SZÁZHÚSZ ÉVE SZÜLETETT GALLA ENDRE

A Pentele Baráti Kör képviseletében Pálinkás Bertalan helytörténeti kutatásai nyomán talált rá a dunapentelei születésű Galla Endre (1897-1971) festőművészre, akinek gyűjteményes kiállítása szeptember 21-én nyílt meg a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Házában.

A megnyitó közönsége a tárlaton, illetve a kivetítőn láthatta azt az 1962-ben Dunaújvárosban készített öt képet, amelyek közül négy a Dunai Vasműhöz kapcsolódik.
A művész édesapja, idős Galla Endre a pentelei elemi iskola tanítója, később a népiskola igazgatója volt. Édesanyja Molnár Rozália, ő Pentelei Molnár János festőművész húga. Az ifjú Endre elemi iskoláit Dunapentelén végezte. Előbb Kalocsán, majd a család 1913-as Budapestre költözése után a fővárosban tanult tovább. A Képzőművészeti Főiskolán rajztanári oklevelet szerzett, majd a főiskola művészeti szakán Csók István és Benkhard Ágost tanítványa lett. A fővárosi Dózsa gimnáziumban 1925-től rajztanár volt és évtizedeken át legendás hírű művészeti önképzőkört vezetett.
Családjával Újpesten élt és folyamatosan alkotott, műveit főként megrendelésre készítette. Festészete a nagybányai hagyományokban gyökerezett, főleg tájképeket, életképeket és portrékat festett. A Műcsarnok állandó kiállítója volt 1924-től. Rákospalotán 1933-ban gyűjteményes kiállítását rendezték meg. Több rajzpedagógiai tankönyv és tanári segédkönyv szerzője, társszerzője, 1962-es nyugdíjazásáig szakfelügyelő. Újpesten hunyt el 1971. november 15-én.
Pálinkás Bertalantól megtudtuk, hogy az interneten Fejér megye híres szülötteit keresve, két évvel ezelőtt talált rá a dunapentelei születésű Galla Endrére, s azóta a festőművész gazdag hagyatékából, a család révén mintegy 260 művet ismert meg. A Bartókban látható kiállításon 30 képet, illetve a kivetítőn további százat mutattak be. A festőművész unokája, Gergely Andrea szintén jelen volt a tárlatnyitón, s nagyra értékelhető, hogy a művész három, helyi vonatkozású festményét a Pentele Baráti Kör Civil Egyesületnek ajándékozta. Az egyesület a tervezett Rudnyánszky-Mondbach Látogatóközpontban Pentelei Molnár János és Galla Endre emlékszoba létrehozásán fáradozik.

Szente Tünde

Keresés

 Dunaferr Magazin

Kapcsolat

  • 2400 Dunaújváros, Vasmű tér 1-3
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • 06 25 584 000

Időjárás