Az ipari örökségvédelem műhelye

Talán még a szakmabéliek közül sem tud róla mindenki, hogy micsoda kincs bújik meg Miskolc környékén, varázslatos természeti környezetben. A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Kohászati Gyűjteményének igazán festői hátteret ajándékozott a természet: a Bükk hegycsúcsai és fenséges erdői, a Garadna- és a Szinva-patakok veszik körül a múzeum három bemutatóhelyét.

A gyűjtemény irányítását tavaly nyár óta dr. Harcsik Béla látja el muzeológusként, megbízott intézményvezetőként. A kohómérnök végzettségű szakember a Miskolci Egyetem katedráját, egyetemi adjunktusi státuszát cserélte fel arra, hogy ezután főállásban is a műszaki örökségvédelemnek és az ipartörténeti kutatásoknak szentelje az idejét. Mint mondja, nagyban hozzájárult ehhez a történelem iránti mély érdeklődése, amely már gyermekkorában megmutatkozott.

Nagy lelkesedéssel, komoly tervekkel érkezett a múzeumba, amelynek gazdag gyűjteménye igazi kuriózumokat is tartogat. Állandó kiállításának az egykori diósgyőri vasgyár barokk stílusú, 1779-ben épült kancelláriaépülete, első hivatalháza ad otthont Miskolc-Felsőhámorban. A vas- és acélgyártás őskortól feldolgozott, teljes történeti perspektíváját nyújtó, működő modellek, makettek és diorámák szemléletesen mutatják be az egyes korok vaskohászati technikáit és eljárásait. A látogatók képet kaphatnak a vas és az acél emberi történelemben betöltött szerepéről és jelentőségéről, valamint arról a nehéz, ám szép és nemes munkáról, ami az egyes korszakokban a fémek hasznosításához kapcsolódott. Megtekinthető itt többek között a X–XII. századból származó két, eredeti körülmények között bemutatott bucakemence, valamint az Al-Duna szabályozásánál használt világhírű acélvéső, számos egyedi használati és dísztárgy, valamint a dunaújvárosi, ózdi, miskolci és diósgyőri kohászat szakmakultúrájához kapcsolódó tárgyi emlékek. Sajnos, ez utóbbi csoport tárgyai ma már javarészt csak mementóként…
Hatalmas méretű és komoly történeti értéket képvisel a múzeum dokumentum-állománya is. Iskolai csoportoknak interaktív programokat, történelmi kézműves játszóházakat szerveznek, de élő a kapcsolat a Miskolci Egyetemmel is, az egyetemi gólyatáborok rendszeres programja a múzeumlátogatás. Aligha van olyan helyszín, ahol a leendő ifjú mérnökök teljesebb képet kaphatnának a vas- és acélgyártás múltjáról, a szakma történelmének fejezeteiről.

A múzeum központi egységéhez két külső telephely is tartozik. Az újmassai Massa Múzeum a Garadna-patak völgyében a diósgyőri vaskohászat 1770-től 1870-ig terjedő első száz évének főbb mozzanatait, valamint az ott használt és készített korabeli szerszámokat és gyártmányokat mutatja be. A múzeum épülete mellett emelkedik az egyik legjelentősebb hazai ipari műemlék, a XVIII. században épült faszéntüzelésű nagyolvasztó, közismert nevén a Fazola-kohó. A vasverő hámor korabeli rajzok alapján rekonstruált épületében pedig egy vízikerékkel meghajtott farkaskalapács, fújtató, valamint egy izzítókemence idézi fel a korabeli műhely hangulatát az őket működtető mesteremberek alakjával kiegészülve, autentikus látványvilágot teremtve a látogatók számára.

A patak túloldalán, műemléki területen a vaskohászatban és a bányászatban működtetett gépi berendezések skanzenje található, ahol az eredeti vasgyártelep és technológiai berendezések szemlélhetők meg. A skanzen a gépek elhelyezésén kívül időnként számos izgalmas gyermekprogramnak is helyszínt biztosít. A kohó környéke is benépesül az évről évre megrendezett őszi Fazola Fesztivál ideje alatt és a Múzeumok Éjszakáján, de a vadregényes környezet, a turistautak által érintett fekvés egyéni látogatókat is egyre nagyobb számban vonz.
A jövőre nézve dr. Harcsik Béla számos tervet dédelget a múzeum fejlesztését illetően. Már megkezdődött a mintegy 5-6000 darabból álló muzeális értékű könyvállomány feldolgozása, emellett nagy mennyiségű fotó- és filmanyag is feldolgozásra vár. A működés modernizálása is a megfogalmazott célok között van, emellett cél az intézmény intenzívebb bekapcsolása az országos valamint az európai szakmai vérkeringésbe. Aki bármilyen módon kötődik a vaskohászati szakmakultúrához, annak számára a „szent helyek” egyike a múzeum, fejlődéséről öröm lesz hírt hallani a jövőben is. A Kohászati Gyűjtemény működését, fejlesztését a Magyar Vas- és Acélipari Egyesülés is támogatja.

Szilágyi Irén

Keresés

 Dunaferr Magazin

Kapcsolat

  • 2400 Dunaújváros, Vasmű tér 1-3
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • 06 25 584 000

Időjárás