GAZDAG SZEZON LESZ
Stílusos helyszínen tartotta a Bartók Kamaraszínház társulata az idei évad kiemelkedő bemutatójának olvasópróbáját. Az Intercisa Múzeum igazgatója, Farkas Lajos hívta meg a művészeket a várostörténeti állandó kiállítás helyszínére. Sajátos környezetben, a város építésének kezdeti időszakát idéző dokumentumok és tárgyak között olvasták fel Hamvai Kornél Sztálinváros című bohózatát.

A szerző elárulta, hogy ide írta a darabot, amely ment már egy kört a József Attila Színházban, és most hazajött. A Sztálin halála előtti időszakba, 1953 januárjába helyezi a történetet. Sajátos nézőpontból, eleven humorral idézi meg a sztálinvárosi kultúrház avatását. Nyilván kihasznál minden fordulatot a darab rendezője, Tóth József Jászai-díjas művész, hogy november 21-én, a premieren szünet nélküli nevetés töltse be a színháztermet.

Az olvasópróba hátterében dr. Borsós Beátával, a Bartók Ka­ma­raszínház és Művészetek Há­za igazgatójával a már elindult idei évadról beszélgettünk. Megtudtam, minden évadot egy szóban összefoglalva jellemeznek, az idei a „Vágyak évada”, a darabok többsége érzések értelmezéséről szól. Ezek egyike Moliére „Amphitryon” klasszikusa Szálinger Balázs újszerű fordításában, Hegymegi Máté rendezésében, Nagy Zsolt játékával. A darab premierjével indult az évad szeptember 27-én.
Változatos, gazdag műsorra számíthat a Bartók kö­zön­sége, benne nyolc bemutatóra. A nagyteremben három premier lesz az évadban. Novemberben láthatja a közönség a Sztálinváros című bohózatot. Felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt élményt nyújt decemberben a Szaffi táncjáték. Tavasszal lesz az Anconai szerelmesek zenés komédia bemutatója. A stúdióteremben négy újdonság várható. A Moliére-darab után októberben Play címmel játszótéri kalandjátékot láthatnak a gyerekek. Színre kerül februárban Örkény klasszikusa, a Kulcskeresők, majd májusban óvódás és kisiskolás korú gyerekeknek a HEPP! játék.
Folytatja tantermi projektjét is a Bartók társulata. Az évad második felében előadásokat kezdeményeznek dunaújvárosi iskolákban Maradni vagy lelépni címmel. Mindeközben különleges előadásokat is fogad a Bartók, közöttük decemberben a Kijevi Balett társulata a Hattyúk tava Csajkovszkij-klasszikussal érkezik Duna­újvárosba magyarországi turnéja során. Kaposvárról a Csiky Gergely Színház A király beszéde című darabbal lép fel. A Szkéné Színház a Bányavirág után a trilógia második darabját, a Bányavakságot mutatja be. Tapsolhatnak a gyerekek is vendégjátéknak, a Ciróka Bábszínház a Hamupipőkét hozza el. Változatos bérletkonstrukciókkal teszik elérhe­tővé a színházi előadásokat az érdeklődő közönség számára. Az idei évad újdonsága az Örkény-bérlet, amelynek tulajdonosa három előadás mellett egyet szabadon választhat meg.
Megemlítette dr. Borsós Beáta, hogy az évadot feszti­válszereplésekkel kezdte mind a színházi, mind a táncszínházi társulat, egyre több magyar városban ismerik meg a dunaújvárosiak játékát. Jó hír, hogy a stabil társulatokhoz két fiatal színész illetve egy táncos csatlakozott: hamarosan láthatjuk a színpadon Páder Petrát és Fritz Attilát, a táncosok között pedig Gál Noémit.

K. É.

Keresés

 Dunaferr Magazin

Kapcsolat

  • 2400 Dunaújváros, Vasmű tér 1-3
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • 06 25 584 000

Időjárás