettes:
– A berendezés mozgatásáért felelős valamennyi motor felülvizsgálatát, javítását elvégeztük, a hozzájuk tartozó villamos szerelvényekkel együtt. Megtörtént az elszívó és porleválasztó rendszer teljes villamos karbantartása is. Nagy feladat volt a nyersvaskocsi teljes körű felújítása. Nagyon feszes volt a létszámunk a munkák elvégzéséhez, de az Elcomp Bt. és a FAM villamos üzem szakemberei kisegítettek bennünket azokban az időszakokban, amikor a legjelentősebb létszámigényű munkálatokat végeztük. A Gyártó Egység villamos javító üzemének kollégáival is nagyon jó volt az együttműködés. Tulajdonképpen problémamentesen zajlott a beruházás, kivéve némi izgalmat a végén, amikor a beüzemelés finisében egy új gyári alkatrész hibája okozott némi fejtörést, amit szerencsére sikerült megoldanunk.

Dénes László energetikai csoportvezető:
– A nyersvaskeverő felfűtési munkálatait Schneider János gépész művezető és Sárosi Gábor csőszerelő csoportvezető kollégáimmal közösen felügyeltük, villamos és műszerész szakemberek közreműködésével. Problémamentesen, az előzetes tervek szerint zajlott a tíznapos felfűtési időszak. Jómagam 1991 óta veszek részt az aktuális átépítések során ebben a munkában, úgyhogy nagyon sok tapasztalatunk van már. Az energiaszolgáltató felé jeleztük a felfűtési időszak kezdetét, rendelkezésünkre álltak tartalék fűtőrendszerek is a műszaki problémák esetére, de nem volt szükség ezek igénybevételére. A jelenleg is használt hűtőlevegős felfűtő égő komoly műszaki fejlesztőmunka eredménye, az utóbbi három átépítés során és most is hibátlanul működött.

Robert Slusarczyk, a Piec-Bud Wroclaw tűállófalazat építők projektmenedzsere:
– Mintegy negyven fővel voltunk jelen a beruházáson, köztük több olyan kolléga is, akik már tizennégy éve dolgoznak együtt, precízen, jó munkafegyelemmel. Jómagam az elmúlt évek során Lengyelországban, Szlovákiában és Egyiptomban számos hasonló beruházás építésvezetője voltam. Itt, a Dunaferrnél kiváló volt az együttműködés a helyi kollégákkal, a problémákat mindig meg tudtuk beszélni, gördülékenyen ment az egyes munkafolyamatok előkészítése.
A téglák beszabásánál új tapasztalatunk volt, hogy ezek egy részét előre is meg lehet tervezni és ennek megfelelően módosított új rajzokat is lehet majd készíteni, ami a következő átépítésnél még jobban megkönnyítheti majd a munkát. A jó együttműködésért köszönet illeti Mihalik Sándor projektvezetőt és a tolmács Cislo Waldemart is. Sok segítséget kaptunk tőlük a teljes munkavégzés során.

Csomós Ferenc ügyvezető igazgató, Duszer Kft.:
– Cégünk második alkalommal vett részt a nyersvaskeverő átépítésében, az acélszerkezeti munkálatok területén dolgoztunk. Kiváló volt az együttműködés a dunaferres kollégákkal és a lengyel fővállalkozóval is. Az évek során jó személyes kapcsolatok alakultak ki, ami megkönnyíti a gördülékeny együttműködést.

Így nézett ki az elkészült falazat az átadás napján, október 16-án
Mihalik Sándor projektvezető:
– Számomra az idei már a tizedik, „jubileumi” keverőátépítés volt. Úgy gondolom, valamennyi közül ez volt a legsikeresebb beruházásunk, mind szervezettségében, időtartamában, mind pedig a végeredmény minőségét tekintve, úgy a falazatépítési, mint a gépészeti, villamos és egyéb munkálatok terén. A végleges pénzügyi zárás no­vember közepe után lesz, de az már most látszik, hogy több mint 30 millió forintos megtakarítást sikerült elérnünk az előzetes pénzügyi költségtervhez képest.
Az, hogy a tervezett idő előtt három nappal előbb megtörtént az üzembe helyezés, nagy mértékben köszönhető a határidő előtt befejezett acélszerkezeti javításoknak és a wroclawi építőknek, akik a tervezettnél hamarabb, jó minőségben megépítették a tűzálló falazatot. Ez a három nap jelentős többlettermelést tett lehetővé a vállalat számára.
Sokat segítettek a Biztonsági Igazgatóság beléptetéssel foglalkozó munkatársai Borbély Attila vezetésével abban, hogy az anyagok beérkeztetése és a kapukon történő beléptetések rugalmasan, gördülékenyen haladjanak, köszönet érte. Zökkenőmentesen zajlott az együttműködés minden résztvevő partnerrel, és ez nagyban hozzá járult a sikeres felújításhoz. Ezúton is szeretném megköszönni a projektszervezetben dolgozó témavezetők és tagok, valamint a beruházásban résztvevő valamennyi dunaferres és külsős kolléga munkáját. Úgy gondolom, hogy velük együtt közösen mindent megtettünk a felújítás határidőidő előtti, költségkereten belüli, sikeres végrehajtása érdekében.

„Történelmi” pillanat: az első nyersvasbeöntés az új keverőbe október 26-án 16 óra 30 perckor

Sz. I.

Keresés

 Dunaferr Magazin

Kapcsolat

  • 2400 Dunaújváros, Vasmű tér 1-3
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • 06 25 584 000

Időjárás