ÉRTÉKMENTÉSRE VAN SZÜKSÉG

Ezerkilencszáznyolcvankilenc szeptemberében az országban egyedülálló ipari skanzent avattak Dunaújvárosban. A Vasmű tér előtt elterülő kiserdőbe telepített szabadtéri kiállítás anyagát ipartörténeti jelentőségű gépek, berendezések alkották. Többek között kisvasúti dízelmozdony, lemezhengerlés-technikai gépek elemei, szénőrlő malom, fogaskerekek, csillék. Több közülük olyan szerkezet, amely az 1920-30-as évek technológiáját képviselte. A kiállított tárgyakat információs táblákkal látták el a szakemberek, sétautakat alakítottak ki közöttük, a környezetet szépen parkosították. A kiállított tárgyak az értő szemnek sok mindent elmeséltek a vaskohászat múltjáról, de a laikus érdeklődők is izgalmas dolgokat fedezhettek fel egy-egy séta alkalmával.


A szabadtéri kiállítás ünnepélyes átadására neves múzeumi szakemberek, ipartörténészek, vállalatvezetők jöttek el az ország minden részéből, a későbbi években pedig iskolai csoportok, családok, műszaki érdeklődésű látogatók kedvelt helye lett a skanzen.
Aztán múltak az évtizedek, az erdő elkezdte visszahódítani a területét, megtette a magáét az idő vasfoga is, nem is beszélve a vandálokról. Ma már – mint ahogyan az Németh Zsolt fotóin is látható – inkább szívfacsaró látványt nyújtanak a rozsdásodó, összegraffitizett tárgyak, hiányosan, sérülten, elhagyatva.


Összefogással, némi anyagi ráfordítással, önkéntes munkával újjá lehetne varázsolni az ipari parkot, vetette fel a közelmúltban Evgeny Tankhilevich cégvezető. A bezárt Lőrinci Hengerműből származó öreg berendezésekkel pedig tovább bővíthető lenne a gyűjtemény.

Múltunk értékeinek megőrzésénél persze sokkal fontosabb dolgok, nagyobb problémák is vannak az életben, mondhatjuk, és ez akár még igaz is lehet. De minden értékkel, ami elpusztul körülöttünk, belőlünk is elvész valami.

Sz. I.

Keresés

 Dunaferr Magazin

Kapcsolat

  • 2400 Dunaújváros, Vasmű tér 1-3
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • 06 25 584 000

Időjárás