A szerb miniszterelnök, Aleksandar Vucic a közelmúltban az Európai Bizottság elnökének, valamint a német kancellár közbenjárását kérte, miután az európai acélgyártók szövetsége Szerbia ellen is eljárást indított a dömpingáron kínált acéltermékek miatt.

Szerbiában egyetlen – tavaly óta kínai tulajdonban lévő – nagy acélgyártó van, évi termelése 2,2 millió tonna, míg az európai kapacitások közel 170 millió tonnát tesznek ki. A Hesteel Serbia Iron & Steel vezérigazgatója is hangsúlyozta, hogy csak Szerbiában előállított termékeket adnak el az ország belső piacán és az EU-tagállamoknak. A bizottság vizsgálata is megállapította, hogy a szendrői vasművek kínai tulajdonba kerülését követően nem növelték az EU országaiba irányuló exportot. Brüsszelben mégis attól tartanak, hogy a távol-keleti ország közvetett szubvenciókat juttat egy EU-tagjelölt országban működő vállalatának, s ezzel tisztességtelen versenyelőnyhöz juttatja. Az EU acéltermelői is tartanak attól, hogy az olcsó kínai acélipari termékeket a szerbiai vasműveken keresztül próbálják meg az uniós piacon értékesíteni. 

A magas előállítási költségek mellett a zöldadó is jelentősen rontja az EU termelőinek versenyképességét. A szektorban 2008 óta mintegy százezren veszítették el állásukat. A kínaiak lassan átveszik a dominanciát: tizenöt évvel ezelőtt a világ vas- és acéltermelésének csupán a 15 százalékát produkálták, mára az arány meghaladja az 50 százalékot.

(Forrás: vg.hu, kép: napi.hu)

 

Keresés

 Dunaferr Magazin

Kapcsolat

  • 2400 Dunaújváros, Vasmű tér 1-3
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • 06 25 584 000

Időjárás