MŰSZAKBÓL FELLÉPÉSRE
Próbatermükben beszélgettem az irish punk zenét játszó rockzenekar, a Jolly Jackers tagjaival. Otthonos, barátságos környezetet teremtettek maguknak az alkotómunkához. Választott műfajuk alapvetően a szórakoztatást célozza, miközben elkötelezett munkával, tudatosan építik a zenekar jövőjét.

Komoly fiatal benyomását keltette bennem vezetőjük, Faragó István, aki a Szállítómű pályafenntartási üzemében dolgozik. Egyik gitárosuk, Farkas István a Fémbevonóműben fémszerkezeti technikus. Dobosuk, Berta Bence targoncás a MOMERT gyárában. Hegedűsük, Ujházy Krisztina a Bánkiban éneket tanít, fuvolásuk, Boncz Andrea most érettségizik, basszusgitárosuk, Papp Enikő szociológiát tanul és mellette dolgozik.

Kíváncsian hallgatom, hogy miként tölti ki munkás hétköznapjaikat a zene, hogyan jelent meg a vasúti sínek között az ír pubok hangulata?
– Egy pécsi formációban gitároztam és énekeltem öt évig – beszél a kezdetekről Faragó István, – amikor aztán hazaköltöztem Dunaújvárosba, itthon is szerettem volna egy zenekart. Szeretem ezt a zenét, az ír dallamok vidámak, lelket gyógyítóak. Keverhetők rockos alappal, egyszerre populáris és rétegzene is..
Szavai profi zenészt mutatnak, miközben néhány mondatból kiderül, hogy Pécsett földrajzot tanult, és továbbra is készül diplomája megszerzésére.
A történetmesélést Farkas István folytatja:
– A bátyám tíz éve metálzenész, tehát volt előttem zenei példa a családban. Az első vasműs ösztönzőmből vettem meg a gitáromat, most már tanárhoz is járok. Műszaknaplóval a kezemben egyeztetem a próbák és fellépések időpontjait, ha szükséges, szabadságot veszek ki. Többször előfordult, hogy egy vidéki fellépésről műszakkezdésre értem haza, Szombathelyen például kilenckor kezdődött a fellépés, éjfélkor köszöntünk el a közönségtől, még utána pakoltuk be a felszerelést az autókba, majd indultunk haza. Május elsején is éjszakás műszakot kezdtem a koncert után.
Az egyetem mellett dolgozik Papp Enikő is, így ő is pontos időbeosztással él a zene érdekében:
– A vizsgaidőszakok érdekesek, zsonglőrködni kell az idővel… Elkötelezettek vagyunk a zenekarunk és a közönség iránt. Életünkben a második helyen a zenekar van rengeteg munkával, havi négy-öt koncerttel.
A zenei alapötleteket többnyire hegedűsük, Ujházy Krisztina hozza:
– Körbeálljuk a kottát, majd együtt molyolunk vele, mindenki hozzáteszi a magáét. Idén januárban elkészült az első nagylemezünk és hozzá a címadó dalról a klip is.
Különböző területeken dolgoznak, különböző személyiségek a fiatalok, kerestem bennük a közös vonást, a zenei kapcsolódást. Aztán válaszaikból rájöttem, hogy a zene Dunaújváros iskoláiban, terein van. Ki a Móriczban tanult, énekelt kórusban, kit a Széchenyi Gimnáziumban kapott el a zenetanulás vágya, ki a családban fogott hangszert. A zene, a játék, az ének életük, mindennapjaik része, még ha munkájukat nem is adják fel érte, miatta. Magyarországon nehéz csakis
zenélésből megélni – magyarázzák egybehangzóan. És egészen más dolog örömből, mint megélhetésért zenélni…
Egymással egyetértésben avattak be gazdálkodási titkaikba. Három autóval mennek fellépéseikre, három autót tankolnak. Pénzbe kerül a lemezfelvétel, a saját stúdió kialakítása is. Bevételeiket visszaforgatják a zenekar működtetésébe. Így készülhetnek nyári fellépéseikre. Idén eljutnak Svájcba, és összeállt az őszi turnéjuk menetrendje is. Készülődik második nagylemezük, amely jövőre jelenik meg. Megcélozták a környező országokat is. Ahogy hallgattam őket, nem volt kétségem: profikkal beszélgetek, miközben másnap műszakot kezdenek.

Kihagyhatatlanul adódott a kérdés, mit szólnak a zenéléshez a munkatársak?
– Engem „savaznak” vele- – mosolygott Faragó István, – de a művezetőm már meglesett pár fellépésünkön…
– Érdeklődnek és persze cinkelnek – nevetett Farkas István, – de még egyikőjük sem jött el koncertre…
Talán majd ezen a nyáron „megfertőződnek” a kollégák is, gondoltam, miközben elköszöntem. Alig vártam, hogy hazaérjek, és meghallgassam legalább egy számukat. Nem csalódtam. Ahogyan nem csalódott a DUDIK fesztivál közönsége sem, s vélhetően a Sziget fesztiválon is remekül helytállnak majd a fiúk. Nem kétséges, hogy muzsikájukkal kiérdemlik a reflektorfényt...

K. É.

Keresés

 Dunaferr Magazin

Kapcsolat

  • 2400 Dunaújváros, Vasmű tér 1-3
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • 06 25 584 000

Időjárás