Kitüntetett kollégáink egy csoportja (balról jobbra): Kopasz László, dr.Takács István, dr. Szabó Zoltán, Hevesi Imre

TIZEDIK ALKALOMMAL TALÁLKOZTAK

A fenti mottóval szervezték meg a X. Bányász-Kohász-Erdész Találkozót, amelyet 2015. május 29-30-án Egerben rendezett meg az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület.

A mintegy ötszáz résztvevő ragyogó napsütést „hozott” Magyarország egyik legszebb barokk városának. Heves megye ma a magyar bányászat egyik központja, noha ezt nem a hagyományos kőszénbányászat vonatkozásában kell érteni, fogalmazott megnyitójában dr. Nagy Lajos, az OMBKE jelenlegi, ásványbányászattal foglalkozó elnöke. Egri polgárként büszkeséggel töltötte el, hogy városában köszönthette az OMBKE 105. küldöttgyűlésének küldötteit. 

Nekünk, kohászoknak is van mire emlékeznünk Egerben, hiszen Fazola Henrik egri díszkovácsként kezdte el vasérc utáni kutatásait a Bükk-hegységben, amelynek eredményessége után Ómassán építette meg első vasolvasztóját, amit a szakma ma is a diósgyőri vasgyártás kiindulópontjaként jegyez. A vasgyár alapítólevelét Mária Terézia írta alá 1770-ben. Fazola Henrik legszebb műalkotása, a vármegyeháza kovácsoltvas díszkapuja ma is eredeti formájában látható a városban.
A két nap bővelkedett programokban: fúvószenekari produkciók a sportcsarnokban és a város több pontján, városnézés, kirándulás és a jó egri borok kóstolása mellett jutott idő barátkozásra, hagyományos nótáink gyakorlására is. Eger városa és polgárai kiváló házigazdának bizonyultak, számtalan formáját bemutatva a szakmáink összetartozását szimbolizáló díszfelvonulás alatti tetszésnyilvánításnak. A Dobó téren a város polgármestere köszöntötte a találkozó résztvevőit és kötött emlékszalagot az egyesületi zászlókra.
A Vaskohászati Szakosztály dunaújvárosi helyi szervezete mintegy 20 fővel képviseltette magát a találkozó szombati napi eseményein. A 105. küldöttgyűlésen az egyesületben végzett kiemelkedő munkájukért a helyi szervezet tagjai közül 11 fő részesült elismerésben. Idősebb kollégáink közül Kopasz László, Gönczi Pál, dr. Szabó Zoltán, dr. Takács István, Böröndi István, Hevesi Imre, Loy Árpád és Tóth László emlékérmet, főiskolai hallgató tagtársaink közül Elek Veronika, Tar Anna és Takács Alex elismerő oklevelet vehetett át.

Józsa Róbert

Keresés

 Dunaferr Magazin

Kapcsolat

  • 2400 Dunaújváros, Vasmű tér 1-3
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • 06 25 584 000

Időjárás