Új minőségtechnikákkal az autóipar felé
Február 12-én aláírásra került a vállalatnál a Gépjárműipari Projekt (GIP) alapító okirata. A projekt célja az IATF 16949:2016 szabványban megfogalmazott, albeszállítókkal szemben támasztott minimum követelményeknek (Minimum Automotive Quality Management System Requirements (MAQMSR)) történő megfelelés és ezen elvárásoknak megfelelő működés alátámasztása harmadik fél általi igazolás megszerzésével. Ezen keresztül a gépjárműipari minőségügyi technikák kiépítése, azok megfelelő alkalmazásának biztosítása.

A projekt nyitóértekezletét március 1-én tartották, amelyen részt vettek a projekt vezetői mellett azok a dunaferres szakemberek is, akik a projektszervezetekben tevékenykednek majd. A tájékoztató előadásokat követően sor került ezen szakemberek megbízóleveleinek átadására is.

Dr. Sevcsik Mónika projektszponzor, RMS és HR igazgató bevezetőjében elmondta, hogy a DUNAFERR termékeivel napjainkban is jelen van a gépjárműiparban, a projekt eredményessége azonban új távlatokat nyithat meg a vállalat számára az autóipari beszállítás területén. A gépjárműipar sajátosságai miatt ez nagy lehetőség, ugyanakkor jelentős veszélyeket is hordozhat, tehát rendkívül felkészülten van csak esély arra, hogy sikerrel végződjön a projekt. Ennek érdekében szükséges a vállalatnál egy teljes körű szemléletváltás. Szükség van átfogó képességvizsgálatra, hogy kiderüljön, a termékek milyen követelményeket tudnak teljesíteni. A minőségirányítási rendszer átalakítása is elengedhetetlen, valamint különböző képzések, oktatások is megvalósulnak a projekt keretében. A versenyképes új acéltermékek kifejlesztésére részben rendelkezésre áll a közelmúltban elnyert GINOP-pályázat, de további pályázati források felkutatására is szükség lesz.
Dr. Móger Róbert projektvezető, RS főosztályvezető rövid tájékoztatójában elhangzott, hogy a DUNAFERR-csoport már ma is jelentős gépjárműipari beszállítónak számít, éves szinten mintegy 120 000 tonna acélterméket értékesít autóipari célokra. A jellemző értékesített acélminőségek: DD13, S420MC, DC03. A már jelenleg is az autóiparba kerülő termékeik fő felhasználási területei a gépjárművek belső tartóelemei, ülései, nem látható helyen lévő szerkezeti elemei, alkatrészei. Jelenlegi autóipari vevőink közül a BorgWarner kuplungtárcsák gyártásához, a Frauenthal Automotive légfékhengerekhez, a Trelleborg pedig fékrendszerek rezgéscsillapító- és hangtompító elemeinek gyártásához használja fel a dunaferres acéllemezeket.
Az új Gépjárműipari Projekt fő célja, hogy az ISD DU­N­­A­FERR Zrt. alkalmas legyen hosszú távon megfelelő, reprodukálhatóan jó minőségű termékekkel ellátni a gépjárműipari szereplőket. A projekt sikere érdekében elengedhetetlenül szükséges, kapcsolódó funkcionális szakterületi feladatok többek között:
• folyamatos piacfeltárási, piackutatási tevékenység a termékeink gépjárműiparban történő felhasználására vonatkozóan,
• a vállalat Integrált Irányítási Rendszerének fejlesztése az ISO9001:2015 szabvány elvárásainak történő magas szintű megfelelés érdekében,
• a vállalhatósági tár­gyalásokon elfogadott acél­minőségek sorozatgyártásához szükséges beruházások megvalósítása.

A projekt legfontosabb követelménye és tervezett eredménye a gépjárműipari albeszállítókkal szemben támasztott minimum követelményeknek (MAQMSR) is megfelelő irányítási rendszer kiépítése, tanúsítási feltételeknek megfelelő felkészültség megszerzése, majd a szabvány és a megalkotott szabályzatok konkrét követelményeinek kielégítése a napi működés szintjén, a gyártmányfejlesztési programok, projektek rutinszerű végrehajtása.
A projekt feladatai a vállalati működés csaknem valamennyi területét érintik. A feladatokban mérföldkövet jelentenek majd sikeresen végrehajtott belső auditok. A gépjárműipari felkészültséget igazoló végső mérföldkő pedig a harmadik fél általi audit lesz, amelynek sikerességéhez minden dunaferres dolgozó elkötelezettségére és együttműködésére szükség lesz az elkövetkezendő hónapok során.

Sz. I.


A hazai gépjárműipar acél­igénye jelentős, Magyarországon évente mintegy 550 000 darab gépkocsit állítanak elő, minden darabhoz átlagosan 450 kg hengerelt laposacél terméket használnak fel. A felhasznált acéltermékekkel szemben fokozott minőségi követelményeket állítanak, többek között a felületminőség, a síkfekvés, a felülettisztaság és a mechanikai tulajdonságok tekintetében.

Keresés

 Dunaferr Magazin

Kapcsolat

  • 2400 Dunaújváros, Vasmű tér 1-3
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • 06 25 584 000

Időjárás