Új beruházások időszaka a Meleghengerműben

Áprilisi lapszámunk Meleghengerműben készült riportja arról is hírt adott, hogy beüzemelték a henger-előkészítő üzemben az új, német gyártmányú Herkules hengerpalást-köszörűgépet. A teljes telepítési folyamat kiválóan sikerült, emellett az üzemben további fejlesztések is folyamatban vannak.

A részletekről Szücs László projektmenedzserrel beszélgettünk.

– Elsőként mindenképpen arról kell szót ejtenünk, hogy köszönet illeti a Herkules telepítésében, beüzemelésében és működtetésében résztvevő valamennyi kollégát. Kiváló munkát végeztek, és a jelek szerint mindezt rekordidő alatt. Fontos azt is hangsúlyozni, hogy az építészeti munkálatokon kívül teljes egészében dunaferres erőforrásból valósult meg a munka, tehát a meleghengerműs kollégák mellett a Gyártó Egység üzemeinek szakemberei vettek részt benne. – Mindenki szívvel-lélekkel dolgozott, hatalmas összefogás jellemezte a teljes folyamatot. Ténylegesen április 3-án kezdtük meg a telepítést, és 10-én már forgott a gépen az első henger. A teljes helyszíni kivitelezés és beüzemelés időtartama tizenhárom nap volt. A beruházásnál a gyártó cég képviseletében végig jelen lévő két német kolléga elmondása szerint ez egy nappal rövidebb, mint a korábban bármelyik országban lezajlott leggyorsabb telepítési folyamat.
A nagy értékű berendezés kezdeti üzemeltetési tapasztalatai nagyon jók, elmondható, hogy a technológia által elvárt minőségi paramétereket, valamint a termelékenységi elvárásokat is maradéktalanul teljesíti a berendezés. Ez utóbbi 18-21 munkahenger leköszörülését jelenti 24 óra alatt. Pár hónapig a köszörűsök közül négy, speciális ismereteket szerzett kolléga dolgozik az új géppel, műszakonként egy-egy ember. A későbbiekben át fogják adni az ismereteiket a többieknek is, így bővül majd a berendezést szakszerűen kezelni tudók köre.
A Meleghengerműben egy másik fontos fejlesztési terület jelenleg a csapágyszerelő műhely átalakítása-bővítése, mellyel hatékonyabbá és biztonságosabbá válik a munkavégzés. Emellett az üzemben első lépésben egy, majd a továbbiakban két köszörűgépre telepítik a szakemberek a Tenova cég által gyártott, Pomini típusú örvényáramos és ultrahangos repedésvizsgáló berendezést a beszállító és Tibai Tamás beruházó irányítása alatt. Az új diagnosztikai műszer többek között a munka- és támhengerek, valamint a csévélő- behúzó görgők felületi és rejtett hibáinak feltárására lesz alkalmas. A beruházás előkészítő folyamatai közé tartozik egy emulziókezelő rendszer kialakítása is. Miután a rendszer üzemeltetéséhez nagy tisztaságú vízre van szükség, az emulziós víz megtisztításában és újrafelhasználásában gondolkodnak a szakemberek. A repedésvizsgáló berendezés elhelyezésére szolgáló acél állványszerkezet építése május 14-én kezdődik, a berendezés telepítését a kivitelezéshez szükséges anyagok megérkezését követően, azonnal kezdik.
Mindkét beruházástól – az esetleges hengerhibák kiszűrésével – a minőség javulását, az állásidő csökkenését, a súlyosabb üzemzavarok elkerülését, valamint az optimális kéregvastagság-leköszörüléssel a teljes hengergazdálkodási folyamat gazdaságosabbá válását várják a Meleghengerműben. Nagyon fontos, hogy a repedésvizsgáló berendezéssel az új hengerek nullrevíziója is elvégezhető lesz, tehát a cél, hogy a rejtett gyártási hibás hengerek eleve be sem kerüljenek a technológiai folyamatba.
Sz. I.

Keresés

 Dunaferr Magazin

Kapcsolat

  • 2400 Dunaújváros, Vasmű tér 1-3
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • 06 25 584 000

Időjárás