Klasszikusok és kortárs darabok a Bartókban

Izgalmas évadra készül a Bartók Kamaraszínház társulata. Míg tavaly a vágyak jegyében válogatták bemutatóikat, idén továbbléptek: a remény jelenik meg motívumként a bemutatásra készülő darabok többségében.

Már augusztus második felében elkezdődtek Urs Widmer: Top Dogs című darabjának próbái, amelyet Sebestyén Aba, marosvásárhelyi színész-rendező állít színpadra. A „túlélési tréning menedzsereknek” műfaji megjelölésű mű elbocsátott, harmincas menedzserekről szól, akik egy speciális személyiségfejlesztő tréningen vesznek részt a jövőbeni munka reményében. A premier szeptember 25-én lesz a színházteremben.
Barátságról, álmokról, reményről szól Marie Jones darabja Kövek a zsebben címmel. Egy filmforgatást elevenít meg a történet, amelyben két statiszta próbálja új mederbe terelni az életét. Érdekessége a darabnak, hogy két színész, Jászberényi Gábor és Gulyás Hermann Sándor eleveníti meg az összes szereplőt. A tavaszi műhelybemutatót követve, nyáron már többször játszották szabadtéren. A dunaújvárosi premier október 9-én lesz a stúdióteremben.
Októberi bemutatóra készül a Bartók Táncszínház is; Shakespeare nyomán, a tánc különleges formanyelve segítségével elevenedik meg a Rómeó és Júlia. Reményeink szerint izgalmas előadást láthatunk majd Vári Bertalan rendező-koreográfus elképzelései szerint.
Mint ahogy az elmúlt évben, idén is lehetőséget kap egy-egy táncos az önálló rendezői-koreográfusi munkára. Az idei évadban Backstage címmel Kovács Dénes elképzelései nyomán nyerhetünk bepillantást abba, hogy mi történik előadás közben a színpad mögött. A bemutató november 28-án lesz.
Nem marad premier nélkül a december sem, 17-én láthatja a közönség Cervantes Don Quijote című örök klasszikusát, amelynek szövegkönyvét Maros András író-drámaíró készíti a Bartók felkérésére. A cervantesi alaptörténetre épülő darabot Hegymegi Máté rendezi. Örvendetes, hogy szereplői között találkozhatunk Jankovics Péterrel, aki Dunaújvárosban, az Is­kolaszínházban kezdte pá­lya­futását.
Könnyedebb darabok következnek az évad második felében. A klasszikus vígjátékot, Goldoni Mirandolina című darabját Király Attila rendezi a nagyszínpadon, vendégművészként Makranczi Zalánnal találkozhat a közönség. A premiert februárra tervezik.
Az évad vége felé, áprilisban a színház két tagozatának szereplésével, Lendvai Zoltán rendezésében lesz a Chicago című musical premierje.
Nem maradnak színház nélkül az iskolák sem, folytatódik a Tantermi Színház programja. Ebben az évadban önálló, saját produkcióval készül a Bartók társulata. Egyén és közösség viszonyát, felelősségét boncolgatják OFFlány című előadásukban, amely a Z generációról és az online világáról szól. A programot Polgár Lilla vezeti.
Kalandtúrát ígér az utolsó bemutató, a Litera-túra, azaz versek másképp. Kötelező és ajánlott verseket visznek színre bábszínész hallgatók Csadi Zoltánnal. Az izgalmasnak ígérkező játékot Kolozsi Angéla bábművész rendezi.
Reményekkel telve várhatja Dunaújváros színházat szerető közönsége a Bartók változatos, izgalmasnak ígérkező évadját.

K. É.

Keresés

 Dunaferr Magazin

Kapcsolat

  • 2400 Dunaújváros, Vasmű tér 1-3
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • 06 25 584 000

Időjárás