Dunaújvárosban tartotta meg tavaszi találkozóját a Létesítményi Tűzoltóságok Országos Szövetsége. A szakmai szervezetet több mint ötven létesítményi tűzoltóság alapította 2010-ben azzal a céllal, hogy tapasztalatokat cseréljenek, kölcsönösen tanuljanak egymástól.

Évente kétszer mutatják be egymásnak munkaterületüket, speciális feladataikat. Április 26-27-én a DUNAFERR – Véd-SZ tűzoltóság volt a rendezvény házigazdája. Közgyűléssel indult az első nap délelőttjének programja, ahol hét tűzoltó munkáját a Létesítményi Tűzoltó Érdemérem arany, ezüst, illetve bronz fokozatával ismerték el. A találkozó résztvevőit köszöntötte Serhiy Klyuchkin, az ISD DUNAFERR Zrt. biztonsági és védelmi igazgatója is. Megnyitójában elmondta, hogy a vállalatnál a tűzmegelőzési és tűzvédelmi tevékenységet szerződés alapján a VÉD-SZ Kft. látja el. Elfogadta a meghívást a rendezvényre Vízi Ignác tűzoltó ezredes, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese is. Az ország számos településéről egybegyűlt társaságnak Szirmai György mutatta be előadásában a teljes kohászati vertikumot. Szakmai oldalról, a létesítményi tűzoltók számára érdekes, különleges adottságokról és kihívásokról beszélt a hallgatóságnak Szilasi János létesítményi tűzoltóparancsnok. Délután a hallottak mellé eleven képeket is párosíthattak a tűzoltók, amikor s az Acélmű konverterüzemébe, valamint a Meleghengerműbe szerveztek számukra gyárlátogatást a házigazdák.

Konferenciajelleggel folytatódott a találkozó pénteken délelőtt a rácalmási Jankovich-hotelben. Elsőként a Hollandiában megrendezett, műszaki mentésről szóló továbbképzésen szerzett tapasztalatairól tartott előadást Kis Márton Ervin, a FER Tűzoltóság Kft. algyői szolgálatvezetője.
Mondhatni, mindenki érintett a lítium-ion akkumulátorokkal kapcsolatban, hiszen használatuk a mobiltelefonoktól az elektromos járművekig mindennapjaink része. Előadásában fontos kérdéseket feszegetett Muzsnay Lajos, a miskolci Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. tűzvédelmi vezetője: a lítium-ion akkumulátorok sokoldalú felhasználhatóságáról, valamint veszélyeiről beszélt. Jól áttekinthető ábrákon mutatta meg az akkumulátorok felépítését és sérülékenységét. Hangsúlyozta, hogy mechanikai hatásra is robbanással, gyulladással reagálhat. Veszélyes, hogy az ütéssel vagy elejtéssel nem egy időben gyulladnak ki, hanem akár órákkal később. Robbanásuk pedig tűzoltás után is várható. Levetítette az akkumulátorok teszteléséről készül filmeket. Beszámolt a Boschnál alkalmazott különleges tárolási körülményekről, az akkumulátorok okozta tüzek oltási lehetőségeiről, megtörtént esetek tanulságairól. Felhívta a szakemberek figyelmét a tényre, miszerint nem tudunk eleget a lítium-ionos akkumulátorok viselkedéséről, veszélyeiről. Tanácsként javasolta: ha valaki akár telefon, fényképezőgép vagy számítógép használata közben melegedést, füstölést észlel, mielőbb távolítsa el az akkumulátort és dobja messzire.
A tűzoltó védőkesztyűk minősítési követelményeinek változásairól szólt Feicht Ferenc érdekes előadása, aki beszélt az ESKA cég speciális védőkesztyűiről, azok gyártási folyamatáról, az alkalmazott anyagokról valamint a minőségtanúsítási eljárásokról. Aktuális a téma, hisz idén áprilisban lépett életbe a tűzoltók védőkesztyűinek hő-, víz- és vágásállóságáról szóló, új, kötelezően betartandó szabványrendszer.

Tanulságos esetet ismertetett Stefan Ádám, a Borsodchem Zrt. létesítményi tűzoltóságának szakembere. Előadásában bemutatta a veszélyes ipari üzemet, annak települési környezetét, a gyártott és keletkezett vegyi anyagok kezelését. Nyári leállás melletti, tervezett karbantartás időszakában, az egyik üzem berendezéseinek újraindításakor, a próbaüzem alatt keletkezett nem megfelelő minőségű termék, amit újrafeldolgozás céljából félretettek egy tartályban. Az anyag túlmelegedett, tűz- és robbanásveszélyessé vált. Szer­vezett intézkedéssorozattal a létesítményi tűzoltóság szakemberei megoldották a kritikus helyzetet. Nemcsak a tartályban lévő anyag ismeretlen kémiai összetétele és viselkedése jelentetett számukra problémát, hanem a gyár területén dolgozó külső karbantartó cégek alkalmazottaival, valamint a lakossággal való kommunikáció is. Gond volt az információ-áramlással, valamint a hiteles tájékoztatással. Számos téves információ került ki az internetre szinte percek alatt, ami pánikhangulatot keltett. Sajnálatos módon partner volt ebben a média is. Az esemény-bejelentő rendszer keretében feltárták a gyökérproblémákat és megelőző intézkedéseket hoztak. A változtatások hatása ma már érezhető mind a belső, mind a környezet tájékoztatása kapcsán.

