HÁROM FIATAL MŰVÉSZT VÁRNAK
Feléled városunkban az acélszobrászat. Tizennyolc év szünet után újra alkotótelep lesz Dunaújvárosban.

Sikeres kiállítást rendezett a Kortárs Művészeti Intézetben tavaly a Dunaferr-Art Dunaújváros Alapítvány, összefoglalva negyven év történéseit. Néhány fiatal képzőművésszel indult ’74-ben a főiskola öntödéjében az alkotótelepi mozgalom. Rá egy évre már a vasmű fogadta a művészeket, alapanyagot, műhelyt adva a szobrok elkészüléséhez. A szervezőmunka oroszlánrészét Klein András Miklós végezte. Az alkotótelep ’83-tól nemzetközivé vált, külföldi szobrászokat is fogadott, szakmai elismertsége is egyre nagyobb lett. 

A Dunaferr-Art Dunaújváros Alapítvány ’90-től gazdája az alkotótelepek szervezésének, valamint a ma már mintegy hétszázmillió forint eszmei értékű szoborvagyonnak. Utoljára 2000-ben működött a művésztelep, a városnak a tizenkét alkalommal összesen ötvennégy képzőművész vendége volt. Értékes alkotások születtek, amelyekből ötvennyolc munkát a város közterein, illetve a Duna-parton helyeztek el. Ma már Dunaújváros egyik nevezetessége a szoborpark, amely számos hazai és külföldi látogatót vonz. Az alapítvány vezetését időközben Klein András Miklóstól Várnai Gyula Munkácsy-díjas képzőművész vette át. Tervezi az alapítvány a szoborpark felújítását, az alkotások restaurálását. Idén ősszel indul a munka, jövő tavasszal folytatódik. Nem egyszerű a feladat, hiszen műemlékké nyilvánított, védett szoboregyüttest kell az évtizedek okozta rongálódásokból helyreállítani. A kültéri munkákkal párhuzamosan készül az új katalógus és a kétnyelvű új honlap is.
A legjobb hír mégis az, hogy tizennyolc év szünet után újraindul az Acélszobrász Alkotótelep a Nemzeti Kulturális Alap valamint a dunaújvárosi önkormányzat támogatásával. Az alapítvány három művészt hívott meg: Szalay Péter, Gosztola Kitti és Kaszás Tamás november 15-től három héten át dolgozhat városunkban. Ez alkalommal kisplasztikák készülnek vasból, acélból. Az elkészült munkákból december közepén nyílik kiállítás a Kortárs Művészeti Intézetben.
K. É.

Keresés

 Dunaferr Magazin

Kapcsolat

  • 2400 Dunaújváros, Vasmű tér 1-3
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • 06 25 584 000

Időjárás