157 PORTRÉ AZ ELSŐ KÖTETBEN

Karácsony előtt látott napvilágot a Mi, DUNAÚJVÁROSIAK című kötet, amelynek ötletadója, szerkesztője várostörténet-írónk: Miskolczi Miklós.

December 17-én a Béke étteremben tartották a kötet díszbemutatóját. A Hangulat Nosztalgia Zenekar – tagjai: Mukli István, Soós László (Ceka), Andrádi György, Kovács János (Csoki) – meglepetésként Abonyi Katalin klarinétművésszel együtt szórakoztatta az egybegyűlteket. Miskolczi Miklós különleges alkalomként értékelte az eseményt:
– Ritka, hogy egyszerre ennyi szerző ül itt egy helyen. Világszenzáció, hogy egy közösségi oldalon útjára indított visszaemlékezés-sorozat önálló kötetet tölt meg.
A Facebookon közzétett posztokból született könyvet Farkas Lajos, az Intercisa Múzeum igazgatója ajánlotta a jelenlévők figyelmébe, majd Miskolczi Miklós köszönetet mondott a TEXT Nyomdaipari Kft.-nek a míves kivitelezésért, kiemelten Knyihárné Fülöp Andreának és Knyihár Lajosnak. A baráti beszélgetésbe átívelő zenés-táncos könyvbemutatón láthatóan remekül érezte magát Rózsa György, a neves televíziós személyiség is.

Vasműs kötődések
A könyvet lapozgatva, több helyütt vasműves életpályákról tanúskodnak a visszaemlékezések. Így többek neve ismerősen cseng: Simon Balla István, Csicskovics Gyula, Csicskovics Gyuláné, Ihász János és felesége, Verő István, Őry Zoltán, Kuslits Tibor, Keresztúry János, Fazekas Imre Pál, Horváth Laci, Tóth Béla, Konrád Ádám, Horváth Aurél dr., Molnár Ágoston, Koronczay Béla, Vinczefi Gyula.
Egy kiváló mérnökember portréját rajzolja meg a kötet következő részlete is:
Kuslits Tibor
„Kohómérnök, a Dunai Vasműben különböző, leginkább vezető beosztásokban (Energia Gyárrészleg, energiagazdálkodási főosztály) dolgozott. Egy nagy ötlete (újítása) volt, hogy a generátorokat mozgató, fáradt gőzt a Heller-Forgó toronyban ne hűtsék le értelmetlenül, hanem a város fűtésének szolgálatába állítsák. Ezért és más, energiahasznosítást, energia-megtakarítást célzó munkájáért 1980-ban másokkal megosztva (Répási Gellért, Makrai Tibor, Vata László, Hauszner Ernő, Verbó István) Állami Díjjal tüntették ki. Felesége a Móricz iskolában tanított, Marietta lánya a Lorántffy szakközépiskolában tanít. Fia ma Szombathely főépítésze. (Forrás: P. L., K. M.)

Készül a következő rész!
Már a könyvbemutatón sokaknak hiányérzete támadt, hogy vajon miért „csak” ennyi személy került bele a kötetbe? Miskolczi Miklós, érzékelve a nyilvános csoport nagyfokú aktivitását, hozzákezdett a második kötet szerkesztéséhez. Arra bíztat mindenkit, hogy írja meg ismerősei, barátai, rokonai rövid történetét, s várja a Dunai Vasműhöz kötődő kiválóságok portréit is.

Hol lehet beszerezni?
A kiadvány 800 forintért megvásárolható a Dózsa György út 60. alatt, a Taberna Könyvesboltban, az Intercisa Múzeumban délelőttönként Medvegy Zsuzsannánál, a Dunaújvárosi Hírlap Vasmű út 33. szám alatti ügyfélszolgálati irodájában (DH-kártyásoknak 10 százalék kedvezménnyel), Kulcson a Kossuth utcai, valamint Rácalmáson a Radnóti téri Martinász élelmiszerboltban.


 

„Nem tudom, hogy írt-e már valaha Facebook-közösség könyvet (hogy az ellentmondás teljes legyen: papíralapút, nyomtatottat, valódit), de most megtörtént. Úgy kezdődött, hogy Miskolczi Miklós – nem is olyan régen – megszervezte a dunaújvárosiak Facebook-csoportját, és az ott összeverődő közel ezer ember segítségével begyűjtött sok-sok portrét Dunaújváros többé-kevésbé nevezetes (de az ott élt vagy élő dunaújvárosiak többsége számára mindenképpen színfoltot, a mindennapok jól ismert figuráját jelentő) emberekről. Egyre-másra dobták be a csoporttagok a neveket, ezekhez mások is hozzászóltak, alakultak a portrék, amikhez ugyancsak a net révén érkeztek a fotók is. M.M. pedig – amint összegyűlt egy könyvre való anyag (valamivel több, mint másfélszáz portré) – elintézte a Mi, DUNAÚJVÁROSIAK című könyv (vagy nagy eséllyel inkább egy könyvsorozat első kötete) kiadását, kinyomtatását, megjelentetését. Gratulálok a csoport minden tagjának!”
Vértes János újságíró

Szente Tünde

Keresés

 Dunaferr Magazin

Kapcsolat

  • 2400 Dunaújváros, Vasmű tér 1-3
  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • 06 25 584 000

Időjárás