A rendezvény zárásaként ultrakönnyű, gyors beavatkozásra képes gépjárművek fejlesztéséről tartott előadást dr. Pimper László, a FER Tűzoltóság Kft. vezető szakembere. Évek óta gondolkodtak egy önálló beavatkozásra képes, B kategóriás jármű megalkotásán, amely képes felszerelést és vizet is szállítani. Filmen mutatta be, hogyan választották ki a piacon beszerezhető, dobozos kisteherautók közül a megfelelő típust. Átgondolt, mégis egyszerűnek tűnő műszaki megoldással helyeztek el benne víztárolót, szivattyút, fecskendőt és más, tűzoltáshoz szükséges felszereléseket. Mind bekerülési, mind üzemeltetési költsége alacsony, miközben gyors reagálásra képes kisebb tűzeseteknél. Jól vizsgáztak a már elkészült járművek. Az utoljára fejlesztett autóba már hatszázötven literes víztartály került. A fejlesztés megoldást hozhat kisebb települések önkéntes tűzoltóságainak is. Elektromos gépjármű fejlesztésében látja a jövőt dr. Pimper László, miután a létesítményi tűzoltók járművei havonta alig tesznek meg kétszáz kilométernél többet.


Muzsnay Lajos: – Nem volt ismeretlen számomra a kohászati technológia, hiszen ’88-ban a diósgyőri állami tűzoltóságnál kezdtem tűzoltói pályafutásomat mint megelőzési előadó. Az akkori Lenin Kohászati Művek területét ennek megfelelően nagyon jól ismertem. Retro érzés volt az üzemlátogatás a vasműben, régi élmények jöttek elő. Többek között én voltam az LKM FAM üzemében bekövetkezett kokillalyukadásnál az eset vizsgálója is. Most más kihívások adják a feladataimat. A Bosch miskolci üzemeibe naponta többek között öt kamionnyi lítium-ionos akkumulátor érkezik, ezen akkumulátorok felhasználásával kéziszerszámokat és elektromos biciklikhez különböző alkatrészeket gyártunk. Úgy látom, az egész világon probléma, hogy nem ismerjük igazán a lítium-ionos akkumulátorok minden reakcióját. Kényelmes a használatuk, miközben veszélyeket is rejtegetnek. A témával foglalkozni kell, tehát biztatom a fiatalokat is, válasszák diplomamunkájuk témájának, hogy mielőbb kiderüljön, hogy ez a jövő, avagy zsákutca.

Dr. Pimper László: – Míg a települési tűzoltóságok nagyjából hasonló esetekkel találkoznak, addig minden létesítmény különbözik, más és más az adott veszélyforrás. Szerencsére kevés az esemény, miközben információra, tudásra van szükségünk. Legjobban egymás gyakorlati tapasztalatából tanulhatunk, meríthetünk ötleteket. Ami a vasműt illeti, más mint egy autógyár, vagy egy papírgyár. A vasműben nem a termék, hanem a technológia a veszélyforrás. Érdekes volt az üzemlátogatás során az izzó, folyékony anyagot látni. Tűzoltóként furcsa volt látni a tüzeket a technológia velejárójaként, mint természetes közeget.

Szilasi János: – Változó helyszíneken, évente kétszer találkoznak a létesítményi tűzoltók. Először voltunk vendéglátók az országos szövetség megalakulása óta. Köszönjük az ISD DUNAFERR Zrt. vezetésének, hogy támogatott, segített bennünket a szakmai találkozó megszervezésében. Sokat profitáltunk éles helyzetek megoldásainak és tanulságainak megismeréséből. Napi munkánkban is segítség, hogy tudjuk, milyen technikákat használnak a többiek. Lesz folytatás, ősszel újra találkozunk. Addig is, május végén labdarúgócsapataink mérkőznek meg egymással, június közepén pedig horgászversenyen töltünk együtt egy napot.


Kaszás Éva

Keresés

 Dunaferr Magazin

Kapcsolat

  • 2400 Dunaújváros, Vasmű tér 1-3
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • 06 25 584 000

Időjárás